Андриян Петров, зам.-областен управител: Засега няма опасност от въвеждане на воден режим на територията на област Смолян  

Снимка: Областна администрация - Смолян

Към настоящия момент опасност от въвеждане на воден режим на територията на Смолянска област не се отчита. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян зам.-областният управител на Смолян, Андриян Петров. „Изводът е в резултат от наблюденията, които имаме през последните два месеца в региона. Големите язовири в област Смолян не се използват за питейни нужди. Единствено водата от язовир „Пловдивци“ се използва за това, но от него се захранват няколко населени места в района на Мадан, а самият язовир е пълен почти на 100 %. Останалите водоизточници на територията на областта са под наблюдение, следи се дебита в тях“, поясни Петров. Той отбеляза, че се забелязва засушаване през есента и първия месец на зимата, но надеждите са, че до края на януари месец ще има по-обилни валежи от сняг. Подобна метеорологична прогноза се споделя и за началото на февруари, с което институциите смятат, че необходимите количества вода ще бъдат осигурени от топенето на снеговете впоследствие и няма да има никакви проблеми с водоснабдяването на територията на Смолянска област, категоричен е зам.-областният управител.

Той уточни, че пречиствателните съоръжения в област Смолян също са под постоянен мониторинг, тъй като водата, която излиза от тях трябва да бъде с определени качества преди да се пусне отново в речните корита или да бъде използвана за каквито и да е нужди.

Андриян Петров обобщи, че на територията на област Смолян няма населени места на воден режим. „Преди години имаше проблеми на няколко места, като заради ниските температури имаше замръзване на водоемите в района на село Проглед и преди две години в Станевска махала в Смолян. Тази година този проблем го няма“, каза още Петров.

Нели ГЕРГЬОВСКА