Антон Киссе: Редовните полети по маршрута София – Одеса ще развият бизнес отношенията между двете страни

 

Днес стартира първият редовен полет по маршрута София – Одеса – София. Експлоатацията на линията е по инициатива на вицепремиера Валери Симеонов. По този повод Радио „Фокус“ разговаря с Антон Киссе, президент на Асоциацията на българите в Украйна

 

Водещ: Господин Киссе, как оценявате възможността, която ще има оттук нататък между България и Украйна – авиополет, два пъти седмично при това?

Антон Киссе: Най-напред искам да кажа, че това е голямо събитие за Одеска област, за българите там най-напред, че ще имаме такава възможност със самолет да пътуваме от София за Одеса и от Одеса за София. Уверен съм, че това събитие ще бъде реализирано и се надявам, че тази инициатива на вицепремиера Валери Симеонов няма да спре. Искам да отбележа, че много пъти различни компании пробваха да организират такива полети, но спираха. Искам да помоля компанията, която организира тези полети да има търпение. И се надявам, че и държавата ще я подкрепи, имам предвид България, защото ще трябва доста време, докато полетите се разработят. Второ, надявам се че ще бъдат оптимизирани билетите, да имат реална цена, да не бъде висока, така че хората да имат възможност да  пътуват за София  и от София до Одеса. Днес в 17.10 ч пристига господин Симеонов с голяма делегация от българската общност, българи в Украйна, лично аз ще бъда, ще  пристигнат специалисти от областната власт, от градската власт, дипломати. Радваме се и  ще направим всичко възможно тази авиолиния да съществува, полетите да не спират, самолетите да летят.

Водещ: На кого ще бъде от полза тази авиолиния? Знаем, че има много бесарабски българи, които учат в България.

Антон Киссе: 100% ще могат да се възползват всички. Досега пътувахме през Киев, понякога през Виена. Но сега ще имат възможност да пътуват всички, не само бизнесмените.  Аз мисля, че трябва да се направят още някакви акции, например, децата, които идват в София, в България да учат, да им се предостави един път в годината преференциален полет София-Одеса-Одеса-София. Да има намаление на цената на билета от 30% например, това да дава стимул децата да отиват да се учат и да се привличат повече клиенти, повече бизнесмени и хора, които пътуват. Защото автобусите, които пътуват от Бесарабия към България са постоянно препълнени . Така че ще правим реклами, ще работим. Няма да стоим и да се надяваме само на случайността.

Водещ: Вярвате ли, че тази авиолиния ще помогне и за развитието на туристическите отношения между двете страни?

Антон Киссе: 100% ще укрепнат отношенията между двете страни. На бизнеса 100% също ще повлияе. Но искам да отбележа, че ние активно работим да се развива българският бизнес в Украйна и украинският в България. За съжаление слабо засега вървят нещата. Но може би тези полети сега малко ще подпомогнат по-активно да започне да работи бизнесът, а като върви по-активно бизнесът, безусловно тези авиолинии ще имат своята финансова подкрепа.

Водещ: Вие, господин Киссе, как идвахте в България до този момент? Какъв транспорт ползвахте и колко време пътувахте?

Антон Киссе: Аз пътувам постоянно през Киев –  Одеса-Киев и след това София. По-рано, когато нямаше такъв маршрут пътувах през Виена – Одеса-Виена-Виена-София. Естествено това е голямо неудобство и затова много  се радвам, че има такъв директен полет. Ще водим  преговори с правителството на България, с вашите политици да дадат някакви преференции на този полет по-лесно да се осъществи. Може би България ще намери възможности, чисто финансови възможности, поне за половин години, да подкрепи тази авиолиния, да се разработи този маршрут, а  не да се закрие след 3-4 месеца. Аз съм уверен, че ще може тази авиолиния да работи така, както работят линиите  Одеса-Прага, Одеса-Варшава, за Истанбул даже не говоря, и още много други маршрути, като целта е да постигнем тяхното ниво. И тази авиолиния София-Одеса-Одеса-София да бъде също толкова успешна, дори и повече.

Росица АНГЕЛОВА