Антон Минев, заместник-кмет на Община Карлово: Наградата за чистотата на българския език на името на д-р Иван Богоров ще бъде връчена на 1 ноември

Снимка: Община Карлово

Антон Минев, заместник-кмет на Община Карлово, в интервю за предаването „Без Ботев няма България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Две литературни прояви с конкурсен характер организира Община Карлово – Националния ученически конкурс за есе, стихотворение или рисунка, посветени на Христо Ботев и първата по рода си Национална награда за чистотата на българския език на името на името на големия български книжовник, писател и преводач с-р Иван Богоров. Ще ги представи заместник-кметът Антон Минев. Трябва да кажем обаче, че общото и за двете е, че финалът им е на 1 ноември –Денят на народните будители. Да започнем с Националния ученически конкурс. Той беше обявен през лятото, преди деня на рождението на Христо Ботев. Оценяването на работите мина през септември, какви са резултатите?

Антон Минев: Да. Първо искам да напомня, че през тази година се навършват  170 години от рождението на Христо Ботев, и както ние още в началото на годината обявихме – тази година минава под името на този наш велик поет и революционер. Едно от мероприятията, заложени в националната програма на отбелязване на кръглата годишнина от рождението на Христо Ботев, е свързано с подготовката и провеждането на Национален литературен конкурс, който е на тема „Свобода или смърт юнашка“. Тук трябва да кажа, че целта на конкурса е да стимулира творческата изява на учениците в различните възрастови групи и чрез силата на художественото слово да изразят своето отношение към Христо Ботев и да го преосмислят 170 години по-късно. Това, което е направено до момента – конкурсът беше проведен, както и вие споменахте в анонса си – в рамките на предходните месеци, сега идва моментът, в който трябва да бъдат оценени творбите, които са предоставени на Община Карлово. Този национален ученически конкурс , на тази тема е свързан не само с литературни творби, но също и с произведения на изобразителното изкуство и затова условно можем да го разделим на две части, а именно: литературни творби и рисунки от страна на учениците от цялата страна. Тук по отношение на самия литературен конкурс трябва да допълним, че желанието на тези, които желаят и които са го заявили, е свързано с направление „Есе, стихотворение“, а при тези, които са с рисунка – основно живопис или графика – в това направление. Конкурсът се организира от Община Карлово, но тук искам да изтъкна прякото съдействие и разбира се финансиране от страна на Министерството на образованието и науката, които за втора поредна година (миналата, която беше 180 години от рождението на Васил Левски) бяха коректни. И на предложението, което беше отправено от страна на Община Карлово към Министерството на образованието и науката, отговориха по най-добрия начин. Специално и министърът на образованието, заместник-министър Михайлова, отделиха средства от бюджета на министерството, за да може да бъде финансиран този конкурс. По отношение на творбите мога да дам една приблизителна статистика. В момента литературните творби, които са постъпили от ученици от цялата страна, са 57 есета и 42 стихотворения или общо 99 творби от цялата страна, като срокът за оценка на тези творби е тази седмица до 5 октомври. Ще бъдат определени носителите на опредените награди по възрастови групи. Рисунките са общо 40 творби. В двете направления са сформирани комисии, които трябва да ги оценят със заповед на кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов.  Кулминацията ще бъде на 1 ноември – Денят на народните будители,  когато в тържествена обстановка ще бъдат връчени наградите. Те ще бъдат уведомени предварително, за да присъстват. Искам да поясня и това, че връчването на наградите ще бъде в Националния музей на Христо Ботев е град Калофер – родното място на Христо Ботев.

Водещ:  Г-н Минев, да ни представите и другата награда, която е първа по рода си – за чистота на българския език, която се присъжда на името на големия български книжовник  д-р Иван Богоров?

Антон Минев: Това е една много стара идея. Като казвам стара идея – варираща от десетилетия в карловската общественост, най-вече в Сдружението на писателите в Карлово. Миналата година ние поставихме  юридическата основа на тази награда с едно решение на Общинския съвет в Карлово, с което беше приет статут за наградата за чистота на българския език, в който беше регламентирано кои и с какво може да участва. Също така във връзка с осъществяването на самата процедура и съответно стигането до този заключителен етап, а именно връчването на тази награда за чистота на българския език, голяма заслуга има и Съюзът на българските писатели. Община Карлово сключи с тях договор за съвместна дейност като едно от основните направление е да бъдат стимулиран автори, поети, писатели, които са творили в една или друга насока за съхраняване на чистота на български език в годините назад и в момента. Едно от предизвикателствата на нашето време е именно това да запазим и съхраним богатството, което са ни завещали нашите прадеди, а именно богатия български книжовен език. И неслучайно наградата е на името на д-р Иван Богоров, нашия съгражданин от Карлово, който още през 19-то столетие е обърнал внимание на навлизащите чуждици в българския език и се е опитал чрез своята енциклопедична дейност да даде възможност на българите да запазят това богатство, което съхраняваме още от древността. И в тази връзка в ход е процедурата по определянето на наградата за чистота на българския език, която ще бъде първа тази година и ще бъде връчена на 1 ноември. Тази година са номинирани шестима автори.

Водещ: Бихте ли казали имената им?

Антон Минев: Да, разбира се. Това са автори, които в една или в друга степен в своето творчество са засегнали българския език и като същност, и като теория, а също така са творили в различни направления. Ще ги изброя по периода, в който са подадени техните кандидатури – Георги Ангелов – поет и главен редактор на електронното списание „Литературен свят“, Желяз Кондев – писател, основно в художествената документалистика, Георги Балабанов, също писател и член на УС на Съюза на независимите български писатели, Благовеста Касабова – литературен критик,  историк, публицист, доц. д-р Красимира Чакърова, а също така и местният автор Светослав Цветков – писател с множество книги, посветени и на Карлово, и изобщо на българската действителност. Това са шестте имена, които са предложение от представители на различни съюзи, организации и граждани. Комисията вече е определила носителя. Той ще бъде обявен на 10 октомври, а на 1 ноември ще имаме официална церемония в заседателната зала на Община Карлово, в която партньор ще бъде и Българската национална телевизия. Там ще бъде връчен и призът за първия носител за Наградата за чистота на българския език на името на д-р Иван Богоров.

Цоня СЪБЧЕВА