Антони Цонев, Община Велико Търново: С всяка година Седмицата на лятното кино в града привлича все повече любители на седмото изкуство

Седмица на лятното кино започва в старата столица. Градът и Общината за поредна година домакинстват проектът „София филм фест на път“. Това каза в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ Антони Цонев, експерт в отдел „Култура“. По традиция ще бъдат представени пет филма, в пет различни дни, като началото ще е на 17 юни. Повече за това какво да очаква търновската публика, прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-н Цонев, нека да представим на нашите читатели проектът „Лятно кино“, който гостува за поредна година във Велико Търново. Какво, къде и как ще могат да видят те?

Антони Цонев: Тази година ще има пет филма, както и в предходните. Някои от тях, като например южнокорейския „Джебчии“е  със „Златен лъв“ от Венеция. „Дивата круша“ е продукция на много известния и добър турски режисьор Нури Билге Джейлан. Друго заглавие е „Довлатов“ – един  руски филм за техния голям поет Сергей Довлатов, история от 70-те години, която също е много интересна. Българския филм тази година е „Ирина“. Последното заглавие, което ще спомена, е „Щастливият Лазаро“, с който приключваме Седмицата на София филм фест в петък, на 21 юни. Прожекциите са обявени за парка „Марно поле“, в Летния театър. Да се надяваме, че природата ще ни го позволи. Ако това не се случи, ще преместим прожекциите в голямата зала на Общината.

Фокус: Малко повече за цените на билетите?

Антони Цонев: Единичната цена на билетите е 4 лв. Билет за двама струва 7 лв. А при повече от двама души или при повече от два филма, билетите са по 3 лв. Така беше и в предходните години. По време на първата прожекция, на 17 юни, понеже филмът е български, при нас ще гостува някой от продукцията. Вероятно ще е някой от актьорите, но все още организаторите не са посочили конкретно име. Ще разгласим допълнително кой ще дойде.

Фокус: Кога са началните часове на прожекциите?

Антони Цонев: Началните часове на прожекциите са от 21.00 часа, когато е в Летния театър. Отново повтарям, че ако условията не позволяват, те ще бъдат преместени. През миналата година отново имаше валежи и в петък имахме две прожекции, в един и същи ден. На този етап не мога да кажа нищо по-конкретно, защото още се надявам времето да ни позволи да сме пет дни в Летния театър, защото това е идеята на лятното кино – да си на открито, където изживяването е съвсем различно.

Фокус: Нека кажем и няколко думи за достъпа до Летния театър, ако прожекциите са там. Има ли нещо по-специално, което зрителите трябва да знаят?

Антони Цонев: Не, Летният театър в парк „Марно поле“. Билети ще се продават на входа. Предварително в понеделник през деня, ще започне продажбата, като ще има билети и за следващи прожекции, за да могат хората да ползват намалението. Така, че искам да поканя всички любители на киното, да заповядат. Няма да върнем никого.

Фокус: Тъй като проектът гостува за поредна година  в града, не мога да не попитам, има ли интерес?

Антони Цонев: Да, трябва да Ви кажа, че има. Вярно е, че зависи от филмите, но в последните години, особено откакто прожекциите са в Летния театър, интересът се е повишил. Както казах киното на открито е много по-различно изживяване от това да гледаш филм в салон. А и цяла зима сме стояли на затворено и мисля, че вече на всички ни се иска да излезем навън, ако времето го позволи. Имало е прожекции с над 300 човека и мисля, че това е доста показателно, защото няма друга кино-зала, която да може да побере толкова много хора.

Фокус: Нека да повдигнем завесата и за останалите предстоящи събития, включени в културния календар на Община Велико Търново, който ежегодно се обогатява.

Антони Цонев: Тук трябва на първо място да обърна внимание на предстоящия оперен фестивал „Сцена на вековете“. Тази година той се открива с „Лебедово езеро“. Това е Имперския руски балет, а знаете, че руската балетна школа е най-добрата в света и това не се е променило от много години. Има и други интересни заглавия. Мислим в насока да включваме и нови събития. Трябва да започнем да работим повече с културните центрове, които са в София, за да могат да ни предоставят филми, без да се плащат авторски права, защото знаете, че това е най-скъпата част от проекта. Тези филми, които ще представим тук, се реализират благодарение на „София филм фест“, които са купили правата, за да могат те да правят „София филм фест на път“.

Луиза ТРАНЧЕВА