Антоанета Барес: Инвеститорите все повече избират Национална компания „Индустриални зони“ като място за своите инвестиции

Снимка: Национална компания индустриални зони

Антоанета Барес, изпълнителен директор на Национална компания „Индустриални зони“, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Ако обемът на инвестициите са измерител за бизнесклимата, каква картина рисува той за България? Ще научим от Антоанета Барес, изпълнителен директор на Национална компания „Индустриални зони“. Г-жо Барес, министърът на икономиката Емил Караниколов връчи 5 сертификата за инвестиции, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Четири от проектите ще бъдат развивани в индустриални зони, управлявани от Национална компания „Индустриални зони“ – три в Божурище и един в Телиш, Плевенско. Бихте ли представили инвеститорите и проектите?

Антоанета Барес: Много сме горди с тези сертификати, тъй като това са наши нови инвеститори. Най-много се радваме на най-малката инвестиция, защото тя е първа в Телиш. Зоната ни в Божурище работи добре и представлява голям интерес за инвеститорите. За зоната в Телиш това е първият инвеститор – „ИТТ Австрия Производство“, които получиха сертификата си във връзка с  изграждане на своя собствена база за метални конструкции, машини в областта на промишлената индустрия в Австрия. Инвестицията е около 600 хиляди лева и ще бъдат разкрити нови 10 работни места. Другите ни инвестиции са в зоната в Божурище, за която много съм говорила при вас. „Лим техник“ са швейцарска компания. Инвестицията е в размер на 4 млн. лева, с 40 нови работни места, като фирмата произвежда прецизни силиконови изделия, които намират приложения като компоненти за автомобилостроенето, медицинските изделия, битови изделия, различни електронни устройства и други. Проектът на „Зора логистик ММС“ предвижда изграждане на складова база и офиси за складиране и обслужване на чужди стоки и товари, като размерът на инвестицията е 17 млн. лева и новоразкрити 33 работни места. Компанията „АИКО“ също предпочете Икономическа зона Божурище, като те ще изградят складови площи за складиране и съхранение на товари, като логистичният процес ще включва: доставка, контрол върху доставките, разтоварване, приемане на товари, съхранение на стоки. И размерът на инвестицията е близо 15 млн. лева и ще създаде най-малко 5 работни места. Така че с последните предварителни договори, сключени за Божурище, общият брой на гарантирани инвестиции надхвърли 520 млн. лева, а договорените преки работни места вече са над

1 600. Общо броят на предварителни и окончателно подписани договори е 32.

Водещ: Зоната ви в Божурище се очертава като вашата перла в короната.

Антоанета Барес: Перла в короната е наистина. Логично, зоната е близо до град София. Усилията, които полагаме в изграждането на инфраструктурата, са видими и това естествено привлича голям брой инвеститори. Скоро премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков посетиха зоната в Божурище на път за проверка на калотинската магистрала. Те много харесаха развитието на зоната и обещаха помощ в това да бъде развита инфраструктурата като достъп до зоната, което ще улесни инвеститорите от една страна като достъп, от друга страна ще редуцира трафика, който минава през жилищната част на Връбница и на Божурище, тоест, ще олекоти трафика от камиони, който минава оттам, което е изключително важно за развитието на проекта ни.

Водещ: Защо 4 от 5-те сертификати са за зони от вашата компания?

Антоанета Барес: Защото инвеститорите разбраха, че инвестицията в Индустриални зони е в общи линии най-бързият и лесен начин да реализират техните проекти. Успяхме да наложим това, че Индустриалните зони създават улеснение за инвеститорите – купуваш терен, който е в обособена територия, с минали съответни устройствени  процедури, с изградена или изграждаща се в момента инфраструктура, с традиции в привличането на кадри, с осигурени транспортни връзки. Когато един инвеститор купи терен от земеделска земя или какъвто и да било друг, пред него стоят много процедури по промяна на предназначението и строителни процедури, които му се спестяват, избирайки Индустриалната зона. Другото е, че ние изключително много подпомагаме инвеститорите да ситуират техните проекти пред всичките институции в страната, което те отчитат като положително. Това, че го отчитат като положително, се вижда от факта, че те все повече избират индустриалните зони като място за своите инвестиции.

Водещ: А на какво се дължи вашата успешност? Успешността на  Национална компания „Индустриални зони“?

Антоанета Барес: На много работа, на отличен екип, за което искам да благодаря на колегите. Наистина много работа, маркетиране, непрекъснато нови строителни процедури за гласувания, работа за всички институции. Всички институции ни приемат и знаят, че помагайки на нас и на нашите инвеститори, всъщност правят това за развитието на икономиката на България. Така че няма как, не е нещо ново, просто в България не беше утвърдено като проект за привличане на инвеститори. И смятам, че успяхме да излезем на светло, да покажем какво можем, да покажем как го правим. И естествено, когато хората виждат добри резултати, е логично да се насочват към нас.

Водещ: Национална компания „Индустриални зони“ участва на годишната среща на Световната организация на свободните зони. Къде се намираме спрямо утвърдената практика?

Антоанета Барес: Ние се намираме на много добра позиция. Но ние нямаме свободни зони, в смисъл, в които страни извън Европейския съюз има, тоест зони, в които действат специални режими, които облекчават от гледна точка на мита и акцизи, и това е, тъй като ние спазваме регулациите на Европейския съюз. Но фактът, че компанията е избрана от Световната организация като контактна точка за България, мисля, че не е малък.

Водещ: Как трябва да се развиват и разширяват индустриалните зони и какви са перспективите пред Национална компания „Индустриални зони“?

Антоанета Барес: Зоните трябва да се разширяват с нови терени, подходящи за бизнес. Като върху тези терени трябва да се изгражда необходимата инфраструктура и да се олекотят режимите, които следва да спазват инвеститорите. В тази връзка искам да спомена, че е необходима регулация чрез Закона за индустриалните зони. Тъй като доста е семпла нормативната уредба в тази област, тоест препратките са в Закона за устройство на територията, в Закона за насърчаване на инвестициите, но няма нормативна уредба за оператора на индустриалната зона, възможностите и преференциите, които могат да ползват инвеститорите, ако изберат индустриална зона пред това да правят проект извън такава зона. Така че натам е насочена работата ни в момента. Благодарение на подкрепата на министъра на икономиката Емил Караниколов и на вицепремиера Томислав Дончев много усилено работим в тази насока.

Водещ: След приетите промени в Закона за държавната собственост, според които земи за техпаркове и индустриални зони ще се отчуждават експресно, усеща ли се улеснение във вашата работа?

Антоанета Барес: За момента в нашата работа не се усеща пряко, защото все още ние не сме преминали процедура по обявяване на проектите ни като проекти, за които отчужденията ще бъдат по тази процедура. Но, вярвайте ми, ще направя всичко възможно да се възползваме, за да бъдем в полза на бизнеса и на гражданите.

Водещ: Нова индустриална зона към вашето съзвездие предвиждате ли?

Антоанета Барес: Предвиждаме доста терени, които биха могли да се развиват. Едните са в Ловеч, с изключително добро местоположение. Скоро ще оглеждаме терени и в община Сливен, също с добра локация, с достъп до инфраструктура, като в случай, че има инвеститори, ще стартираме работа по тези проекти.

Водещ: Лятото обикновено е отпускарски период, но за вас какъв е? Какво ви предстои?

Антоанета Барес: Ние сме на работа. Ние имаме работа. Лятото за нас е работен период, тъй като за самото изграждане на инфраструктура и необходими други процедури лятото е удачен период за извършването им.

Водещ: И какво ви предстои?

Антоанета Барес: Предстоят ни новите проекти, предстоят ни три сделки до края на месеца, предстои ни стартиране на изграждане на инфраструктурата, предстоят ни срещи с отговорните институции във връзка с  изграждане на пътните връзки до и от зоната в Божурище. Много задачи имаме. Надяваме се, че ще се справим. Подхващаме ги една по една и вървим напред.

Водещ: Каква е динамиката сега на чуждестранните инвестиции? Вие какво усещане, какъв пулс улавяте при вас?

Антоанета Барес: Интересът продължава, по никакъв начин не е намалял. В момента сме в сериозни преговори с холандски консултант на индийска компания за производствен проект. Имаме преговори с втори турски инвеститор, който  избира да инвестира в България. Така че нашите проекти вървят, те не са грандиозни, но са работещи и с добавена стойност.

Цоня Събчева