Антон Бачев, ФК „Септември“ – Симитли: Добре подготвени сме за пролетния полусезон и се надяваме да го започнем с победа срещу Миньор (Перник)

Антон Бачев, старши треньор на футболен клуб „Септември“ – Симитли в интервю за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ по Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Бачев какво е актуалното състояние на ФК „Септември“ (Симитли) към момента?

Антон Бачев: Мисля, че отборът е добре подготвен и ще се представим максимално добре на първия мач от пролетния полусезон, който ни предстои. Двубоят ще бъде срещу Миньор (Перник). Всички сме наясно, че в Перник се играе трудно, но ние отиваме с нагласата за победа.

Фокус:  Какви са Вашите амбиции като негов старши треньор? Какво трябва да се случи през пролетния полусезон?

Антон Бачев: Ами най-вече искаме да изградим един добър отбор. Също така аз, както всеки един треньор имам за основна цел да бъдем колко се може по-напред в класирането. Затова и винаги играем за победа. Ние във футболен клуб „Септември“ (Симитли) винаги работим така, че да радваме нашите привърженици и ръководството. Именно това ще продължим да правим и занапред.

Фокус: Седмица преди започването на пролетния полусезон в „Септември„(Симитли)  има нови попълнения в спортно- техническия щаб – това са Димитър Атанасовски – като треньор на вратарите, Борис Николов, който ще изпълнява функцията на главен мениджър на клуба и  Методи Стойнев, който ще заеме длъжността на Спортно- технически директор на Септември. Как ще работите всички заедно като екип и какви са целите, които си поставяте за полусезона?

Антон Бачев: Аз мисля, че това са все хора-професионалисти, които са се доказали в работата си. Наистина от всички тях и аз като треньор имам голяма подкрепа за което искрено им благодаря. Всички нови попълнения, които се правят в отбора са само и единствено с целта „Септември“ – Симитли да е по-добре и да вървим напред в първенството.

Фокус: До края на седмицата се очаква да бъдат картотекирани нови попълнения в отбора Борислав Хазуров, Георги Пейчев, Симеон Бояджиев, Стойко Иванов, Антон Йорданов и Божидар Божинов. Защо се спряхте именно на тях като играчи и планувате ли още нови футболисти, които да присъедините към отбора?

Антон Бачев: Селекцията във всеки един отбор винаги е отворен процес, така че е възможно по всяко време да присъединим нови футболисти. Ако харесаме някой футболист или пък даден играч изяви желание да дойде при нас винаги може да се получи трансфер. А иначе иманата, които изброихте са част от селекцията, която направихме още с предишния старши треньор Иво Тренчев и в общи линии аз съм изключително доволен от тях, защото така се усили конкуренцията на всеки един пост. Доволен съм от всички момчета в отбора и най-вече от това, че на всеки пост имаме по двама равностойни футболисти, което от своя страна създава една добра и полезна конкуренция, караща всеки един от играчите да се изявява и да представя най-доброто от себе си. По този начин не само се подобрява отбора, но и качеството на нашата игра.

Фокус: Както споменахте в началото на нашия разговор, първият ви мач от пролетния дял на първенството ще бъде тази събота, като гост на Миньор (Перник). Каква е нагласата Ви преди двубоя и на какво ще разчитате, за да вземете 3-те точки?

Антон Бачев: Нагласата ни за този мач е като за всички останали – ние играем винаги за победа. Както ние от футболен клуб „Септември“, така и нашите противници обаче ще играят за победа. Така, че определено мача в Перник ще е труден, но искрено се надявам, че ние ще бъде по-добрия отбор и ще победим. Двамата отбора се познаваме доста добре. Има много момчета в Миньор, които са от нашия край и добре ги познаваме. Това обаче двойно повече ще мотивира и отбора на Миньор (Перник) да се представят на много добро ниво и да играят добре срещу нас. Ние обаче очакваме това нещо и се готвим да се представим максимално добре.

Фокус: Няма как да ни Ви попитам трудно ли е да бъдеш треньор на отбор като Септември (Симитли)?

Антон Бачев: Естествено, че е трудно. За мен воденето на мъжки отбор като треньор е новост. Наистина ми е много трудно, но пък срещам подкрепа от ръководството и футболистите за което искам да им благодаря. Надявам се,  че с времето нещата ще стават все по-добри.

Фокус: А в треньорската Ви професия помага ли Ви това, че сте бил и Вие футболист?

Антон Бачев: Разбира се, че ми помага. Знаете, че футболистите изпадат в различни състояния и тъй като и аз съм бил от тази страна мога да им помагам по най-добрия начин. Опитът ми като футболист ми помага да подхождам към играчите по най-разумния начин, така че и те да бъдат добре, да се разположени и да се изявяват максимално. За един футболист най-важното нещо е да се чувства добре, да се чувства на местото си, а това до голяма степен зависи и от нас треньорите. Ние треньорите сме тези, които трябва да извличаме най-доброто от играчите.

Фокус: Как ги мотивирате преди мачовете, за да може те да дадат най-доброто от себе си?

Антон Бачев: Стремя се да им придавам самочувствие и увереност. Това са нещата, на които залагам не само аз, но и останалите в отбора, за да може футболистите да си повярват, че са наистина добри и, че могат с всеки един отбор да се справят. Най-важното за футболистите преди един мач е да са спокойни, да играят със самочувствие и увереност. Това се опитваме да правим и ние треньорите.

Фокус: Макар към момента ФК „Септември“ – Симитли да не е от големите в страната, вие имате привърженици, които са винаги с Вас и Ви подкрепят. Какво искате да им кажете?

Антон Бачев: Искам да им кажа, че ние работим най-вече за тях и искаме, и работим в тази посока – да играем добър футбол и  да побеждаме. Мисля, че само по този начин бихме могли да ги радваме.

Фокус: Ръководство на Община Симитли инвестира много в спорта и спортните съоръжения на територията на общината. Това помага ли Ви и трябва ли според Вас повече общини да работят като Симитли, помагайки за развитието на спорта?

Антон Бачев: Мисля, че ние имаме една чудесна база, която е много добра за подготовката на мъжки и професионален отбор. Целта ни е отбора да влезне в по-горна група – професионална и мисля, че имаме перфектните условия затова. Би било хубаво да имаме и още терени, за да може школата ни да ползва хубави терени, мъжете да ползваме още терени. Мисля обаче, че общинското ръководство работи в тази посока и до 1-2 години смятам, че в Симитли ще имаме най-добрата база в окръга.

Фокус: Защо спорта е важен според Вас. На какво ни учи той?

Антон Бачев: Спорта е много важен особено за децата, които трябва да спортуват, за да бъдат здрави. От тази гледна точка ние се стремим да привлечен децата в детско-юношеската школа още когато са малки, за да могат да спортуват. Знаете, че спорта възпита и когато децата израстват спортувайки те стават добри хора. Мисля, че това е най-важното.

Фокус: Как виждате бъдещето на ФК Септември и въобще на спорта в Община Симитли?

Антон Бачев: Целта на нас треньорите, но и на ръководството на клуба е да изградим отбор от местни футболисти. Мисля, че имаме доста добър гръбнак от местни футболисти, а това кара и повече хора от Община Симитли да идват и да ни подкрепят. Добрият и качествен мъжки футбол служи и като мотивация за малките деца. Когато те виждат, че доста футболисти играят от общината и те мечтаят по-късно да станат част от нашия мъжки отбор. Именно това е и бъдещето – да развиваме по най-добрия начин футбола в община Симитли.

Ливия НИНОВА