Ани Андреева, директор: Основно училище „Христо Ботев“ – Беласица е най-старото и единствено в Община Петрич, носещо името на големият български поет и революционер

снимка: pixabay.com

В село Беласица се намира най-старото и единственото училище на територията на Община Петрич, носещо името на големия български поет и революционер Христо Ботев. Негов директор е Ани Андреева която разказа повече за историята на учебното заведение и неговото настоящо развитие в интервю за предаването „Петрич – древен и вековечен“ на Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Андреева, каква е историята на училището, което ръководите?

Ани Андреева: Основно училище „Христо Ботев“, село Беласица е създадено през 1875 година. Тоест имам честта да съм директор на най-старото и първо училище в Петричка община. Училище с много дълга, богата и вълнуваща история, което има и много традиции и успехи.

Фокус: Какво е актуалното му състояние и колко деца се обучават в него към днешна дата?

Ани Андреева: За съжаление ние сме едно от малките училища в общината. При нас има общо 66 деца, които са разпределени в 6 паралелки. Смея да твърдя, че имаме добра, дори бих казала много добра материална база. Това, което искам да допълня е, че при всички наши ежедневни дейности, които осъществяваме аз и моите колеги, сме водени от мисълта жителите на село Беласица да се гордеят с тяхното училище. Пропуснах да спомена, че добрата ни материална база е в следствие на активното ни участие по различни проекти в национални и европейски програми. Това е характерно за нашето училище и ни помага да осъществяваме качествено обучение на нашите възпитаници. Участието ни е в проекти наистина е една добра възможност да обогатяване на материалната ни база. Чрез тях ние успяваме да изградим една желана, привлекателна за учениците образователна и атрактивна среда.

Фокус: Казахте, че материалната Ви база е в много добро състояние, защото работите по много проекти. Ще ни кажете ли някои от тях?

Ани Андреева: Да, разбира се. През 2017 година работихме по два проекта от Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ с модул „Подобряване условията за лабораторна работа по природни науки“ и модул „Подкрепа за целодневното обучение на ученици“. По този втори модул, това е вторият ни проект, тъй като преди 3 години спечелихме още един. В рамките на проекта оборудвахме и обзаведохме стаи за провеждането на занимания по интереси за групите ни за целодневна организация на обучение. Със средства по този модул успяхме да обзаведем две слънчеви, цветни стаи, които станаха любимо място за учениците не само в целодневна форма на обучение, но и за всички. Смея да твърдя, че дори в следобедните часове училището е пълно с деца, които посещават тези стаи. Училището ни разполага и със съвременен компютърен кабинет, който е оборудван със средства по Националната програма „Информационни технологии в образованието“. В този модерен компютърен кабинет имаме терминални устройства, интерактивни дъски и мултимедии. Всичко това е закупено със средства по тази програма. Вече втора година работим и по проекта „Твоят час“. Благодарение на него свободното време на децата ни след края на учебните занятия е ангажирано с разнообразни дейности – групи с обучителни затруднения; за занимания по интереси. Тук ще се похваля и с това, че училището вече има мажоретен състав, който още с първото си участие спечели второ място на международния фестивал „Южни слънца“, град Петрич – 2017 година. Бих искала да спомена и още един наш проект, по който работихме през изминалата година. Името му е „Моята зелена био градина“. В рамките на него, в училищният ни двор, заедно с доброволците Стела и Миро Минчеви от град Петрич, засадихме и отглеждахме градина на принципите на така актуалните термо култура и еко земеделие. И като споменах доброволци, то иска ми са да благодаря на наши бивши възпитаници, които водят безплатни езикови курсове в училище. Така например Теодора Филчев водеше курс по немски език през лятната ваканция, а в момента, съвместно с читалище „Леонардо Давинчи“ се реализира безплатен курс по италиански език от Вили Спасова. Иска ми да се кажа и това, че не само по български, но имаме опит и по европейски проекти и програми. През 2015 година например приключихме проект по програмата „Коменски“, а през 2017 година кандидатствахме по „Еразъм +“, но за съжаление неуспешно. Това обаче не ни отчая, дори напротив. Още през 2017 година, заедно с европейските ни партньори, започнахме работа по отстраняването на недостатъците и усъвършенстване на проектното ни предложение, което имаме намерение да внесем през март 2018 година.

Фокус: А как се отоплявате през зимата и имате ли там някакви проблеми?

Ани Андреева: Проблеми нямаме. Много хора смятат, че отоплението на твърди гориво не е екологично и са прави, но благодарение именно на него ние успяваме да се справим през зимата със скромният бюджет, който имаме. Смея да твърдя, че стаите са ни топли. Дори в първите учебни часове децата стоят по къс ръкав. Наистина се създава една благоприятна атмосфера за работа. Факт е, че благодарение на въглищата и дървата, на този остарял метод на отопление, ние се справяме и да оцеляваме през годините. Много ни помага и кметът на селото Велик Филчев, който съдейства за снабдяването на училището с безплатни дърва.

Ливия НИНОВА