Анелия Димитрова, зам.-кмет: Социалната политика на Община Свищов е насочена към развиването на модерна и ефективна система от услуги

Снимка: Община Свищов

Социалната политика на Община Свищов е насочена към развиването на модерна и ефективна система от услуги. Това обобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-кметът Анелия Димитрова. Тя допълни и, че отговорността и ангажираността на местната администрация се материализират чрез всички изпълнени и реализиращи се в момента проекти. Повече по темата прочетете в пълния текст на интервюто.

Фокус: Г-жо Димитрова, преди броени дни стана ясно, че Община Свищов стартира ремонт на Дома за стари хора „Мария Луиза“. Вие получихте одобрение на проекта, който подготвихте. Нека обобщим какво предстои?

Анелия Димитрова: Проектът предвижда закупуване на ново кухненско оборудване за Дома за стари хора „Мария Луиза“ в град Свищов. С парите, които ще ни бъдат осигурени, ще купим  парен електрически конвектомат, стойка за него, душ за измиване, електрически стерилизатор за дезинфекция на посудата, професионална електрическа печка, хладилен шкаф и хладилна маса. В отпусната сума са предвидени и доставка, и монтиране на  телферен  електрически подемник, който ще свързва складовите помещения с кухненския бокс.
Фокус: Кога ще бъде доставено всичко изброено и колко ще струва то?

Анелия Димитрова: Изпълнението на дейностите по проекта стартира на 1 юли тази година. Общият бюджет е 29 919,65 лева с ДДС, от които 26919,65 лева финансови средства от Фонд „Социална закрила“ и 3000 лева собствен дял на Община Свищов.
Фокус: Нека все пак представим и самият проект с няколко думи.

Анелия Димитрова: С реализиране на настоящия проект в Дома за стари хора „Мария Луиза” ще се  модернизира оборудването и обзавеждането на кухненския блок, ще се осигури по-качествено предоставяне на  социалната  услуга и ще се гарантира  приготвянето на  здравословна  и питателна храна на потребителите.
Фокус: Дали това беше помещението в социална структура в най-лошо състояние и предвиждате ли други ремонти?

Анелия Димитрова: Това е най-приоритетното към настоящия момент. Текущи ремонти регулярно се извършват, за да се поддържа материалната база в добро функционално състояние.

Фокус: Да разкажем и малко повече за дейността на дома – колко са потребителите, има ли чакащи, какви са таксите за настаняване?

Анелия Димитрова: Домът за стари хора работи с капацитет от 125 потребители, като чакащите за настаняване са над 20. Таксите, които плащат потребителите, са регламентирани Тарифата за таксите на социалните услуги, финансирани от републиканския бюджет,  се превеждат във фонд „Социална закрила“ на Министерство на труда и социалната политика.

Фокус: Общината има ли някакво участие във финансирането на структурата?

Анелия Димитрова: Домът за стари хора е държавно делегирана дейност. Той се финансира от държавния бюджет. Като, разбира се, Община Свищов е доставчик на социалната услуга и се стараем да поддържаме и влагаме средства в материалната база с оглед нейното подобряване.

Фокус: Подобряване на социалната инфраструктура в Свищов и като цяло в общината  е една от основните Ви политики в последните години, Вие направихте много. Дали това се оценява от потребителите, екипите и от самите граждани?

Анелия Димитрова: Социалната отговорност и ангажираност на общинското ръководство се материализира чрез  всички изпълнени и реализиращи се в момента социални проекти, които са насочени към създаването на нови социални услуги, разширяване на наличните, а така също и в подобряване на материалната база, и повишаване на квалификацията на екипите, които работят в тях, както и чрез непрекъснато съдействие и подкрепа, които ние оказваме. Смея да твърдя, че сме създали ефективни и доверени партньорски отношения между Общината, която е доставчик на всички социални услуги и  техните ръководители, и екипи, защото само при добро и ползотворно взаимодействие помежду ни, можем да гарантираме високото качество на социалните услуги. Всичко направено се оценява положително от потребителите и съответните екипи, защото то е насочено към подобряване на условията за тях, както и към разширяване на наличните възможности.

Луиза ТРАНЧЕВА