Антон Налбантов, БЧК: Водните спасители за този сезон са достатъчно, на 100% ще бъдат обезпечени охраняемите водни площи

 

Въпреки че времето навън не подсеща много за предстоящите летни почивки, обръщаме поглед към сигурността ни през този сезон по Черноморието и около басейните. Колко ще бъдат водните спасители тази година и каква е готовността на Българския червен кръст за активния летен сезон? Отговорите търсим от директора на Водноспасителната служба на БЧК Антон Налбантов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ:  Г-н Налбантов, колко са обучените водни спасители през изминалата година и има ли ясното каква е тяхната бройка към момента?

Антон Налбантов: Да, що се отнася до обучените през миналата година, имаме пълна яснота и статистика. Общият брой на обучените е над 900 души. Както и в предходните години се поддържа една цифра от обучени нови спасители около 1 000 на година, които преминават обучение чрез БЧК.

Водещ: Ще бъде ли достатъчна тази бройка? Колко са необходими, за да се гарантира сигурността през един сезон?

Антон Налбантов: Ние винаги сме подчертавали, че не може да се разчита само на новобученте спасители и не е добре да бъде така, защото трябва да има една приемственост, между по-опитни спасители и новообучените. Така че имайки предвид, че средногодишно се обучават около 1 000 нови спасители, само за последните 5 години са обучени над 5 000 нови спасители. Така че при необходимост средногодишно имаме около 1 300 спасителя за Черноморието и около 1 500 до 1 800 за плувните басейни и аквапаркове. Смело можем да кажем, че има достатъчен ресурс от водни спасители, които на 100 % да обезпечат водните охраняеми площи в страната.

Водещ: Извън статистиката нараства ли броят на желаещите да преминат обучителен курс за водни спасители?

Антон Налбантов: Поддържа се едно добро ниво и интерес от страна на младите хора, въпреки че всички знаем за демографската криза и намаляващия, за съжаление брой на младите хора и изобщо на населението. Така че бих казал, че няма отлив. Има една стабилност в броя на обучените, на кандидатите, което означава, че се поддържа едно добро ниво на интерес към тези обучения и тези курсове.

Водещ: Голяма ли е обаче бройката на хора, преминали обучителни курсове, но непрактикуващи впоследствие?

Антон Налбантов: Тук е трудно да кажа каква е точно тази бройка, но тя не е малка поради следната причина- работата на водните спасители е сезонна и голяма част от вече обучените във времето водни спасители, които вече са в малко по-голяма възраст, под голяма имам предвид над тийнейджърската и са придобили друга квалификация, работят на постоянна работа и им е трудно да отсъстват от постоянната си работа за един период от 3-4 месеца. Това е всъщност основната причина и за моментните кризи по водните площи, когато не могат да се осигурят спасители. И това е и причината да наблюдаваме двете възрастови крайности по плажовете и по водноспасителните постове. Много млади и съответно и по-възрастни спасители, тъй като те са в по-свободната категория от водните спасители.

Водещ: Има ли повишение в инцидентите, за съжаление с трагичен край по Черноморието през годините?

Антон Налбантов:  Миналата година общият брой на удавените е 122, което сравнено с предходните години е горе-долу цифрата, около която са средногодишно удавените в страната – между 120 и 130, миналата година са 122. За съжаление миналата година имаше  повече деца в сравнение с предходната година. 17 бяха удавените деца. В предходната 2017-а бяха 10. И съвсем неслучайно ние като структура Водноспасителната служба на БЧК съсредоточаваме усилията си за работа особено в превантивна работа с децата.

Водещ: Непрекъснато с ваша помощ припомняме какви са рисковете от инциденти и кога трябва да избягваме влизането във водата, но достатъчно добре информирани ли сме  как трябва да помогнем на един човек, попадна в различни инциденти във водни басейни?

Антон Налбантов:  Това е много важно и ние това отдавна сме го осъзнали и затова хвърляме много големи усилия в областта на превенцията не само при децата, а и при възрастните хора, защото наистина информираността, основните правила за водна безопасност е изключително важно да се познават от всички – и от малки, и от големи. И в този смисъл ние изключително много разчитаме и на вас медиите нашите послания да достигат до възможно по-голям брой хора. Важно е да познават елементарните правила за безопасно поведение около водните площи било то охраняеми, или неохраняеми.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА