Андрей Новаков: С предложената от мен и одобрена от ЕК програма всяка информационна агенция или новинарски сайт ще могат да получат финансиране за борба срещу фалшивите новини

Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Европейската комисия одобри за финансиране нова европейска програма, инициирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Тя представлява безвъзмездно финансиране на онлайн медии, информационни агенции и сайтове с цел подобряване на капацитета им да се борят с дезинформацията и фалшивите новини. Дейностите по проекта предвиждат също създаване на технология за идентифициране на фалшиви новини и за по-качествена журналистика. Предложеният бюджет е в размер на 2,5 милиона евро. Как ще работи новата европейската програма,  научаваме от нейния автор Андрей Новаков. Г-н Новаков, в какво ще се състои програмата?

Андрей Новаков: На първо място трябва да кажем, че само преди няколко часа програмата беше одобрена от ЕК, като това е първоначалният подбор. Обичайно ситото се преминава от едва 10% от подадените проекти. Лично за мен това е пореден одобрен, което го приемам за оценка за работата ми дотук. Важно е, че и за този проблем част от решението му дойде от България. И одобреният бюджет от 2,5 милиона ме кара да се чувствам уверен, че реалните действия ще започнат още в началото на следващата година, когато бюджет 2020 влезе в сила. Това означава, че всяка медия, включително и всяка информационна агенция или новинарски сайт ще може да се възползва от финансиране, за да наеме допълнителни служители – журналисти или експерти, които да разобличават и опровергават фалшиви новини.

Водещ: В какво ще се състои това опровергаване и разобличаване? По какви критерии ще се преценява,  коя новина е фалшива и коя не е?

Андрей Новаков: Разбира се, както и досега, не можеш да създадеш софтуер, който да разпознава кое е лъжа и кое не е. Ако имахме това, сигурно щяхме да сме решили много от проблемите на човечеството. Затова ни трябват хора. А към момента медиите работят на пазарен принцип. Наемат се журналисти и експерти, които да създават съдържание в конкретните сфери. Тук говорим за работа в полза на обществото, която е платена от бюджета на ЕС. Така че когато една медия, например Радио „Фокус“, наеме допълнителен журналист, който има ресор само за фалшиви новини, той може да се заеме с това да ги разобличава и да създава контрааргументи, които да стават достояние от една уважавана медия до хората. В противен случай няма отпор на фалшивите новини и те стигат до безброй хора и за съжаление немалко им вярват.

Водещ: Как обаче ще се преценява това, защото ако за нас фалшивите новини са едни, то за други медии те са други?

Андрей Новаков: Има общо разбиране. Най-малкото вече се работи по списък със сайтове, които разпространяват дезинформация и фалшиви новини, като предполагам, че с началото на програмата това ще бъде водещо – именно публикации в такива медии да бъдат опровергавани тогава,  когато има основание за това. Предстои обаче да се разработи в подробности механизмът, по който да се съфинансират медиите, колко ще бъде безвъзмездното финансиране и до каква степен. Все пак говорим само за 2,5 милиона евро в началото. И тогава ще можем да отговорим в детайли на всички тези детайли, тъй като към момента предстои да разберем дали и неправителствени организации ще могат също да кандидатстват. Но аз мисля, че първоначално ще бъдат само информационните сайтове.

Водещ: На какъв принцип ще бъдат инвестирани парите?

Андрей Новаков: Ако следваме правилата, които досега са работили по такива пилотни проекти, първите подали ще са и първите спечелили. Не мисля, че тук трябва да се спазва правилото за това да има географско разпределение или нещо друго, тъй като това е покана за подаване на проектни предложения, която е достъпна за всички държави-членки, за всички медии във всяка държава. Така че първите подали, спазвайки критериите, би трябвало и да са първите одобрени.

Водещ: Г-н Новаков, как ще се разбере в колегията, че вече могат да се подават документи?

Андрей Новаков: Обичайно ЕК се грижи за това. Макар това да е българска програма, която е дошла от българин и одобрена, тя ще бъде управлявана от ЕК. Въпреки това аз я гледам като мое отроче, като нещо, което ще следя, както правя и с другите програми, които вече работят в ЕС. Така че в момента, в който има яснота, какви са критериите и кога ще бъде отворена поканата за подаване на проекти, ще се погрижа така, че българските журналисти, българските медии да разберат, че могат да кандидатстват по тази програма.

Водещ: Вашата програма предвижда и да се разработи механизъм за антитрол дейности. Той какво ще включва, в какво ще се изразява?

Андрей Новаков: Точно така. Оказва се, че понякога може да се влияе върху общественото мнение по негативен начин със зловредни намерения дори в съвсем сериозни медии, като се използва възможността да пишеш коментари с откровено невярно съдържание и по този начин това да се използва като претекст да бъде цитирано от други медии. И така порочният кръг се затваря. Ето защо предлагам ЕК да разработи механизъм, включително софтуерен, за да засича потребители, които идват от държави със съмнителна история в конкретния сайт, потребители, които и друг път са били засичани да правят именно такива коментари, подтикващи към насилие или към хомофобия или каквото и да било друго. И аз мисля, че това няма да е толкова трудно да се изпълни, тъй като повечето тролове използват абсолютно еднотипен подход. Това са едни и същи текстове, разпространявани от няколко профила. И мисля, че добри програмисти, каквито има в ЕК, още повече достатъчното финансиране, което ще осигурим, мисля, че могат да разработят механизъм, по който да засичат такива дейности.

Водещ: И най-щекотливият момент от тази програма, със сигурност ще ви бъдат занапред задавани въпроси по него, това е за политическата информация. Как да се отсее коя политическа информация е новината и коя е фалшивата новина? Знаете, че много често, дори от трибуната на българския парламент партиите взаимно се обвиняват във фалшиви новини.

Андрей Новаков: Така е. Права сте. Тук действително ще бъде много сложно да се отсее, макар че под фалшива новина, оставяйки настрана някой път политиканстването на дребно от някои политици, можем да я разграничим като просто разпространяване на откровени лъжи, нещо, което никога не се е случвало, факти, които никога не са били част от обективната реалност около нас. Оттам насетне, когато някой политик  изразява лично мнение, естествено, че това не може да бъде обект на каквото и да било цензура или опровергаване от някакъв механизъм или която и да било програма. Но под фалшиви новини разбирам най-вече оповестяване на факти, които никога не са се случвали, подтикващи към определено решение от хората, които го четата.  Мисля, че това трябва да бъде първата крачка и тук трябва да подчертая, че това е пилотен проект, който има собствен живот и ще живее. И когато видим, как се развива през първата, втората година, кои медии са спечелили, какъв е резултатът от тяхната работа, от проектите, които са изпълнили, от финансирането, което са получили, ще вземем и решение как да продължи да функционира той. Това е механизъм, който вече работи добре с предишни програми, които съм предлагал и то в съвсем добра посока. В началото например стартирахме с първата българска програма на ЕС „Алеко“ с по-малко от милион, а сега по всичко личи, че тя ще утрои своя бюджет и ще разшири своите дейности просто защото се радва на интерес. Ако българските медии и медиите в ЕС припознаят тази програма, която току-що беше одобрена, това означава, че нейният бюджет ще се увеличи. Може би правилата, по които работи, ще се променят така, че да отговарят на потребностите на медиите.

Водещ: Ако ви разбрах правилно, предвиждате да има мониторинг за медиите, които са спечелили проекти по програмата и качеството на тяхната работа, защото няма да се крием и лъжем – много често отчетите по такива европейски проекти са формални.

Андрей Новаков: Затова разчитаме на ЕК да разработи такива правила в детайли, които да гарантират, че медиите, които са ги спечелили, ще могат да изпълняват своите задължения по възможно най-прозрачния начин именно пред всички хора, които ги четат така, че ако хората не са доволни, да могат да изпращат обратна връзка до ЕК и да казват, че са недоволни от работата, която е свършена. По този начин ще има и контрол върху изпълнението на проектите. Но разбира се всичко това остава да бъде решено от експертите на ЕК, които ще управляват програмата.

Водещ: Вие ще участвате ли по някакъв начин в това управление, дори като консултант?

Андрей Новаков: Директно в управлението не бих казал, тъй като то ще се управлява от ЕК, но досега благодарение на колегиални отношения, които имам, всяка една от програмите, които се изпълняват от ЕК – и „Алеко“, и тази за превъртането на километражите, и тази, която се бори с двойните стандарти , винаги сме били част от нейния живот. Знаем за това какво предстои, какви проблеми има, участваме в тяхното решение. И мисля, че така ще продължи и в бъдеще.

Цоня Събчева