Анета Вълева: Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Гоце Делчев организира лятна превантивна програма за деца

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Анета Вълева, секретар на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Гоце Делчев, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин

 

Фокус: Г-жо Вълева, разкажете ни за лятната превантивна програма за ученици в Гоце Делчев.

Анета Вълева: Лятната ни превантивна програма се организира от Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В нея създаваме едно творческо пространство през лятната ваканция за децата, в което да се чувстват заинтересовани, активни, да творят, да се занимават с интересни неща. Тази година в програмата имаме 10 клуба с различни дейности, които са за деца.

Фокус: Какво е мотото на програмата тази година?

Анета Вълева: От няколко години мотото на програмата е „Аз избирам доброто!“ и то говори за нашата основна цел, която имаме с тази програма – децата да са насочени към просоциални форми на поведение, към добри взаимоотношения помежду си и спрямо възрастните.

Фокус: От колко години се провежда тази лятна превантивна програма?

Анета Вълева: Тази година ще бъде пета. Първоначално започнахме само с един клуб, който беше „Забавни игри“ и малко по малко интересът нарастваше и вече 5 години създаваме една възможност за децата през лятната ваканция.

Фокус: Има ли интерес от страна на децата към различните клубове и правили ли сте обзор през годините досега колко деца се включват в заниманията?

Анета Вълева: Да, във всеки клуб децата са под бройка. За миналата година имаме конкретни цифри, не мога да съм максимално точна, но децата бяха над 300, като някои от тях са посещавали не един, а няколко клуба. Почти всички деца посещаваха много редовно клубовете, които си бяха избрали, защото правим графикът така, че да е възможно децата да участват в колкото се може повече дейности. Сега тази година очакваме още повече деца. Само в клуб „Киномания“ миналата година имаше записани над 100 деца. В клуб „Сръчни ръчички“ също бяха записани много участници, затова разделихме две възрастови групи. Сега тази година вероятно отново ще подходим по същия начин в някои от клубовете, защото вече има доста записали, макар че само преди няколко дни обявихме записване. Интересът определено нараства. Има деца, които вече няколко години посещават клубовете и им харесва, щом отново се записват.

Фокус: Да започнем с клубовете един по един. Нека първо да се спрем на клуб „Добро сърце“. Разкажете повече за този клуб. С какво ще за занимават децата?

Анета Вълева: В клуб „Добро сърце“ децата се занимават основно с благотворителни инициативи, но също така имат и различни обучения и презентации. В този клуб още от създаването му ни гостува младежкият Червен кръст, който прави много хубаво обучение за даване на първа помощ. Те са ни партньори в този клуб и се надяваме, че отново ще разчитаме на тях и техните доброволци. Също така понякога децата правят кампании с благотворителна цел – събират продукти за хора в нужда, посещават различни институции. В Дома за стари хора подготвят специална програма. Тази година имат идея да посетят и Защитеното жилище за възрастни хора с увреждания. Общо взето в този клуб децата се занимават с благотворителна дейност, но самите те също се обучават и имат тематични занимания, в които изготвят различни неща, които да им послужат при техни бъдещи инициативи.

Фокус: Да преминем към клуб „Приятели на природата“.

Анета Вълева: Клубът „Приятели на природата“ е наследник на миналогодишния клуб „Зелени патрули“, но тази година са включени малко повече дейности, свързани с ориентиране в природата. Отново ще се занимават с растенията, с видовете дървета, видовете цветя, ще се запознават с начините по които могат да се събират разделно отпадъците и с това как да пазим природата. Миналата година посадиха цветя и правиха обходи в града, за да констатират ако има някое счупено дърво или счупени клони на дървета. Изобщо в този клуб децата се грижат за природата, а тази година ще има и няколко занимания, свързани с ориентиране.

Следващият клуб е „Сръчни ръчички“, в който децата изработват различни неща – квилинг, оригами, някакви неща от хартия, предмети от природни материали, рисуват камъни или шишарки. Този клуб е много интересен за децата, защото всички неща се правят на открито в парка на град Гоце Делчев и мисля, че по този начин, когато децата са навън, подхождат по съвсем различен начин към труда и към природата.

Фокус: Ясно е какви са дейностите в клуб „Риболов“, но има ли интерес към него?

Анета Вълева: Да, той е един от най-старите ни клубове, като децата, които са записани в него ходят на риболов. Партньори в този клуб са ни ловно-рибарското сдружение „Сокол“ в Гоце Делчев. Децата ще посетят сдружение, ще имат различни дейности свързани със запознаване с принадлежностите за риболов, но най-вече ходят на риболов на язовирите, които са близо до Гоце Делчев или на реката. Някои от доброволците от този клуб дори донесоха награди. Миналата година също се представиха много добре. Децата имат желание да се занимават с това, а някои от тях идват дори и с родителите си, за което ние много се радваме, защото най-добрите резултати се получават когато работата на родители и педагози с децата е съвместна. В тези случаи можем да кажем, че децата определено са в най-добрата среда, когато всички работят заедно.

Тази година отново ще имаме клуб „Баскетбол“, като тренировките ще се провеждат вторник и четвъртък в двора на едно от училищата в Гоце Делчев.

Тази година имаме нов клуб – „Победи себе си“. В него насоката е отново спортна. Тази година сме поканили един много известен треньор, който да води клуба. Той е от град Гоце Делчев. Фокусът на клуба ще бъде фитнесът на открито; как да развиваме нашето тяло по най-добрия възможен начин; как да се храним здравословно; упражнения за опорно-двигателния апарат. Надявам се, че децата ще харесат този клуб.

Клуб „Рисуване“ също е един от най-старите ни клубове. Децата рисуват на открито в парка. Това е рисуване, което е просто за наслаждение и за децата, и за хората, които минават през парка и виждат какво правят децата.

Отново ще имаме клуб „Забавно лятно четене“, в който насърчаваме децата да четат, като това също е на открито. Наш партньор в този клуб е библиотеката при Народно читалище „Просвета“ и всички деца в началото ще се запишат в библиотеката.

Вече споменах за клуб „Киномания“. В него децата ходят на кино. Местното кино ще ни предостави местни филми, които децата ще могат да гледат безплатно.

Клуб „Мозайко“ е друго наше ново попълнение от тази година. В него децата ще правят мозайки от различни материали. Ще започнат с мозайки от малко по-лесни материали като семена или камъчета, и постепенно мозайките ще стават все по-сложни с плочки и със специално подбрани камъни. Надявам се в края на лятото децата да ни покажат една красива изложба с мозайките, които са направили.

Фокус: Тоест тази година има 3 нови клуба?

Анета Вълева: Да, това са клуб „Победи себе си“, клуб „Мозайко“ и клуб „Приятели на природата“, който има нов елемент от тази година.

Фокус: Всъщност клуб „Киномания“ ли може да се похвали с най-голям интерес от страна на децата?

Анета Вълева: Да, определено това е най-посещаваният клуб и той може да поеме повече деца, тъй като могат да отидат такъв брой деца, колкото могат да се поберат в киносалона. В другите клубове има нужда от малко по-специализирана индивидуална работа с децата и затова броят на записаните деца е по-ограничен.

Фокус: Всички дейности и клубове са абсолютно безплатни, нали така?

Анета Вълева: Да, абсолютно.

Фокус: Кога започват и кога приключват дейностите в клубовете?

Анета Вълева: Тези дейности ще започнат в началото на юли, след откриването на програмата, което ще бъде на 4 юли в 10.00 часа в Дома на културата. Още от следващия ден започваме с клубовете, които са по график – целият месец юли и целият месец август.

Фокус: Да посочим за нашите читатели и слушатели, какъв е редът за записване в клубовете?

Анета Вълева: Редът на записване е посочен и на сайта на Община Гоце Делчев, там са отбелязани телефоните за всеки един клуб, а може да се изпрати e-mail и до председателя на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Гоце Делчев – г-н Валери Сарандев. Родителите трябва да попълнят и едни специални декларации за лицата, които се грижат за децата. Важно е децата да спазват правилата за добро поведение на клуба, който посещават, защото девизът на нашата програма е „Аз избирам доброто!“ и трябва да спазим този девиз.

Натали СТЕФАНОВА