Андрей Райчев, социолог: Поведението на ГЕРБ спрямо Йончева е груба грешка

Андрей Райчев, социолог, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: След казуса „Елена Йончева“ сега е на дневен ред аферата „Ало, Банов съм“. Говорителят на парламентарната група на „БСП за България“ Елена Йончева представи запис, за който твърди, че уличава министъра на културата Боил Банов в корупционни схеми със строителството на „Ларгото“ по времето, когато е бил зам.-министър. Прокуратурата се самосезира. Министър Боил Банов отхвърли обвиненията на Елена Йончева, очаквано и в кулоарите на Народеното събрание последваха коментари. От ГЕРБ подкрепиха министър Боил Банов. Според тях, разкритията на Йончева са в отговор на повдигнатото й от прокуратурата обвинение за пране на пари. И лидерът на НФСБ Валери Симеонов се усъмни в истинността на твърденията на Йончева. Накъде върни държавата – коментираме със социолога Андрей Райчев.

Андрей Райчев: Мога веднага да ви отговоря на въпроса накъде върви държавата – към избори.

Водещ: Кои? Кой вариант ще се осъществи?

Андрей Райчев: Майските.

Водещ: А те ще съвпаднат ли с парламентарни предсрочни такива?

Андрей Райчев: Не, не, няма да съвпаднат с парламентарни, но ще играят много голяма роля за това дали да има парламентарни или да няма. БСП и ГЕРБ, и двете партии – това е рядък случай за България, са дълбоко уверени в победата си. Обикновено преди избори ние знаем, че едната партия изоставя, има еди каква си тенденция и т.н. В дадения случай нищо подобно, двете партии са убедени, че могат да спечелят. И в този смисъл гледаме един остър политически мач, който загрубява.

Водещ: А къде е границата между политиката и корупционните скандали?

Андрей Райчев: Как къде е? Защо трябва да има граница? Корупционният скандал е основен аргумент, особено в България, но между другото, не само в България – навсякъде по света. Най-страшното, козът, в тази игра – козът, с което се цака всичко е корупционното обвинение, защото само си помислете, съвсем по един начин звучи фразата: „Ти водиш погрешна политика“, да речем: „Прекалено правиш еди какво си, а не правиш еди какво си“, и съвсем по друг начин звучи фразата: „Ти се облагодетелстваш от своята политика, ти крадеш“. Това са два разнопорядкови по своята сила аргументи. Едното е дискусия, другото е недопустимо. И като те уличат в такова нещо, зрителите, които решават как е свършил мачът. Защото разликата между политическия мач или футболния мач е, че дали е свършило 3:0 за ЦСКА решава публиката, а не съдията на терена.

Водещ: Кой е публиката и кой решава в момента?

Андрей Райчев: Електората.

Водещ: Кой печели от ситуацията, г-н Райчев? От ситуацията в последните дни?

Андрей Райчев: Това е много важен въпрос. Аз имам отговор на него, но искам да ви кажа не отговора, а да го докажа. Вие само си представете кой е заинтересован от разширяване на дебата и кой от стесняване? БСП е заинтересована кръвно от това максимално широк да бъде дебатът за тези избори. Тоест, те да бъдат нещо като референдум за Бойко Борисов. Обратно, Борисов е заинтересован да се стесни – това да си бъдат европейски избори, да се разправяме за Европа и за евродепутатите. Следователно, въпросът кой печели от корупционното разширяване, отговорът е БСП. И то печели по дефиниция, не защото едните са корумпирани, другите не са – въобще не в този смисъл го казвам, а печели от това, че БСП иска, Корнелия Нинова иска да изведе хората с аргумента: „Елате да свалим Бойко Борисов през май“. Това ще вдигне първо нейната собствена бариера, второ, ще разшири основата. Обратно, за Борисов е много важно това да бъдат по-тесни избори, именно да се разправяме за Европа, за моделите.

Водещ: За да успее ГЕРБ да изкара мандата си докрай.

Андрей Райчев: И съответно да изкара мандата си до край. И този разговорът същият за Борисов да се състои след 2 години. В този смисъл, аз просто изумявам на грешния заход, който прави ГЕРБ. Просто, огромна грешка. Да, защо прави грешен заход? Защото атаките срещу Йончева, БСП персонализира до Йончева своите критики към БСП в момента. Вместо по традиция – трябва да се критикува лидерът, трябва да се критикува линията, това левите на власт – класическите аргументи, че те и ДПС ще се върнат и т.н., това, което ГЕРБ винаги говори, вместо да говори това, той персонализира и центрира върху Йончева усилията си. Внесоха срещу нея обвинение, непрекъснато говорят, че тя е лоша и т.н., като пропускат много простия факт, че така само усилват думите й. Това само усилва думите й, защото вниманието на публиката е привлечено върху нея, и тя не се оправдава, не разказва за себе си, снема имунитета си и т.н., и нея е и много по-лесно, тъй като тя е журналист  човек, не е някакъв държавник била, не е харчила обществени пари и т.н., и нейните думи страшно се усилват.

Водещ: Да, ако погледнем през погледа на обикновения избирател, какво вижда и чува той?

Андрей Райчев: Добре, да допуснем, че той се убеди, че Йончева е лоша, нали си представяте какво печели ГЕРБ – установява, че Йончева е лоша примерно, какъвто не е и случаят, мен ако питате, защото обвинението виси, но да допуснем даже, че са спечелили. Получават се съотношение на силите – ГЕРБ печели, че Йончева е лоша, БСП печели, че ГЕРБ е лош. Нали си представяте каква неравна печалба. В този смисъл, за мен поведението на ГЕРБ спрямо Йончева е просто груба грешка. И между другото, тук съзирам една аналогия – преди президентските избори ГЕРБ тръгна да събаря и събори накрая Ирина Бокова от кандидат за България, и много сериозно си плати, между другото, на президентските избори. Много сериозно. Стотици хиляди хора гласуваха тогава за червения кандидат, днешният президент, защото именно това се случи. Плюс това, поведението на ГЕРБ много мобилизира червените. Те искаха да защитят Бокова – не са съгласни, смятат, че тя е репресирана и т.н. Как ще я защитят? Ами ще ходят през май и ще пуснат бюлетината. В този смисъл, просто не разбирам, и си го обяснявам просто психологически си го обяснявам. От 1 яли 2018 година ГЕРБ не е много ясно какво прави. Те винаги са имали много ясен сценичен акцент да го кажа. Борисов мина през няколко акцента в своята кариера, много умело направени, много умело осъществени. Той беше отмъстителен – така взе властта: „Аз ще въздам за Прехода“ и т.н. Той беше строителят. Тук всеки ден едни зали откриваха, магистрали, подчертаваше се, детски градини. И това беше акцент. Даже хората взеха малко да му се подиграват – малко прекали. А после беше международникът. Там, между другото, беше най-успешен, от тези акценти, той беше най-успешният. Какъв е той последната година? Тя не е и години, още от 1 юли, от 6 месеца. Какъв?

Водещ: Вие ще кажете.

Андрей Райчев: Няма акцент. И вместо това, като нямаш акцент, като нямаш присъствие, нямаш активност, имаш реакции.

Водещ: На какво се дължи това, според вас?

Андрей Райчев: Не знам. Не знам на какво се дължи, но със сигурност констатирам, просто не искам да кажа на изчерпване, може и това да е, може и друго да е, може и временно да е. Но така или иначе, от няколко месеца насам ГЕРБ реагира, а не върви напред. Това е реакция. Реакцията е от политиката,  изпускане на стратегическата инициатива. БСП, Корнелия Нинова успява да вземе стратегическата инициатива, тя диктува дневния ред. Ето сега, Йончева каза министъра на културата – хайде цялата страна се занимава с министъра на културата, след малко Йончева ще излезе с още нещо – хайде цялата страна ще се заеме с това нещо. А беше точно обратното – Борисов казваше еди какво си, и цялата страна се заемаше с него.  Сега до това сведе. В този смисъл, има стратегическа преднина на БСП. И задача на ГЕРБ ще бъде през тези месеци да я пречупи или поне да я спре. Но не знам дали ще успеят, разбира се.

Водещ: Левицата набира все по-голяма скорост.

Андрей Райчев: Не, не. То не е до скоростта, а до стратегия. Кой задава дневния ред, гледайте винаги това – този, който задава дневния ред на обществото, той е със стратегическо предимство. Ако искате футболна аналогия – в чие наказателно поле се играе. Като играят в моето наказателно поле да речем вие и вашият отбор, това не значи, че вие ще вкарате гол, мога и аз с контраатака да вкарам някакъв гол. Но общо взето, по-вероятно е да загуби мачът този, в чието наказателно поле се играе.

Водещ: Можем ли, г-н Райчев, да определим ситуацията като началото на края – израз, който е употребяван често тези дни?

Андрей Райчев: Не, не, в никакъв случай, защото това няма да доведе до парламентарни избори, където евентуално народът да смени властта, но истината е, че вероятността БСП да спечели изборите нараства, а ГЕРБ да ги спечели намалява, говоря за майските изори. А какво ще стане след майските избори, е много сложно да се каже в сценарий, в който БСП е спечелила, защото първо предстоят още едни избори – през септември, и второ, това би било, но за това е рано да се говори, би било много голям тест вътре в ГЕРБ, скандал в отбора, но това е друг въпрос, това отделен въпрос, който просто няма смисъл да мислим преди да гледаме какво ще реши българинът, защото българинът ще реши този мач, той ще каже: „Ти спечели, ти загуби.“

Водещ: Г-н Райчев, как гледате на идеите на президента Румен Радев? Дава ли алтернатива на управлението той?

Андрей Райчев: О, в никакъв случай не мисля, че дава алтернатива, нито пък май си е поставил за задача да дава алтернатива. Той просто каза, че управлението е лошо и трябва да бъде сменено. Това чувам аз от репликите му. Той не казва: „Трябва да правим от това онова“, той казва: „Така повече не може.“ От този вид са репликите. И между другото, тук той изпада в унисон с изключително много българи.

Водещ: Да, напипва болните теми сякаш. Усеща болните теми на обществото. Как гледате на този Съвет за стратегическо развитие, който Радев обяви, че ще създаде? Дава ли заявка за нов политически проект или не?

Андрей Райчев: Не ми се вярва чак толкова да не е научил за 2 години какво е българска политика, че да тръгне партии да прави, особено по време президентския си мандат. Хайде, след това иди-дойди. Българският президенти често се съблазняват – от четирима наши досегашни президенти, трима са правили политически проекти, и всеки път е провал. Не ми се вярва. Този съвет, аз не знам защо така шумно се обявява, че ще бъде създаден, по-скоро трябва да се шуми, когато той измисли нещо, тъй като такъв съвет и вие можете да направите. Ако искате довечера да се съберем и да направим този съвет за стратегическо развитие на България, но той не е съвет, който държавата го е гласувала и казала: „Хайде, казвайте какво да правим“. Това са някакви частни лица така да се каже, които се събират и почват да умуват как да излезем от ситуация, която не ни харесва. За този съвет можем да си говорим когато той произведе нещо или като видим поне имената.

Водещ: А очаквате ли да произведе нещо?

Андрей Райчев: Мисля, да видя имената, като видя кои са, имената на хората, които ще бъдат вътре. Това ще бъдат някакви хора, които ще бъдат измежду нас, и би трябвало досега да са ни посъветвали нещо. И кои са тези, най-различни са ни съветвали най-различни неща. Нали си представяте, че Волен Сидеров ни съветва едно, а да речем „Зелените“ ни съветват друго и т.н. Няма никаква истина, в политиката не е такава ситуацията, че да има някаква истина, някакво чекмедже – да го отворим и да прочетем. Политиката е разговор за бъдещето. Тя е какво искаме да бъдем. Няма някаква истина какъв искаш да станеш: „Какъв искаш да станеш – инженер или лекар?“ Няма верен отговор. Можеш и инженер да бъдеш, и лекар, въпросът е да ти отива, ти да искаш. И тук този съвет това ще ни съветва, ще ни казва какви да станем. Както разбирате, чичо ви и леля ви ще посъветват различни неща какви да станете. И сега да видим ще викнете чичото ли ще, лелята ли, кого.

Водещ: Кои партии, според вас, ще влязът в следващия Европарламент, от българска страна?

Андрей Райчев: Това е изключително трудно да се отговори. Има абсолютно сигурно присъствие на ГЕРБ, БСП и ДПС. Тези партии са с гарантирано участие от електората. Но не сме отговорили, и по-точно самият титуляр, не отговорено на въпроса каква ще е съдбата на този доста стар да речем, но май че да се осъществи замисъл на Слави Трифонов. Това доста ще разбърка картите. И преди да знам дали г-н Трифонов ще дебютира или не, не смея да отговоря на въпроса каква ще бъде електоралната ситуация при по-малките формации, а именно патриотите, г-н Марешки, неговите съюзници, които се очертават и т.н.

Йоланда ПЕЛОВА