Анелия Козлева, гл. експерт РЗИ: Близо 550 души са се изследвали за СПИН във Великотърновска област от началото на годината до средата на ноември

Велико Търново. 542-ма души са изследвали за СПИН експертите от РЗИ – Велико Търново от началото на годината до средата на ноември. През Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване /КАБКИС/ са преминали 343 човека,  а 199 са се тествали в мобилния кабинет по време на кампании. Това обобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Анелия Козлева, гл. експерт в Регионалната здравна инспекция. Тя допълни и, че именно това е най-сигурният начин да се разбере дали даден човек е носител на вируса – с кръвен тест.

СПИН е заболяване, причинено от вирус, наречен ХИВ (от английското: HIV – Human Immunodeficiency Virus – човешки имуннодефицитен вирус), който уврежда защитните сили на човека, вследствие на което се развиват тежки заболявания, водещи до смърт. Важно е да се знае, че човек може да носи в себе си вируса ХИВ, но да не боледува от СПИН. СПИН сам по себе си не убива, но когато защитните сили на организма са унищожени, дори най-безобидно заболяване може да бъде смъртоносно. „Вирусът ХИВ може да се открие в различни телесни течности на болните – кръв, кръвни продукти, семенна течност, сълзи, слюнка, пот и др. Предаването на инфекцията се осъществява по три начина – при полов контакт; при преливане на кръв, кръвни продукти, присаждане на органи или използване на общи венозни игли и от болната майка на новороденото й (чрез плацентата, по време на раждането или с кърмата)“, обясни експертът. Тя напомни и, че профилактиката включва контрол на всички кръвни продукти, органи за присаждане, дарена сперма за оплождане и майчина мляко; контрол върху използването на индивидуални спринцовки и игли, и ефикасна дезинфекция на всички инструменти, които могат да бъдат преносители на вируса и използване на презерватив при всички полови контакти.

Луиза ТРАНЧЕВА