Анелия Димитрова, зам.-кмет: Община Свищов е рекордьор в област Велико Търново по брой назначени лични асистенти по Закона за личната помощ

Велико Търново. Община Свищов е рекордьор в област Велико Търново по брой назначени лични асистенти по Закона за личната помощ. Това каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“-Велико Търново зам.-кметът д-р Анелия Димитрова. Тя отбеляза, че местната администрация се стреми да бъде много адекватна към потребностите на хората в уязвимо социално положение.

„В сферата на социалните услуги се стремим непрекъснато да увеличаваме обхвата, качеството и ефективността на социалните услуги, защото именно общината е доставчик на тези услуги. В момента работим по създаването на Център за възрастни хора в невъзможност за самообслужване. Ремонтните дейности се случват много бързо и експедитивно, в срок. Започваме подготовката на меките мерки, които ще осигурят подготовката по набиране на персонал, така че през 2020 година да започне функционирането на този социален център, който има важно значение, защото е насочен към хора, които не могат да полагат грижи за себе си и не могат да се справят сами в домашна среда.  През следващата календарна година ще продължим да поддържаме и услугата „Топъл обяд“, чрез който 30 човека получават безплатна храна ежедневно, приготвена от Домашния социален патронаж. Много е важен фактът, че успяваме да осигурим повече домашни грижи чрез лични и социални асистенти. който работят по три направления. Едните са по линия на Домашния социален патронаж, който е изцяло общинска дейност. Другата дейност се финансира чрез Постановление на Министерски съвет, което ще продължи да работи и през 2020 г. Третата мярка е по Закона за личната помощ. Не трябва да забравяме и останалите услуги, които работят на територията на Община Свищов – Дневния център за деца с увреждания, Центъра за обществена подкрепа, Центъра за социална рехабилитация и интеграция, които ще бъдат съпътстваща услуга на Центъра за грижа за възрастни хора, Дома за стари хора и двата Центъра за възрастни хора с деменция в с. Овча могила“, каза д-р Димитрова.

Зам.-кметът уточни, че в Дома за стари хора са приключили дейностите, финансирани по фонд „Социална закрила“ за подобряване на материалната база в кухнята и изграждането на асансьор. Там ще има и специална оперативна програма за модернизиране на домовете за стари хората, така че и там очакваме добри новини. Предстоят много социални мерки и програми, които да стартират през следващата година. Както през миналата нямаше мярка, по която Община Свищов да не е кандидатствала и да няма одобрен и реализиран проект, така и през следващите четири години ще се стремим към същото“, категорична бе д-р Анелия Димитрова.

Рени АТАНАСОВА