Анета Недялкова, НЧ „Съгласие-1882“: Изпратихме една изключително успешна година  

Анета Недялкова, секретар на НЧ „Съгласие-1882“ в с. Осмар, пред Радио „Фокус“- Шумен

 Фокус: Г-жо Недялкова, в края на 2019 година се похвалихте със спечелен проект по програма „Българските библиотеки– съвременни центрове за четене и информираност” 2019 г. Каква литературата ще закупите в рамките на проекта?

Анета Недялкова: Да, НЧ „Съгласие-1882” с. Осмар участва с проектно предложение за обновяване на фонда на библиотеката в обявената от Министерството на културата конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” 2019 г. Общата стойност на литературата, която ще бъде закупена по проекта е на 1046,63 лв. Договорът е подписан, всичко като заглавия и автори е заложено предварително в проекта, като реобладаващият процент от закупената литературата е от български автори.

Фокус: Кога последно е обновяван фондът на библиотеката?

Анета Недялкова: През миналата  година  със средствата от обявената по Коледа 2018 година програма „ Дари книги за нашата библиотека“. Успяхме да закупим доста литература благодарение на тези дарения. Имаме постъпили и други книги като дарения. Купуваме книги и със средства на читалището, макар че не можем да отделим голяма сума.

Фокус: Бяхте ли подпомогнати и за други каузи на читалището?

Анета Недялкова: Получили сме и дарения, с помощта на които продължаваме да търсим решение на  проблема с належащия ремонт на читалището. Лишихме се малко от по- далечни участия, за да спестим пари и да ги вложим в тези дейности.  Изцяло със дарения подменихме дограмата на  прозореца до сцената, с дарения и малко собствени средства на читалището подменихме и прозорците на залата откъм спирката. Но  сцената  остава като голям проблем. Знаете след пожар отпреди 20 години там нищо няма вече. Има нужда от оборудване, осветление, завеси, всичко за една сцена.  През 2015 година отремонтирахме гримьорните, наковахме дюшемето на сцената, укрепихме я отдолу с греди, но е това е капка в морето. С това, което направихме миналата година и от 2015 година насам може би вече около  35-40 000 лв. сме инвестирали като труд и материали в ремонт на читалището.

Фокус:Каква беше 2019 година за читлището в село Осмар?

Анета Недялкова: Изпращаме една изключително успешна година. За трета поредна година чествахме пролетните празници в Бесарабия – гр. Рени, Украйна. Там на 2 март бяхме специални гости на областния фестивал на молдовската култура „Мертишор” в с. Орловка, Ренийска област, на 3 март чествахме Деня на Освобождението на България от Османско робство, съвместно с бесарабските българи. Участвахме в кръгли маси „Култура без граници” в гр. Рени и с. Нагорное, Ренийска област. За представянето на самодейните колективи и през тази година можем да дадем отлична оценка. Завоювахме множество престижни награди от национални, регионални и общински събори. Част от тези награди са  златен медал за ТГ „Исмарос” от XI Национален събор на читалищата Бяла 2019; второ място за ДТГ „Осмарски веселячета от Третия детски танцов фестивал „Танци край морето” в гр. Бяла; трета награда за ТГ „Исмарос” от Общинския фолклорен фестивал „Петровска китка”; диплом за „Най-интересна рецепта” от Третия кулинарен фестивал „Забравени традиции – обредни трапези” в с. Васил Друмево, спечелен от Кулинарната група към читалището, която е сформирана през пролетта на тази година. Към читалеището фече има разкрити шест групи, в които творят над 100 самодееца. Аз мисля, че читалището заема изключително важно място в живота на жителите на с. Осмар. Културната програма за новата 2020 година също е много натоварена и интересна. Предстоят ни още много изяви и участия. Искам да благодаря на Настоятелството на НЧ „Съгласие-1882” , искам да изкажа специална благодарност и на всички самодейци за това, че намират време да участват в живота на нашето читалище, да им пожелая здраве, мир и любов!

Ивелина ИВАНОВА