Анна Александрова: На телефон 02 987 55 55 гражданите могат да сигнализират, когато видят за изгаряне на нерегламентирани отпадъци

снимка: pixabay.com

Анна Александрова, председател на правната комисия в Народното събрание, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Депутати от ГЕРБ предлагат чрез законопроект горенето на отпадъци да стане престъпление – промени в Наказателния кодекс ще криминализират изгарянето им. Промените са подписани от депутати от ГЕРБ и са по предложение на кмета на София – Йорданка Фандъкова. Какво предвиждат и какви са аргументите на вносителите, очакваме подробностите от Анна Александрова, председател на правната комисия в Народното събрание.

Анна Александрова: Предлагаме да се инкриминират нерегламентираното изгаряне на отпадъци, като добавяме в член 353Б, алинея 5 и 6, в която са изброени именно видовете отпадъци, чрез изгарянето на обработено масло или отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя, в нарушение на обществения ред и предлагаме наказанието да бъде лишаване от свобода до 2 години, и глоба от 2 до 5 хил. лева, а в по-маловажни случаи пробация и глоба до 1000 лева.

Водещ: Защо се налагат тези промени? В такива неограничени размери ли е стигнало нерегламентираното изгаряне на отпадъци?

Анна Александрова: Вижте, смятаме, че един от факторите за замърсяване на атмосферния въздух е именно нерегламентираното горене на отпадъци. То не е единствено, но към останалите допринася доста много. Именно това говори, че през последните няколко дни столичната община от 60 направени проверки на столичният инспекторат са наложени 20 административни нарушения. Контрол има. Факт, обаче, че този механизъм не работи. Дори и дисциплиниращо да въздейства върху тези, които изгарят такива нерегламентирани отпадъци пак е нещо, което ще постигнем в комплект с останалите мерки, които столичната община прилага, защото те са комплект от мерки – популярни, непопулярни, знаете ги и т.н. Но смятаме, че това ще окаже дисциплиниращ ефект.

Водещ: Г-жо Александрова, тези промени в наказателният кодекс в какъв срок ще бъдат приети на първо и второ четене?

Анна Александрова: В разумен срок, в никакъв случай няма да бързаме или да претрупваме промените, напротив ще бъдат обсъдени, предстои да бъде разпределен законопроекта във водещата комисия, именно комисията по правни въпроси, да бъде обсъдено на първо четене. Ще поканим всички заинтересовани страни, всички, които искат да кажат, много се надявам и разчитам на дебата на колегите за становища, мнения, възражения, предложения, смятам, че ще ни подкрепят, защото наистина имаме нужда от това. Бих искала и във вашето предаване да обявя телефон, на който гражданите могат да подават сигнали към Столичния инспекторат за подобни нарушения при изгаряне на нерегламентирани отпадъци, ако видят това веднага да сезират органите. Телефонът е: 02 987 55 55.

Водещ: 02 987 55 55 – това е телефонът, на който гражданите могат да сигнализират, когато видят за изгаряне на нерегламентирани отпадъци, така ли?

Анна Александрова: Точно така. И смятам, че в разумен срок, в никакъв случай няма да прибързваме да разглеждаме законопроекта в кратки срокове, а в разумни срокове ще направим необходимите дебати.

Водещ: А г-жо Александрова, наказанията еднакви ли ще бъдат към граждани и към фирми?

Анна Александрова: В случая, в който сме го регламентирали, ние сме добавили и две алинеи на член 253Б, в 353Б има в особено големи размери, когато е причинена смърт, поради неспазване, аз в момента не мога да го цитирам конкретно, но в 353Б са регламентирани по-високите наказания и те са, когато е причинена смърт – лишаване от свобода, мисля от 5 до 20 години. Дори си мисля и в маловажни случаи да успеем да приложим дисциплиниращо това, а именно пробацията и глобата до 1000 лева, знаете, че пробацията е кумулация от няколко мерки. Може да бъде поправителен труд, може да бъде освен подписка и всички, които са изброени в пробацията, има и обществено полезен труд. Така че се надявам именно в тази посока да осъществим по-голям контрол. С оглед на това, че и мерките, които въвеждаме, именно инкриминирайки го като престъпление, ще има възможност да се води досъдебно производство, да се докаже има ли престъпление, няма ли. Защото разбирате, че ще се наложи да се влезе и в дома, за да се докаже, че има изгаряне на такива нерегламентирани отпадъци. Процедурата е, както при всяко престъпление, минава през съда, съдът ще е органът, който ще се произнесе има ли престъпление, или няма.

Водещ: Не е тайна, че в домове на хора от ромския етнос се горят нерегламентирано гуми, дрехи, пластмаса, всякакви отпадъци. Това не е тайна, това е известно на всички, знае се, от години е така. Не е ли закъсняло вашето решение?

Анна Александрова: Знае се и наистина има, в някои от кварталите наистина е факт и не можем да го скрием. Вижте, в тази посока смятам, че е мярката на Столична община, която кандидатства по проект и към момента и госпожа Фандъкова обяви, че ще могат да се сменят горивните инсталации на 20 хиляди домакинства. По моя информация има подадени заявления за малко над 6 хиляди такива. Тоест има още много възможности. Надявам се и хората от малцинствените групи и те да кандидатстват, да подадат заявление, за да можем да приложим адекватния комплекс от мерки.

Водещ: Не е ли необходима и разяснителна кампания сред тези групи? Да се проведе такава кампания сред малцинствените или по-бедните групи, за да могат те да са наясно, че имат по-добър вариант, който и за тях е по-добър, и за здравето на всички останали.

Анна Александрова: Абсолютно  е така, наистина сте права. Може би сред тези малцинствени групи трябва да се проведе по-ясна кампания, от която те да получат информация какво биха могли, това е напълно безплатно, което предлага Столичната община. Този проблем със замърсяването на въздуха не е само в София, знаете дори нашето задължение е за всички градове, но в София през последните дни определено измерването на фините частици е изключително сериозно.

Водещ: Да, необходимо е да се помогне реално на тези групи от населението.

Анна Александрова: Да, трябва да го направим, за да има ефект и хората да го усетят. Идеята не е само да правим някакви промени, които няма да се усетят от хората.

Водещ: Не е въпросът за нещо парадно – така, че да се измият ръцете. Въпросът е реално да се постигне ефект.

Анна Александрова: Столичната община има по-добро обяснение от мен, защото все пак те се занимават с тази програма, която е за управление на качеството на атмосферния въздух за периода от 2015 до 2019 г. Но това е наистина едно много добро предложение, именно сред тези групи хора да се проведе разяснителна кампания за възможностите.

Водещ: Такава е необходима, за да имат двустранен ефект набелязаните мерки. Да не са формални, а действително да намерят приложение във времето. Защото само със санкции не се постига нищо.

Анна Александрова: Няма да стане, така е, наистина.

Цоня Събчева