Антоанета Барес, директор на НКИЗ: При конкретен инвеститорски интерес ние поемаме ангажимента по изграждане на инфраструктурата

Антоанета Барес, изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Г-жо Барес, току-що подписахте меморандум за сътрудничество с Община Сандански, който предвижда позиционирането на нова индустриална зона. Какви са параметрите на споразумението за сътрудничество?

Антоанета Барес: Параметрите на споразумението са едно дългосрочно сътрудничество, което цели работа на общината и държавата в екип. Това е най- доброто партньорство, което може да привлича наистина ценни и качествени инвеститори, тъй като за осъществяването на една инвестиция е изключително важно да има както държавната подкрепа, така и подкрепата на местно ниво, с оглед изграждането на съответното предприятие на конкретния инвеститор.

Фокус: Имате подписани споразумения за сътрудничество и с доста други общини. Можете ли да ни кажете кои са те и какви предимства носи това сътрудничество за инвеститорите, самите общини и „Национална компания индустриални зони“?

Антоанета Барес: Да. Имаме подписани меморандуми за сътрудничество с Варна, Видин, Кърджали, Ловеч, Дупница, Божурище, а вече и със Сандански. Има предварителни разговори за подписване с Кюстендил и Горна Оряховица . Този тип сътрудничество увеличава портфолиото на компанията с индустриални терени, които може да предлагаме на инвеститорите, а от друга страна общините получават възможност да бъдат промотирани от Национална компания индустриални зони. При конкретен инвеститорски интерес ние поемаме ангажимент по изграждане на инфраструктурата. Още веднъж да повторя целта на нашето сътрудничество с общините. На първо място бих поставила партньорството и подкрепата на местната власт. Другото важно условие е, че инвеститорите ще имат възможност на повече локации и терени. Няма да се получи съсредоточаване само на определени региони на инвеститори, както се получава в момента с Пловдив, което е логично място за избор на инвестиция. В крайна сметка идеята е инвестициите да бъдат из цялата страна.

Фокус:  Може ли партньорството на НКИЗ с местната власт да стимулира инвестиционните процеси на регионално ниво?

Антоанета Барес: Да, може да се стимулират инвестиционните процеси, тъй като базата с имоти, които се предлагат от общините и биха могли да бъдат използвани за индустриални терени ще бъдат активно промотирани от националната компания и ще бъдат предлагани на инвеститори. Когато при нас дойде един инвеститор ние се интересуваме това какъв бизнес има и кои са важните неща за него при избор на локация. Тогава ние се стараем да предложим подходяща локация. Има възможност да насочваме инвеститори към конкретни региони, в зависимост от неговия бизнес план и изискванията.

Фокус: Какви инвеститори очаквате да насочат вниманието си към зоната в Сандански?

Антоанета Барес: Към зоната в Сандански очакваме да насочат внимание инвеститори, които търсят от една страна бърза връзка с пристанището в Солун, с оглед доставките от там. От друга страна очакваме и развитие на малкия и среден бизнес. Тенденциите са доста малки и средни български компании, които работят доста добре и решават да развиват своя бизнес и да ситуират някъде свое собствено предприятие, да не са вече в наемни отношения и бизнесът им да се разраства, т.е. да имат работа, да имат поръчки, да имат работна ръка и искат да разширяват бизнеса си. Ние считаме, че това е много положително, защото в крайна сметка малкия и среден бизнес е гръбнакът на една икономика.

Лора КАЛЧЕВА