Анита Комитска, директор на Исторически музей Чипровци:  Първата кооперация за производство на килими в Чипровци е създадена през 1920 г. 

Анита Комитска, директор на Исторически музей Чипровци, в интервю за Радио „Фокус“ – Видин

Радио „Фокус“: Какво е участието на Историческия музей в Чипровци във Фестивала на чипровския килим?

Анита Комитска: На 5 май за 3-та поредна година в Чипровци се организира Фестивал на чипровския килим, като организатори са Община Чипровци, Народно читалище „Петър Богдан“ и Историческия музей. Нашият музей представя една обновена килимена експозиция, като може да се проследи развитието на килима от непраната вълна до изработването на нишката, боядисването с природно багрило,  тъкането. Показваме и етапите в развитието на чипровския килим. Всички процеси по изработването на килима ще бъдат демонстрирани  на площада в Чипровци, където тъкачките извършват и особените ритуали при тъкането, при свалянето на килима от стана, едни старинни ритуали, които са свързани със специални обредни песни.  Другото, което тази година може да бъде видяно на Фестивала в Чипровци е конкурс за най-бързо и най-точно изработване  на  мотив на чипровски килим.  В деня на Фестивала  ще представим и филм за чипровския килим , дело на ирански режисьор.

Радио „Фокус“: Мотивите на чипровските килими имат вече най-широко приложение. На Фестивала на чипровския килим как ще бъде демонстрирано това?

Анита Комитска: Историческият музей в Чипровци организира на Фестивала на чипровския килим ревю с тоалети , в които има втъкани мотиви от тези килими. Ревюто е дело на студенти от Националната художествена академия с ръководител доц. Ани Аврамова. Надявам се това да е една изненада за гостите и участниците във фестивала.

Радио „Фокус“: Кое е новото в дейността на музея по отношение на историята на чипровския килим?

Анита Комитска:  Този път, след месеци усилена работа и подготовка, ще представим и чипровския килим през 20 век. Посетителите на фестивала ще могат да се запознаят с дейността на първата  в страната кооперация за производство на килими в Чипровци през 1920 г. Ще бъдат експонирани  снимки и документи на ученичките, завършили школата по тъкане към тази кооперация. Успяхме да намерим документи на кооперацията, с които показваме, че през 80-те години на миналия век чипровски килими са се изнасяли в Кувейт, Япония, Нова Зеландия, скандинавските страни, в почти всички страни от  Западна Европа. Това показва, че този занаят получи неслучайно признанието на ЮНЕСКО през 2014 г, като бе отчетено, че традицията на чипровския килим, умението за тъкането на чипровски килим е част от световното нематериално културно наследство.

Радио „Фокус“: От коя година е най-старият експонат на чипровски килим в музейната ви експозиция?

Анита Комитска: Най-старият ни експонат на чипровски килим, съхраняван в Историческия музей в Чипровци е от края на 18 век. Това е килим тип „каракачка“. Този модел се изработва в два основни цвята – червено и черно, имало е и модели червен и тъмносин. Като основното е в червено и черно с бордюр, а в централното  поле са разположени шахматно разположени фигури, наречени „каракачки“. Хората, които се занимават със семиотика ги определят като древната богиня майка. Този експонат може да се види и в двата си варианта на червена и на черна основа в обновената килимена експозиция.

Анна ЛОЗАНОВА