Андрей Новаков, евродепутат: Законодателните прецеденти дават основание за рестарт на процедурата по Пакета „Мобилност“, шансовете за успех са добри

 

 

Транспортният министър Росен Желязков проведе среща с превозвачите и новоизбраните евродепутати за Пакета „Мобилност“, на която стана ясно, че ще се настоява текстовете да бъдат разгледани отново на първо четене. Какви са шансовете на страната ни  за по-добър изход този път? Темата коментираме с евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-н Новаков, чухме министър Желязков настоява отново да бъдат разгледани законодателни предложения на отделни досиета около документа за Пакета „Мобилност“. Какво ще промени това?

Андрей Новаков: Със сигурност ново разглеждане би създало и нови шансове за нас да договорим по-добри условия от тези, които имаме в момента. През цялото време се оказва, че сме били прави да искаме отлагане за следващия мандат, защото сега имаме 50 % нови евродепутати, потенциално нов председател на Комисията по транспорт, нов комисар по транспорт, нови вносители, нови преговарящи, което би създало нови възможности за нас да си договорим по-добри условия спрямо тези, които са ни дали българските превозвачи, да приложим нашите искания. Така че това е било правилно и ще бъда много добре, ако успеем да рестартираме процедурата по разглеждането на Пакет „Мобилност“.

Водещ: Да, с месеци продължилата сага около пакета, доведе до малка победа и отлагането на решението. Какво друго обаче се постигана около тези спорни текстове за времето, в което дебатите продължаваха?

Андрей Новаков: Трябва да кажем, че първоначалната идея беше този пакет да се приеме още преди две години. Това, че в момента нашите превозвачи работят по старите правила може само да ни радва, тъй като това гарантира техните работни места и ние ще положим всички усилия това да продължи още дълго време. Мисля, че имаме основание да искаме тази процедура да започне отначало, тъй като бяха поискани, бяха извършени много прецеденти, които се различават от обикновената законодателна процедура. Имаше правила, които включително бяха нарушени от Комисията по транспорт. Това ни дава основание да искаме нов разглеждане на този пакет и там да се постараем колкото се може повече от вредните за България искания и предложения да отпаднат.

Водещ: Не е ли много оптимистично да се надяваме на едни скорошни срокове. Очакванията са процедурата по избор на председател на Европейската комисия и съответно на другите ръководни постове да се проточи до края на сегашния мандат, за който пък знаем, че изтича в края на месец октомври?

Андрей Новаков: Не бих казал. Разбира се, че ще бъде трудно, но това е прекалено дълъг срок. Ние сме длъжни да постигнем далеч по-кратки срокове и парламентът да започне да работи ефективно още септември месец. Така че до края на юли, в който ще мине и втората пленарна сесия на новия парламент вече, би трябвало всички тези въпросителни да приключат.

Водещ: Имайки предвид новия състав на Европейския парламент, българските представители там, както и разбира се от другите страни членки, вярвате ли, че изходът ще бъде в полза на родните превозвачи и българските настоявания този път ще срещнат по-голяма подкрепа?

Андрей Новаков: Имаше среща, която бе организирана по инициатива на министър Желязков, за което му благодаря, че успя да обедини отново и бранша, и всички български представители в Европейския парламент. На нея стана ясно, че нашите превозвачи оценяват усилията, които са направени тук. И при положение, че нямаме гаранции какъв ще бъде резултатът, те оценяват това, което се прави за тях. За мен това е важно. Не мога да дам прогноза за това какво точно ще се случи. Знам само, че аз ще положа всички усилия, а вярвам и останалите български евродепутати, да направим така, че най-тежките от условията като връщането на камиона, връщането на водача, забраната за ползването на кабината, да отпаднат. Ако това се случи, мисля, че до голяма степен ще сме си свършили работата.

Водещ: Чухме еврокомисарят Виолета Булц. Тя коментира, че би могло пакетът да бъде приет до края на тази година, но пък намекна, че няма как всички замесени страни да получат всичко желано от този документ. С кое България е склонна да направи компромиси?

Андрей Новаков: Сигурно ще има места, на които можем да отстъпим. Към момента обаче по-добре е част от стратегията да я запазим извън публичността. Но аз си спомням изказвания на комисар Булц, в които е призовавала за това Пакетът „Мобилност“ да бъде приет още преди една година. Така че, да, има някакви шансове по време на Финландското председателство в края на годината, но по-скоро по-вероятното е Хърватското председателство в началото на 2020 да довърши тази задача.

Водещ: Предстои Финландия да застане начело на Сектор „Транспорт“. Какви бяха нагласите на финландските представители около Пакета „Мобилност“ в досегашния Европейски парламент?

Андрей Новаков: Разнопосочни. Те бяха по-скоро неутрални в този спор. Тук трябва да призная, че един от вносителите на този пакет е именно финландка, но тя не беше преизбрана. Така че предстои да видим каква ще бъде позицията. Финландското председателство надявам се като един неутрален и честен брокер да направи така, че всички процедури да бъдат спазени и да бъдат зачетени всички гледни точки на всички държави, тъй като към момента не можем да кажем, че това се случва.

Водещ: Промененият състав на Европейския парламент, на отделните комисии отчитаме като плюс за страната ни. Крие ли това обаче някакви рискове?

Андрей Новаков: Във всеки един момент трябва да сме готови да реагираме при различни рискове. Не можем да се осланяме, че средата ще бъде благоприятна. Ние се готвим да реагираме в по-непредвидима среда. 250 от членовете на Европейския парламент са влезли от крайнодесни и крайнолеви партии, по-радикално настроени, националисти, евроскептици. Затова е трудно да се прогнозира как точно ще протече работата по този пакет, как ще намерим мнозинства. Но в крайна сметка мисля, че ако продължим да сме обединени в тази кауза, имаме шанс.

Водещ: Разбираме, че предстои сериозна битка, но след нея може ли да се мисли в по-мащабна посока – уеднаквяване на условията на труд на бранша в различните страни-членки на Общността?

Андрей Новаков: Не само в бранша. Няколко пъти стана ясно, че под маската на това да се погрижим за социалните права на работниците са предложени мерки, които нямат нищо общо с тях, като например връщането на камиона. Не виждам как връщането на камиона ще помогне за социалните придобивки на шофьора. Това просто е безсмислено. Трябва да  кажем, че и към момента има европейско законодателство, което регулира това как да се командироват работници: по отношение на минимални ставки, за това, че трябва да получават заплащане според националното законодателство. Просто транспортните работници не могат да бъдат приравнявани към всички останали, тъй като работата им е специфична. Това е проблемът.

Водещ: Ще бъде ли в крайна сметка Пакетът „Мобилност“ и първият много важен тест на новоизбраните български представители в следващия Европейски парламент?

Андрей Новаков: Хубаво е, че всички, които бяхме на тази среща, приехме, че Пакет „Мобилност“ ще бъде първата ни национална задача, върху която ще се обединим. Това беше важно, дава ни тласък, още повече, че с подкрепата на министерството и усилията, които лично премиерът полага, считам, че ако останем на тази позиция всички българи да се обединим както към момента, имаме шанс да постигнем немалко. Вижда се, че и в края на миналия мандат имаше разколебаване дори у колеги от Европейския парламент, идващи от държави, които по начало подкрепят Пакет „Мобилност“. Това ми дава основание да считам, че може и да се постигне по-балансиран компромис.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА