Анелия Геренска, директор на Общински исторически музей – Дупница: Необходима е промяна в статута на два обекта на територията на община Дупница

Директорът на Общински исторически музей – Дупница Анелия Геренска, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Геренска, в Дупница приключи дейността на комисията, която беше сформирана за два от археологическите обекти на територията на общината. Как премина тази работа и каква беше целта на тази комисия?

Анелия Геренска: Съгласно Закона за културното наследство, определянето граници и режими на опазване, както и статут на всеки археологически паметник, както и на недвижимо културно наследство изобщо, се извършва от една междуведомствена комисия, която е назначена със заповед на министъра на културата. В нея са включени експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство, представители на различни други институции, земеделие, гори, представители има от такива институции, които имат отношение към определен паметник, в зависимост от това, той на каква територия е. Тази комисия трябваше да разгледа граници и режими на ползване и защита в статут на паметник в местността Кулата. Това е късноантична крепост със средновековна кула и военен паметник – костница. За дупничани той е известен обект, както и обект, включващ раннохристиянска базилика със средновековна църква в село Червен брег, Община Дупница.

Фокус: Какво се случи по време на работата на комисията?

Анелия Геренска: Комисията започна своите заседания с оглед на обектите, с изслушване на доклади на проучвателите на археологическите терени. След това имаше заседанията и всеки от представителите трябваше да даде своите съображения относно границите на имотите, режимите на опазване и най – вече това беше дейност на експертите от Националния институт за недвижимо културно наследство. Работата на комисията приключи с подписването на протокол, относно границите и режимите на опазване за обект „Раннохристиянска базилика със средновековна църква”. Защото за обект „Кулата и късноантичната крепост” вече такъв режим и определяне на граници беше извършен през 2010 година. Тогава Община Дупница изготвяше технически проект за консервация и реставрация. Процедурата включва и стъпка, в която докладът на председателя на комисията се представя в Съвета при министъра на културата, където се разглеждат двата паметника и се определя статутът им.

Фокус: Каква е целта, какво е искането?

Анелия Геренска: Искането на Община Дупница беше да се промени статутът на обекта в местността Кулата от местно в национално значение, което има значение за последващата консервация и реставрация и кандидатстване по европейски проекти.

Фокус: Ако се намери финансиране този технически проект от 2010 година може да влезе в действие, така ли?

Анелия Геренска: Идеята на общинското ръководство е точно такава, тогава не успя проектът да се случи, поради закъснение във входиране на проекта. След това общинското ръководство търси няколко варианта за входиране и изпълнение на този проект, защото всички дупничани знаят, че местността Кулата е една туристическа дестинация и за гостите на Дупница, а и съчетанието е уникално на различни хронологически паметници – от Късноантичната епоха, през Средновековието до новото време, когато всъщност в капсулата на бетоновата костница са събрани костите на загиналите във войните от Седма Рилска дивизия и всъщност наистина трябва да се случат тези мероприятия по консервация, реставрация и социализация на паметника и той би се превърнал в една чудесна туристическа дестинация , както и парк за отдих  и археологически парк.

Фокус: Какво е в момента състоянието на този обект?

Анелия Геренска: В момента разкритите структури, които се извършваха като археологическо проучване през шест сезона, са само временно консервирани, но на места вече и това не спасява структурите и наистина е наложително по – скоро до се случат тези мероприятия, защото разкритите структури просто се рушат. Същото налага достъпът и до самия военен паметник да се подобри, защото е  дори трудно да се извърши поклонението по определен повод и годишнини на военния паметник.

Венцеслав ИЛЧЕВ