Анета Вълева, МКБППМН-Гоце Делчев: Лятната превантивна програма ще продължи до края на месец август

Анета Вълева, секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица в Гоце Делчев, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-жо Вълева, нека да започнем първо с това кога стартира Лятната превантивна програма на Община Гоце Делчев и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица?

Анета Вълева: Нашата Лятна превантивна програма стартира от началото на месец юли, като срокът за записване на децата беше до 26 юни.

Фокус: Има ли нови клубове тази година?

Анета Вълева: Нямаме нови клубове тази година. Миналата година увеличихме клубовете с няколко нови и така те станаха общо 13 на брой, което е една доста богата палитра от дейности. Тази година дейностите са същите с малки вариации във всеки един от клубовете, защото всяка година се опитваме да въведем и нещо ново за децата, но в същото време дейностите са подобни на тези от предходните години. Вече седма година поред организираме Лятната превантивна програма.

Фокус: Да припомним какви са клубовете.

Анета Вълева: Клубовете са следните:

Клуб „Добро сърце“, в който ще има благотворителни инициативи и децата ще се занимават с доброволческа работа като посещават различни държавни общински институции и учреждения в общината; ще говорят за ценностите и емоциите си, като по този начин ще развиват своите личностни качества и емоционална интелигентност.

Клуб „Приятели на природата“ ще бъде посветен отново на опазването на природата. Ще имаме запознаване с различни растителни видове, планирани са различни екологични дискусии, а също и засаждане на различни растения, така че децата да са в пряк контакт с природата.

В клуб „Сръчни ръчички“ отново децата ще моделират и декорират различни предмети от хартия, плат и различни рециклирани материали.

В клуб „Риболов“ децата ще ходят на риболов и да се докосват до природата. В този клуб децата се учат да уважават животните и природата и да я опазват чиста.

В клуб „Баскетбол“ се провеждат тренировки по баскетбол.

В клуб „Латино фитнес“ отново децата ще имат възможност да се занимават със спортна дейност в малко по-разчупен вид под формата на танци, спортна аеробика и упражнения. Дейностите ще се провеждат в парк-панорамата на открито.

В клуб „Рисуване“ заниманията също ще се провеждат на открито.

В клуб „Забавно лятно четене“ ще четем книжки на открито.

В клуб „Киномания“ ще гледаме безплатни прожекции на детски филми в местното кино.

В клуб „Фотография“ децата се учат на техниките за фотография; за обработка на снимка; за това какво е важно в една снимка и съответно как можем да подредим една изложба по най-добрия начин.

В клуб „Приятели на музея“ децата отново ще са в музея, където ще се запознават с историята на България и региона чрез различните артефакти и по интерактивен начин ще се докосват до историята.

В клуб „Млад журналист“ отново децата ще се упражняват в творческо писане и ще се запознават с интересни личности, като ги интервюират.

Тази година клуб „Родолюбци планинари“ от миналата година се казва клуб „Туризъм“, но общо взето дейностите са същите, само дестинациите ще бъдат малко по-различни. Ще има кратки екскурзии и туристически походи в района.

Фокус: До кога ще продължат дейностите от Лятната превантивна програма?

Анета Вълева: Те продължават през цялото лято до края на месец август. Това е една много дълга програма и цяло лято се стараем да осигурим на децата това творческо пространство, в което те да имат възможност да се забавляват, да се развиват и да проявяват своите интереси и таланти.

Фокус: Към кои клубове проявяват най-голям интерес децата?

Анета Вълева: Има клубове, които са с много голям брой деца и се налага да разделяме групите или да организираме дейността с по-голям брой преподаватели, за да бъдат удовлетворени всички деца. Миналата година по традиция клуб „Сръчни ръчички“ и клуб „Рисуване“ бяха с най-голям брой деца.

Натали СТЕФАНОВА