Антоанета Барес, НКИЗ: 21 нови инвестиционни заявления има към „Националната компания индустриални зони“

НКИЗ

 

Антоанета Барес, директор на „Национална компания Индустриални зони“,  в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“

Водещ:  „Националната компания индустриални зони“ подписа меморандум за сътрудничество с Китайския център за развитие на информационната индустрия, държавна институция под ръководството на Министерството на индустриалните информационни технологии на Китай. Това е един от 10-те двустранни документи за насърчаване на икономическото и търговско сътрудничество между България и Китай, подписани в рамките на формата 16+1. Повече за меморандума ще разберем от изпълнителния директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес

Антоанета Барес: Много благодаря за поканата да участвам във вашето предаване. Въпреки че лятото започна, работата не спира. Дори става доста по-интензивна, отколкото беше през пролетния сезон. В рамките на формата 16+1 ние подписахме меморандум за сътрудничество с Китайския център за развитие на информационната индустрия, като идеята е за изграждане и управление на платформа за обществени услуги, „Дигитален път на коприната“. В тази връзка идеята ни е да можем да подпомогнем китайските инвестиции. Ние като компания, която е инструмент на правителството за реализацията на нови инвестиционни проекти, за привличане на чуждестранни инвестиции, за разширяване на инвестициите на българските компании, считаме че можем да бъдем полезни в тази насока. Освен меморандума, взехме участие и в панелите на бизнес форума на формата 16+1, като целта на форума беше срещата и обсъждането на възможности за инвестиции, където взеха участие над 200 китайски компании и около 600 бизнесмени от Централна и Източна Европа. Участвахме в панелната дискусия, посветена на високите технологии, инвестициите, индустриалното партньорство и смесените предприятия, като представихме възможностите на индустриалните зони, които представляваме и инвестиционния климат в страната.

Водещ: Има ли вече конкретен план в тази насока? Какво предстои?

Антоанета Барес: Много неща предстоят. От тази година, от началото развиваме и два нови проекта, освен всички останали, освен разширението, по което работи Община Бургас, компанията започна да работи и по проекта Индустриална зона-Кърджали, с обща площ близо 95 дка, който е в близост до железопътната мрежа и до републикански път Русе-Маказа. През февруари започна и сътрудничество с Община Стара Загора, като местната власт там предлага за индустриални цели атрактивен терен от 115 дка до магистрала „Тракия“. Работим интензивно по работата с общинските администрации, с които подписваме меморандум и те предоставят информация за техни индустриални терени на територията на общините във връзка с привличане на инвестиции на територията на общини в цялата страна. За всяко запитване, което идва при нас по най-различни канали, ние предлагаме терен, който би могъл да отговаря на конкретните нужди на инвеститора. Каналите, по които достига информацията за работата на компанията, може да бъде по телефона, по електронна поща, има инвеститори, които идват направо на вратата на офиса ни, има инвеститори, които идват чрез търговските ни представители из цял свят, идват на база познанство с други наши инвеститори, препоръка, различни са каналите, от изпратени от министерство, от Българска агенция за инвестиции и други. Първо, изслушваме добре инвеститора да разберем какви са неговите нужди, какво иска да произвежда, какво иска да прави, какъв вид работна ръка му е необходима, каква е техническата инфраструктура, която му е необходима, за да можем да му предложим наистина подходящ терен. След като идентифицираме тези нужди, правим официален отговор какво бихме могли да му предложим като възможност. Преди да изпратим този отговор, изпращаме запитвания до всичките ни партньорски общини, за да предложат те техни терени, които биха били подходящи за това. Т.е. общините, с които работим, са непрекъснато информирани какво се получава при нас, което е подходящо за тях и те участват с техните терени в съответното инвестиционно предложение, което излиза от нас. Работата е доста и трудоемка, от друга страна интересна.

Водещ: Значи много силна е връзката вие, клиентът и общините и работите като сериозен тандем.

Антоанета Барес: Така е. Предстои ни подписване на меморандум за работа с Община Казанлък, като предвиждаме това да направим другата седмица, така че и те да се присъединят към общините, с  които съвместно развиваме инвестициите, инвестиционните проекти на територията на страната.

Водещ: Освен че намирате клиенти и работите с български общини, вие представяте и своята дейност на международната сцена, ако мога така да се изразя. В началото на месеца българска делегация, водена от заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов посети Южна Корея и представи пред водещи корейски компании възможностите за инвестиции в България. Вие присъствахте на тази среща и представихте дейността на компанията и възможностите за инвестиции в икономическите зони. Какъв беше интересът на корейските фирми?

Антоанета Барес: Да. Направихме доста срещи в Корея като две от основните, най-сериозните, бяха с „Хюндай Мотор Груп“ и „Самсунг Електроник“, огромни корейски корпорации, позиционирани близо до Сеул, но работещи из цял свят и познати в цял свят. Търсим от доста време компания, която реално да произвежда автомобили в България. По статистика в страната ни се произвеждат много от частите за автомобили, които се влагат в почти всяка кола, включително и гореспоменатите фирми. Но ние не произвеждаме никакъв автомобил към момента. За кратко има производството на китайските автомобили, но то беше спряло.

Водещ: Да, в Ловеч беше това.

Антоанета Барес: Да, в Ловеч. Нашето предложение, естествено доста оптимистично, е поканата ни към „Хюндай“ да реализират проект на територията на България. Същата покана, правителството на Корея и „Хюндай“ са получили и от премиера Бойко Борисов при среща от миналата година. Теренът, който предложихме е в близост до Община Бургас. Става въпрос за летище „Равнец“, където теренът е достатъчно голям, в близост до магистрала и голям град с комуникации, с летище, до едно от най-големите пристанища, карго-пристанища, където биха могли да се получават доставки. Това предложение към „Хюндай“, предварително обсъдихме с кметът на Бургас Димитър Николов. Надяваме се те да дойдат в България и ние да подпомогнем компанията им да реализира един такъв проект. Можем да предложим много добри инвестиционни условия, особено ако компанията при такъв мащаб се сертифицира като приоритетен инвеститор, което е абсолютно вероятно.

Водещ: В портфолиото на компанията има действащи икономически паркове, за които вие говорихте, че се разширява техният брой, свободни зони и проекти в процес на развитие в цялата страна. Компанията разполага и с терени, които могат да се разработят в индустриална готовност. Има ли заявен интерес точно към тези проекти?

Антоанета Барес: Някои от терените ни, които са в индустриална готовност, но са в процес на развитие, са на етап предпроектно проучване. Това е така, тъй като те са малко по-отдалечени от инфраструктура и за да тръгне един такъв голям проект, трябва да има първи инвеститор. Да, има заявен интерес. В крайна сметка ние не можем да дадем много пари за техническа инфраструктура. Когато се появи някакъв интерес към съответна зона, тогава ние започваме реализирането на инфраструктурата. Говоря за терените, които са в начален етап на развитие. Когато вече има инвеститор, както се казва „една птичка пролет не прави“, но може би оттам започва пролетта.

Водещ: Говорихме за създаване на нови индустриални паркове. Бих искала да ви попитам има ли интерес за разширяване на 10-те действащи към „Националната компания индустриални зони“?

Антоанета Барес: Има, да. В момента работим по разширяването на парка в Бургас, подели сме инициатива по разширяването на парка в Русе, идентифицирали сме терени, даже сме поискали официално терени от Областна администрация. Няма как, когато едно дружество или една зона се развива добре, неминуемо идва нужда от допълнителни площи.

Водещ: В интервю за Радио „Фокус“ сте споделяли, че трите съществени въпроса за избор на инвестиционна среда са местоположение, за което стана дума, инфраструктура и работна ръка. Вече работите и по проекти с университетите за професионално изграждане на млади специалисти. За следващата академична година предвиждате ли нови сътрудничества с университетите и с кои?

Антоанета Барес: Разбира се, планираме да разширим сътрудничествата си с морските университети, където имаме и зони, с университета във Велико Търново и на по-следващ фокус от наша страна са професионалните гимназии. Тъй като голяма част от кадрите, които се търсят от инвеститори, са именно децата, които завършват професионалните гимназии, специализираните професионални гимназии, така че проектът продължава и ще ви информираме редовно за какво ново се случва при нас. Планираме за следващата учебна година да има открити лекции, семинари, които в различни университети да се изнасят. По този начин ще можем да сближаваме позицията на студентите и на учениците с изискванията на бизнеса, това което ние като бизнес развиваме, това което се търси от инвеститорите, с които работим.

Водещ: Споменахте професионалните гимназии, имате амбиции за това партньорство. Вие споменахте за нея, за кои професионални гимназии може да споделите?

Антоанета Барес: Във всички градове, където имаме „Индустриални зони“ търсим партньорства с професионални гимназии и имаме подписан вече такъв меморандум. Работим със столичната Професионална гимназия „Х. Форд“, която е за двигатели с вътрешно горене.

Водещ: Наскоро компанията „Райсволф“ обяви началото на иновативния си проект Център за унищожаване и складиране на данни, който ще бъде изграден в икономическа зона „София-Божурище“. Това ли е последният проект, който вече е започнал и по който се работи?

Антоанета Барес: Не. Това е проект, който започна за тях сега. За нас като сделка приключи. Очакваме да изградят техния проект и да преминат в реална работа. Имаме в момента още 21 нови инвестиционни заявления. Изключително голям интерес от инвеститори за „Индустриална зона Божурище“, така че работим индивидуално с всеки от тях. Наистина някои дойдоха по материали от вас. Днес бях на среща с инвеститор, който вече придвижваме документите му за сертифициране и обсъждаме последните корекции в предварителния договор, който всъщност казва, че от ваша публикация е разбрал за „Индустриална зона“, така че благодаря ви. Всъщност информацията наистина се получава по различни канали. Имаме други инвеститори, които са подизпълнители на други наши инвеститори. Имаме инвеститори, които са дошли наистина на вратата ни, просто защото са чули и са се позаинтересували. Компании, които проявяват интерес са фармацевтични, занимаващи се с хранителни добавки услуги, каквито досега не сме имали. Изключително иновативни компании. Компании, които произвеждат високотехнологични машини, оборудване за тестване на автомобилни компоненти, IT компании.

Водещ: Споменахте, че последният меморандум, върху който работите е с Община Казанлък. Малко повече да ни кажете за този меморандум, какво предстои и така да обобщим кои са стъпките?

Антоанета Барес: Когато дойде инвеститор, ние да предлагаме терените на община Казанлък, да изпращаме запитванията на инвеститорите, да правим и обобщаваме по-сериозна справка с терените и да предлагаме повече възможности. Идеята е, когато има запитване от инвеститор, особено когато е чуждестранен, той да избере да остане в България.

Елеонора ЧОЛАКОВА