Анелия Геренска, Исторически музей – Дупница: Очакваме нови открития и интересни находки от проучването на ранно-християнската базилика в село Червен брег

Директорът на Общински исторически музей – Дупница Анелия Геренска, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Геренска, какви дейности предстоят по отношение на проучването на ранната християнска базилика в село Червен брег?

Анелия Геренска: Обект ранно – християнска базилика при Средновековна църква село Червен брег за трети пореден археологически сезон ще бъде проучвано с редовно археологическо  проучване. Финансирането е осигурено от Община Дупница. Екипът се опита да получи финансиране и  чрез ежегодните проекти на Министерство на културата, но не беше одобрен и тази година. Но осигурените средства, обещани от Община Дупница ще стигнат за продължаване на археологическото проучване, което е важен момент, за да може един обектът поетапно да бъде проучван. Екипът ще съсредоточи тази година вниманието си върху северната страна на базиликата, която в предишните археологически сезони беше регистрирана, почистена и архитектурно заснета, изцяло паднала при земетресение.  Сега ще демонтираме стената и влизаме в същинския археологически период, който ще ни даде, както чрез находките си, така и чрез структурите си, точна планировка на самата сграда. В това ще съсредоточим усилията си, до толкова ще ни стигнат и финансовите средства. И да си пожелаем, че ще продължаваме всяка година поетапно да проучваме, защото обектът наистина, освен самата средновековна църква с нейните стенописи, като ансамбъл с ранно – християнската базилика е един от обектите на културно наследство на ранното християнство в района.

Фокус: Самата средновековна църква е поместена върху пространството на ранната базилика, така ли?

Анелия Геренска: Точно така. Самата средновековна църква се изгражда в рамките на по – голямата ранно – християнска базилика. Много силен е споменът за святото място, така че преповтаря почти изцяло на ранно – християнската базилика и е изградена в много по – умален вариант вече XIII- XIV век.

Фокус: Имате ли някакви очаквания от проучването, което сте започнали?

Анелия Геренска: Очакванията са ни да очертаем точно стената, при демонтажа влизаме в чисто архитектурна среда, находките, които ще бъдат регистрирани точно там, ще бъдат точен  датировъчен материал и да си пожелаем по – интересни и хубави находки.

Фокус: Колко време ще продължи самото проучване, колко души сте ангажирали и на каква площ ще работите?

Анелия Геренска: Ще проучваме с 10 работници, които са наети от село Червен брег, ще проучваме 5 квадрата археологически, които са 5 на 5 метра, надявам се, че финансирането ще ни стигне за 3 седмици проучване и ще успеем да проучим до край стената, да я очертаем и архитектурно да я заснемем. За това ще ни стигне финансирането.

Фокус: Планирате ли и консервация на обекта?

Анелия Геренска: Ние винаги правим временно зазимяване на обекта, това ще направим отново към края на проучването, но ще бъде добре след архитектурното и геодезическо заснемане като един следващ етап тази стена да бъде подготвена като проект за експониране, защото тя е регистрирана изцяло паднала и би могла и във височина да се възстанови при един следващ проект.

Фокус: Историческият музей в Дупница участва и в програмата „Активно лято” за работа с децата от града, какво извършвате като дейности?

Анелия Геренска: Вече традиционно, както и миналата година, децата участващи в активно лято им е интересна и дейността в музея. С колегите предварително бяхме подготвили няколко ателиета, с които ще ги занимават тези няколко дни. Започнахме с участие на децата в честванията за годишнината на Апостола. Тогава им представихме някои табла, които имахме подготвени в музея, днес ще продължат работата с нашия етнограф Десислава Атанасова за изработване на костюми и най – вече накити на костюма. Децата ще имат възможност да се запознаят с какви накити българката е украсявала своя костюм като допълнения. Ще изработват от подходящи материали като фолио, картон, цветни хартии и ще дадат воля на фантазията си да изработят тези накити  и облекло на българката. С това днес ще се занимават, в утрешния ден ще продължим работа пак свързана с историческо наследство – изработване на макети на архитектурни паметници  – часовниковата кула, която е в Дупница, подготвили сме макети на Айфеловата кула да имат избор на кой от макетите ще им бъде по – любопитно да работят, могат и двата в зависимост от възможностите на всеки. И двете ателиета са съпроводени с беседи, с презентации на колегите, с фотоси и разкази, като за облеклото, така и за културните паметници в района и се надявам на малките ни приятели да бъде интересно.

Венцеслав ИЛЧЕВ