Антония Матова, директор на ДГ „Васил Левски“: Заедно с деца, учители, родители и служители на Община Свищов почетохме паметта на Васил Левски

снимка: pixabay.com

Паметта на Васил Левски почетоха в Свищов. Тържествата по традиция се проведоха в детската градина, която носи името на Апостола на свободата. В тях се включиха деца и преподаватели, а специални гости бяха представители на Община Свищов и кмета на града Генчо Генчев. Повече за празника, прочетете в интервю за предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново с директорската на детското заведение Антония Матова.

 

Фокус: Г-жо Матова, нека обобщим как премина празника?

Антония Матова: Тържеството представляваше една богата литературно-музикална композиция, в която участваха както деца, така и учители от детската градина. Трябва да Ви кажа, че аз от 26 години работя в детска градина „Васил Левски“ и всяка година, макар и някои от стиховете и песните да се повтарят, всяка година празникът минава много вълнуващо. Всяка година откриваме по нещо ново за Апостола, сякаш наистина си доказваме неговата велика мисъл „Ние сме във времето и то е в нас!“

Фокус: Вие ежегодно каните и специални гости –представители на местната администрация, родители. Кои бяха гостите през настоящата година?

Антония Матова:  Заедно с децата и екипа на Детска градина „Васил Левски“, паметта на Апостола бе почетена  и от кмета на Община Свищов г-н Генчо Генчев, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, зам.-кметът на общината Анелия Димитрова, началник Отдел „Образование“ – Румяна Кузева, също така директорът на Дирекция „Култура и културно наследство“ при Общината – Росен Маринов. Дойдоха и много родители, както и представители на Исторически музей – Свищов.

Фокус: Дали може да обобщим по какъв начин Вие представяте на малчуганите Апостола?

Антония Матова:  Родината за нашите деца започва с детската градина, носеща името на най-свидния български син и наша е отговорността да ги научим да помнят и следват заветите му. Всъщност Левски – това е първият урок по свобода, по родолюбие за децата, за възптаниците на детската градина. Разказът за Левски започва с разказа за свободата – какво представлява тя и какви жертви са нужни, за да бъде човек свободен. В началото децата трудно осъзнават това понятие, на практика. Ако трябва да сме откровени, не всички от нас възрастните разбират правилно и схващат какво всъщност означава свободата. Но това да го обясниш на едно дете, е много вълнуващо. Те задават много въпроси. Градината разполага с богата библиотека. Имаме почти всички детски издания, посветени на Левски. Правим и различни презентации за децата.  Водим ги и на екскурзии – до Ловеч, например. По този начин им представяме живота и делото на Апостола.

Фокус: На практика, Вие поставяте основната за изграждането на едно свободно общество, което да цени предците си?

 

Антония Матова:  Да, надяваме се, че ще успеем да създадем поколение, което да познава и почита историята си, а и не на последно място – да се гордее с нея.

Фокус:  Тъй като Вие сте едно от най-патриотичните детски заведения в региона, вероятно ще се включите и в общоградските чествания за предстоящия Национален празник на Бълагрия-3-ти март? Подготвяте ли специална програма?

Антония Матова:  Специална програма – не, но това патриотично настроение, този дух, които разпалваме у децата на 19-ти февруари, преминават и в организацията на честванията за 3-ти март. И от години за нас учителите, за родителите на децата, а и за самите тях – да се включват в общоградските тържества, е голям празник. И през настоящата година нашите възпитаници ще се включат със стихотворения в литературно-музикалната програма.

Фокус:  Освен подготовката на националния празник, дали има други инициативи, които Ви предстоят в близкото бъдеще?

Антония Матова: Това, което ни предстои, е записано в годишния комплексен план на детската градина – пролетните празници, които носят друго настроение, друга емоция и са много чакани от децата. Говоря за Баба Марта, 8-ми март, Лазаровден, Цветница, Великден и т.н.

Фокус: Вие отбелязвате всичко национални и народни празници?

Антония Матова:  Да, и това наистина е празник за нас, не е просто задължение. По какъв друг начин, ако не заедно, с едно съвместно преживяване, ще успеем да пресъздадем и представим красотата на българската традиция и смисълът на обичаите пред децата.

Фокус: Като финал, нека се отклоним малко от темата за празниците и традициите. ДГ „Васил Левски“ е едно от заведенията, които бяха ремонтирани със средства по Интегрирания план за градско развитие на Свищов. Нека припомним какво бе направено и имате ли нужда от нови ремонти или персонал?

Антония Матова:  През миналата година, да, беше направен основен ремонт на детската градина. Беше поставена външна изолация на сградата. Монтирахме слънчеви колектори за топла вода. Изцяло ремонтиран и обновен беше дворът, както и всички съоръжения за игра. Помещенията вътре също бяха боядисани, бяха поставени и нови настилки. Не, не мога да кажа, че има нужда от нещо друго. Оборудването беше подменено. И вече, особено сега през зимния сезон, се усеща и ползата от качествения ремонт. Относно обезпечеността ни с кадри за момента нямаме проблем.  Ние, за щастие, още не сме се сблъсквали с подобни трудности. Да, наистина предстои наведнъж да излязат в пенсия три колежки, но има кандидати, които да ги заместят. Особена гордост и радост за нас е фактът, че нашият най-млад колега, всъщност е бивш възпитаник на детската градина.

Луиза ТРАНЧЕВА