Ансамбъл „Пирин“ e големият победител в първото издание на „Световен Фолклорен фестивал Майорка “

Снимка: Община Благоевград

Благоевград. Ансамбъл „Пирин“ заплени журито и публиката в първото издание на „ Световен Фолклорен фестивал Майорка “. Творците от  Пиринския край представиха Благоевград изключително достойно и спечелиха I място на фестивала. Те бяха подготвили специален репертоар, който разкрива богатството на българския фолклор. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. В едноседмичното събитие, организирано от световната федерация FIDAF участваха 15 ансамбли от всички континенти. Имаше представители от Бразилия, Русия, Турция Румъния, Гърция, Полша, Португалия, Словакия, Литва, Индия, Колумбия.

Наградата, която Ансамбъл „Пирин“ получи тази вечер е поредното признание за таланта и професионализма на родните творци.

Поканата към Ансамбъл „Пирин“ за участие във фестивала, който се провежда на Балеарските острови, Испания, бе провокирана от високото художествено и изпълнителско ниво, на което се изявява благоевградският Ансамбъл.

Емблемата на Пиринския край е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света. Създаден е през 1954 година. Носител е на множество награди, сред които „Кристална лира”, „Златен карагьоз” ,  „Златен мост” , голямата наградата на Международния фолклорен фестивал „Нестинарка” Бургас 2012 и др. В цялата си история Ансамбъл „Пирин“ взима участие в множество турнета не само в България, не само в Европа, а и по целия свят.