Ансамбъл „Розова долина“ от Карлово ще разучава български хора и песни с българската общност в Прага

Ансамбъл "Розова долина" Карлово.

Пловдив. Ансамбъл „Розова долина“ от Народно читалище „Васил Левски” в Карлово ще представи концерт-спектакъл „Жива традиция” в чешката столица Прага. Това съобщи в предаването „Часът на Карлово” на Радио „Фокус” – Пловдив художественият ръководител на ансамбъла Мирослав Василев. „Участието ни се осъществява в навечерието на Българското председателство на Съвета на Европа и предстоящата година на културното наследство”, уточни Василев. Поканата към състава идва от Българския културен институт – Прага, който организира културна програма в рамките на традиционен Коледен базар в чешката столица, като цялата инициатива се осъществява в партньорство с Посолството на Република България в Чехия и Община Прага.
„Нашият състав ще представи един концерт-спектакъл, който нарекохме „Жива традиция”, на 7 декември, на най- емблематичното място-площад „Старе место“ в Прага”, каза още Мирослав Колев. По думите му този концерт ще фокусира вниманието върху България и българската култура. „Нашият състав е единствен представител от България и ще участва заедно с чешки фолклорни формации”, каза още Василев. Събитието е част от календара на чешката столица и участието на карловския ансамбъл се осъществява благодарение на един проект, който са разработили в читалище „Васил Левски”. „Това е проект към програмата за културни контакти и мобилност към Национален фонд „Култура” и финансирането по проекта е за покриване на транспортните разходи на състава ни до Прага”, поясни Василев.
„Спектакълът представя цялостна музикално-танцова програма на ансамбъла и всякакви традиционни музикални и танцови образци в съвременни сценични форми, като поставяме акцент върху българската маслодайна роза”, каза още Мирослав Василев. Това е един от символите на страната ни в навечерието на европейската година на културното наследство. Този спектакъл се преплита и с  мултимедийна презентация, а наред със сценичната изява на състава ще бъде промотирана Долината на розите и Карлово, като една културно туристическа дестинация. „Паралелно с това ще проведем и един образователен танцов семинар за разучаване на едни от най-елементарните български хора и песни сред българската общност в Прага. „Там живеят много българи, има български сдружения и състави и ще бъдат осъществени едни добри партньорства между чешки и български институции и неправителствени организации”, каза още Мирослав Василев.
Цветана ТОНЧЕВА