Анелия Клисарова, БСП: Решението за машинно гласуване е в закон и не бива да го нарушаваме

Анелия Клисарова, народен представител от ПГ на „БСП за България“, в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Съгласно действащия Изборен кодекс на местния вот през есента трябва да има 6 000 машини за гласуване. ГЕРБ обаче предлага машинният вот да се запази за президентските избори и тези за Европарламент, но не и за местния. БСП са категорично против. Г-жо Клисарова, вашите аргументи против изключването на машинното гласуване за местните избори наесен?

Анелия Клисарова: БСП е последователна и твърдо стои зад машинното гласуване. Защо заставаме така твърдо? Първо – не бива да се нарушават демократичните правила и не бива да се нарушават конституционните принципи на демокрацията. Не бива и не трябва три месеца преди  избори да се променя Изборният кодекс. Защо трябва да гласуваме с машини? Първо – машинното гласуване е по-лесно, по-бързо, а и сами видяхте, че там, където сме гласували с машини на евровота, недействителните бюлетини са по-малко. Нека кажем – 7-8 % недействителни бюлетини, това са хиляди гласове, докато нормално е до 1-2 % невалидни бюлетини. На второ място говорим, че сме много напред с ИТ технологиите, България е водеща, имаме еврокомисар, говорим за електронно правителство, а не можем да организираме машинното гласуване ли? Тогава, какъв е този суперкомпютър и  интелект, по който ние ще работим? На трето място – много скъпо било машинното гласуване и непрекъснато казват колко лева ще излезе на човек, докато стотинки е хартиеният носител. Абсолютно не съм съгласна с това, защото тези машини нямаше нужда да бъдат вземани под наем, а трябваше да бъдат купени. Наемът е 70 % от стойността им. Тогава щяха да се използват за всички избори. Сегашното предложение – можем да имаме скъпи избори за президент и ЕП, а не можем да имаме скъпи избори за местния вот или за парламента. В това има ли някаква логика? Или са скъпи, или са евтини. А при машинно гласуване резултатите се обработват много по-точно, много по-ясно и много по-бързо. Така че ги няма тези протоколи, които 4-5 пъти са поправяни, за да могат да се адаптират така, както желаем. Казваме, че не сме готови за машинното гласуване, видите ли няма как да се подготвят хората. Ние имахме време още от евроизборите да ги подготвим. ЦИК трябва да подготви своите хора и те би следвало вече да са подготвени за машинно гласуване. Това не бива да представлява трудност нито за ЦИК, нито за местните секции, нито за самите граждани. Гражданите имат право да избират с машинното гласуване, повечето млади хора предпочитат гласуването с машини. Дори има предложение за електронно гласуване, което ще мотивира повече хора да участват в изборите и да дадат своя вот. Всички тези аргументи ние ги говорим от много време. Имахме дебати преди 9 месеца, дебати само преди 3 месеца и продължаваме с тези дебати, вместо да вземем окончателното решение, което е взето по закон и ние не бива да нарушаваме закона.

Водещ: Експерти обаче предупреждават, че софтуерът за местните избори е много по-сложен и вероятно ще настъпи огромен хаос, ако машините бъдат приложени на предстоящите избори.

Анелия Клисарова: Категорично не съм съгласна с това, защото зависи как е подготвена програмата за машините и не може да настъпи хаос, ако са изработени нещата така щото да отговарят на по-голямата листа. Знаем, че има избори и за общински съветници, освен за кметове. Истина е, че листата е голяма, но още по-голяма истина е, че машините могат да обработят много повече информация и много по-точно информацията, отколкото на ръка.

Водещ: Анализът на ЦИК каза, че 27 % от гласувалите са предпочели машините на европейските избори. Имате ли информация каква част от гражданите, подкрепили БСП, попадат в тези 27 %? Какви са нагласите сред електората ви?

Анелия Клисарова: Не мога да кажа точна цифра от тези 30 % колко са членове или симпатизанти на БСП. Но мога да кажа едно, че нашият електорат иска честни, прозрачни избори, демократична и правова държава. Машините са част от това. Машинното гласуване е част от тези искания, които имат нашите колеги.

Водещ: Ще преосмисли ли БСП бойкота на парламентарното заседание от вчера? Ще бъдете ли в зала на извънредното заседание във вторник, което свиква председателят на Народното събрание?

Анелия Клисарова: Ние винаги сме в зала и БСП не бяга от отговорност и присъства на заседанията на НС. Не се регистрирахме за това, защото се нарушава имено демократичното начало в Изборния кодекс. Защо трябва да бъде променен Изборният кодекс три месеца преди съответните избори? Това е неправилно, не е съобразено с мнението на цялото общество. И вместо да спорим дали трябва, или не трябва да има машинно гласуване, ние трябва да кажем: „Да, трябва да има машинно гласуване“ и тези три месеца да ги използваме, за да се готвим за това.

Водещ: Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова призова всички аргументи, които опозицията има, да бъдат изложени в зала, а не да се бойкотира заседанието. Как коментирате този призив?

Анелия Клисарова: Нашите аргументи ние ги казваме вече поне 6 месеца. Още преди 5 месеца имаше много сериозен дебат по този въпрос, ако си спомняте в парламента. И, ако бойкотирахме, това е защото управляващите, властимащите не искат да чуят реалните, истинските мотиви за това да има машинно гласуване. Макар че, когато приемахме Изборния кодекс, те бяха на същото становище, на което сме ние сега.

Водещ: Управляващите предлагат наесен да се отвори обществен дебат – има ли въобще необходимост от машинно гласуване. БСП отворена ли е за разисквания на този въпрос?

Анелия Клисарова: БСП винаги в отворена за разисквания и иска да чуе общественото мнение и обществените нагласи, защото това са нашите избиратели и ние трябва да се съобразяваме с техните искания. Никога не сме бягали от дебати или обществено  обсъждане.

Водещ: Но тук конкретно става въпрос за това необходимо ли е машинното гласуване.

Анелия Клисарова: Мисля, че се доказа необходимостта от машинно гласуване още когато беше дебатът в предния Изборен кодекс, когато се наложиха промени.  Считам, че този дебат трябва да бъде продължен не дали е необходимо машинното гласуване, а как да направим така че машинното гласуване да улесни избирателите, да улесни комисиите и да гарантира прозрачност и демократичност.

Водещ: Г-жо Клисарова, ще предприемете вече познатата тактика за напускане на Народното събрание следващата седмица. Има ли такъв вариант?

Анелия Клисарова: Такъв вариант за напускане на Народното събрание не сме обсъждали нито в Парламентарната група, нито в Националния съвет на БСП. Знаете, че никой от нас не взема еднолично решение.

Водещ: Но не е изключено това да се случи, така ли?

Анелия Клисарова: Изказвам лично мнение,  че това няма да се случи сега.

Водещ: Тоест предстои да чуем още аргументи в защита на вашата теза в пленарна зала следващата седмица?

Анелия Клисарова: Да, категорично ще останем на нашие тези и ще кажем всички наши аргументи.

Росица АНГЕЛОВА