Антон Налбантов, БЧК: При мъртво вълнение се отпуснете по течението, а не плувайте срещу него

Да се отпуснем по течението, а не да плуваме срещу него при мъртво вълнение, съветва Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към Българския червен кръст. Пред сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ той коментира, че мъртвото вълнение е опасно, заради теченията в слоеве на водата към дъното, които завличат попадналите в такава зона къпещи се.
„Навътре в морето това течение постепенно намалява, на моменти изчезва. Така че трябва да намерим такава зона, от която вече с плуване да се придвижим до спасителния бряг. Мъртвите течения стават причина и за образуването на т.нар. дънни ями, минавайки по пясъка на дъното те изкопават в плитката част едни места с диаметърът около 1-2 метра, които на дълбочина могат да достигнат повече от два метра и когато някой попадне, особено слабите плувци, се изпада в паника и започва давене“, допълни той.
Антон Налбантов коментира още, че от няколко години насам работят на терен в посока подобряване за подобряване на култура на плажуващите, която е от голямо значение за възникването и броят на инцидентите.