Анета Недялкова, с. Осмар: Очакваме нашите приятели от Болград, Рени и Нагорное да ни гостуват за 135-тата годишнина на читалището в село Осмар

Анета Недялков, секретар на НЧ „Съгласие-1882“-с. Осмар, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Г-жо Недялкова, преди дни самодейците от читалището в Осмар се завърнаха от гостуване в Украйна. Разкажете повече за местата, които посетихме?

Анета Недялкова: Ще започна по отрано. По време на националния събор на читалищата в Бяла миналата година, получихме покана да посетим Украйна и първото ни гостуване там беше през месец август. Изнесохме два концерта, единият, от които в село Нагорное. То е населявано изцяло от бесарабски българи. Нашият самостоятелен концерт, с участието на танцовата ни група и фолклорната ни група за автентични песни и танци, продължи 1 час и половина. При тогавашната си визита посетихме и Болград и тамошната гимназия. На училището, председателят на читалищното настоятелство в село Осмар Ангел Христов дари 50 евро, за да бъде поставен надпис на паметника на Георги С.Раковски, който е патрон на гимназията. Ангел Христов обеща да подари за музикалната паралелка и гайда. Освен това при първото ни гостуване, при участието ни на кръглата маса „Култура без граници“, групата за български народни песни от град Рени хареса една от нашите песни„Крумова държава“ и помолиха да им предоставим мелодията и текста, така че сегашното ни посещение беше донякъде в изпълнение на тези задачи. Ние тръгнахме за Украйна на 28 февруари и посещението ни съвпадна с пролетните празници в град Рени. Бяхме поканени да организираме изложба от ръчни плетива и шевици, изработени от сръчните ръце на осмарските жени, както и сувенири, изработени чрез декупаж, дело на самодейката Светла Радева. На 1 март участвахме в кръглата маса „Култура без граници“, която тази година беше посветена на легенди и митове за настъпващата пролет в България и Бесарабия. Имаше представители от Украйна, от Молдова. Ние представихме легенди за мартеницата. Баба Марта е уникален за България празник, но и бесарабските българи са пренесли там преди 200 години този традиция и обичай. На 2 март посетихме Болград. Първо бяхме в Болградската гимназия, там подарихме гайдата, обещана от Ангел Христов, видяхме и надписа на паметника на Георги Раковски. После поднесохме венец на Паметника на загиналите опълченци, наречен още Малката Шипка. Той е наистина копие на Шипка, но в доста по-умален вид. На проявата присъства и кметът на Болград Сергей Дмитриев, който след това ни покани при него. Посетихме и Културния дом в Болград, както и частен музей. Ние го разгледахме и миналата година. Всички експонати в него са вещи, донесени от България. Той е на семейство бесарабски българи- Михаил и Елена. Уникален музей. Хората там изключително тачат нашата култура, нашите традиции, нашата история.

Фокус:Какво от вещите в музея ви впечатли?

Анета Недялкова: Изложено е всичко от бита на българите в миналото, носии, шевици, булчински чеиз, сърп, паламарка и т.н. По думите на собственика на музея, всички предмети и вещи са му донесени и подарени от българи, от България. Сега ние подарихме риза и престилка, а Ангел Христов дари и китеник.

Фокус:Как продължи посещението ви след Болград?

Анета Недялкова: Бяхме в село Нагорное. На самодейците от фолклорна група „Здравец“ подарихме мартеници и ги поздравихме с празниците. Поканихме фолклорните групи от Нагорное и от град Рени да ни гостуват по повод честванията тази година на 135 години от създаването на читалището в село Осмар, което вероятно ще се състои в края на август, началото на септември. Поканихме ги да почетат нашия празник. На 3 март първо присъствахме на молебен в памет на загиналите за свободата на България, след това поднесохме втори венец на Паметника на 187 загинали от раните си опълченци, ранени при боевете при Плевен и Шипка. След това в музея в град Рени се състоя официалното откриване на нашата изложба. Шевиците, ръчни плетива и сувенирите и тя вероятно ще остане там в продължение на месец и половина. На следващия ден бяхме поканени като почетни гости на Областния фестивал на молдовската  култура „Мертишор“. Представиха се 14 колектива от Ренийска област, които пресъздадоха молдовските традиции и обичаи, свързани с Първа пролет и тяхната мартеница, наречена „мертишор“.

Фокус: Как бяхте приети, какво беше чувството, вълнението?

Анета Недялкова: Когато миналата година пътувахме за Рени, с нас беше и Саша Стоева от РЕКИЦ- Варна. Още докато пътувахме, нейните думи бяха, че няма човек, посетил Бесарабия, който да не иска да се върне пак. Вярно е. Бяхме приети изключително радушно. Навсякъде се чувствахме като у дома. Хората ни се радваха изключително много, разбирайки, че идваме от България. Всеки, който в паметта му е останала някаква българска дума, бързаше да я изрече. Дори в момента като говоря, аз се вълнувам. Жена, която можеше да ни бъде майка, ни целуваше ръцете. Възхитени сме от начина, по който съхраняват българската традиция, от начина, по който тачат българската история.
Ивелина ИВАНОВА