Антон Станков, бивш правосъден министър: Затворите у нас в момента възпроизвеждат престъпност

Адвокат Антон Станков, министър на правосъдието в правителството на Симеон Сакскобургготски и бивш съдия, в интервю за седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Насред усилени разговори сме и пренареждане на служителите в затворите и местата за задържане. Всичко това – на фона на протести на синдикалната организация на надзирателите. Напрежението в сектора се увеличи след бягството от Централния софийски затвор, на две лица, оставащи в  неизвестност вече 11 дни. Междувременно през изтичащата седмица стана ясно за още един избягал от затвора в Пловдив, или ако трябва да сме точни – един невърнал от работа. Прокуратурата проверява случая. Излезе информация, че се бил измъкнал с хитрост. Но можем ли да се чувстваме сигурни след тези бягства? Къде се крият пропуските? Впрочем, вчера официално бяха представени резултатите по проверката за бягството на двамата от Централния затвор – Владимир Пелов и Радослав Колев. Редица нарушения на правилата – това показа докладът. 14 служители на Софийския затвор са предложени за наказание след дръзкото бягство на рецидивистите. Темата ще нищим с адвокат Антон Станков – министър на правосъдието в правителството на Симеон Сакскобургготски и бивш съдия. Бягството на двамата особено опасни затворници от Централния софийски затвор, пък и това от Пловдивския, според вас сигнал за какво са?

Антон Станков: Едно терминологично уточнение – не е централен Софийският затвор от доста време. Беше, но сега не е. Това е Софийският затвор. Освен това, че е в центъра на София, друго централно няма.

Водещ: Центърът на София, сърцето на града, откъдето избягаха двама особено опасни затворници.

Антон Станков: Да, което е притеснително и веднага можем да започнем да говорим там ли е мястото на такъв вид държавно учреждение. Много по-лесноохраняемо е едно съоръжение, което би било примерно в едно открито поле, където има широка охраняема полоса. В случая, както виждате, лишените от свобода правят две крачки и са в сърцето на София, което значително улеснява бягството. Какъв знак е? Не е, това е някакво планирано бягство с изключителна дързост, с употреба на огнестрелно оръжие. Поставя много въпроси, както към системата за сигурност вътре в затворите, така и към цялата наказателна политика на държавата.

Водещ: Къде са пропуските?

Антон Станков: Не бих могъл да кажа аз. Не бих се изказал неинформиран, неподготвен. Къде са пропуските? Вие сама казахте, че е обявен доклад на Министерство на правосъдието. Колегите най-вероятно много внимателно са разгледали случая.

Водещ: Вие какво разбрахте от доклада вчера за бягството?

Антон Станков: Обикновено чета неща, които ме интересуват.

Водещ: Имам предвид Правосъдното министерство и въобще съответните органи в състояние ли са да изяснят подробностите около бягството от Софийския затвор? Например как забранени вещи, като нож и пистолет, са вкарани вътре?

Антон Станков: Много, много смущаващото е внасянето на огнестрелно оръжие. По лично мое мнение, без да имам никаква допълнителна информация, това може да стане само с някакво съдействие на някои отвътре, от администрацията, защото редът иначе е много строг. Това ни праща в темата „Корупция в затворническата администрация“, което ни праща в темата „Адекватно ли са заплатени?“. Не, не са. Приветствам постигнатото споразумение между Министерство на правосъдието и затворническия синдикат за увеличаване на възнагражденията, но това увеличаване едва ли ще е достатъчно и едва ли е адекватно.

Водещ: Говорейки за подготвеност, подготвени ли са редовните служители, надзирателите в затворите за реакции при опит за бягство, например като това?

Антон Станков: Да, като цяло. Това е състав, който минава едно специално обучение. Нека да поясним на вашите слушатели, че световен стандарт е в затворите надзирателите да са невъоръжени. Максимумът е използването на някакви помощни средства, от рода на белезници, палки, които и те даже са изключение. Идеята е, че респектът на лишените от свобода трябва да бъде постигнат с личния авторитет, с физически качества и т.н. Но огнестрелното оръжие по принцип е забранено навсякъде по света в такива места за лишаване от свобода.

Водещ: Благодарим ви за това уточнение, тъй като се появиха много мнения и на наши слушатели, и в социалните мрежи за това как надзирателите не са реагирали адекватно, въпреки че срещу тях е бил насочен и пистолет.

Антон Станков: Надзирателят да се съгласи да загине, така ли? За тази висока заплата, която получава, и за това, което ще остави като семейство? Да, аз напълно ги разбирам тези хора. Поставете се на тяхно място.

Водещ: Вчера излязоха и кадри от самото бягство, с реакция на надзирателите.

Антон Станков: Не съм ги гледал, за съжаление, ще ги погледна. Но няма нищо необяснимо в тяхната реакция.

Водещ: Трябва ли да има политически оставки?

Антон Станков: Не бих казал. Това, въпреки изключителната дързост, този инцидент, ако кажа, че е в рамките на нормата, няма да прозвучи красиво. Но такива неща се случват. И политическата отговорност се носи тогава, когато не е упражнен контрол. Видяхте, че просто този инцидент провокира по-интензивни преговори със синдикатите и даде възможност за постигане на споразумение. Така че аз не мисля, че политически оставки биха поправили ситуацията.

Водещ: Споменахме, а пък и припомняме и случая, че от тази седмица, стана известно, че и друг затворник от Пловдивския затвор не се е върнал.

Антон Станков: Това е изключително банален случай. Той се случва много често. Това е свързано с режима на изтърпяване на наказанието. Той е бил на външен обект, не се е прибрал. Това не е въпрос на неупражнен контрол от страна на администрацията на затворите. Почти съм сигурен, че този човек много бързо ще бъде заловен, за разлика от другите двама, които с изключителна дързост избягаха.

Водещ: За случая от Пловдивския затвор – не за първи път се случва това, да не се върне.

Антон Станков: Идеята да бъдеш задържан винаги предполага и идеята да избягаш, чисто психологически.

Водещ: Можем ли да се чувстваме сигурни след тези бягства като общество?

Антон Станков: Различни са аспектите. Казвате след тези бягства. Тези двамата, които избягаха, въоръжени с огнестрелно оръжие, с хладно такова, нож – те са много опасни. Освен това са били осъдени на доста високи срокове от лишаване от свобода. Т.е. от тях може да се очаква всичко. Вероятно решимостта им е много сериозна към извършване на друго престъпление. Аз очаквам, че следващото им престъпление ще цели финансирането на продължаващия им живот в нелегалност, т.е. или грабеж, или кражба, нещо от този род.

Водещ: Гнила ли е системата и ако да, какво трябва да се промени?

Антон Станков: Такива оценки не е лесно да се дадат. Не е гнила системата. Просто трябва да се реновира, няма да кажа реформира. Трябва например Софийският затвор да бъде изваден от центъра на София. Ето ви една крачка, която струва минимум 20 милиона лева, прогнозни цени от времето, когато аз съм бил министър. Държавата трябва да реши дали ще допусне публично-частно партньорство при строеж на нови затвори, дали ще допусне т.нар. условно „частни затвори“, т.е. мениджмънт на затворите, управление извън държавното управление. Държавата трябва да реши ще финансира ли техниката за охрана. В момента два аспекта са много важни от видимите. Единият е т.нар. „гривни“, които са допустими и вътре в местата за лишаване от свобода, а не само при мерки за неотклонение. Тези гривни позволяват всеки един задържан, лишен от свобода да бъде локализиран в позицията си. Другият аспект – мобилните връзки. Решаването на въпроса с GSM комуникациите е много остър, много важен. Той поощрява престъпността вътре в самите затвори. Така че държавата има да отговаря на няколко въпроса.

Водещ: Засегнахте и темата за частните затвори. Изпреварихте въпроса ми.

Антон Станков: Има, естествено, и аргументи против, но тази дискусия трябва да се състои. Аз лично съм привърженик, но не казвам, че съм прав. Просто този въпрос трябва да бъде коментиран и да приключи – или с положително решение, или с отрицателно, но нещата трябва да се решат. Много са наболели въпросите. И пак да кажа, че затворите в момента продуцират престъпност, те възпроизвеждат и не са местата, от които лишените от свобода после излизат и не се връщат. По-скоро обратното.

Водещ: Очаквате ли да бъдат заловени рецидивистите от Софийския затвор?

Антон Станков: Аз съм абсолютно убеден, че МВР и Министерство на правосъдието, с целия си ресурс и на двете министерства няма да се откажат да заловят тези хора. Стана ясно от изнесените материали, че това са обиграни престъпници. Трудно ще бъде, но се надявам да бъде успешно залавянето им.

Водещ: Вече 11-ти ден издирване.

Антон Станков: Знаете, че два-три дена са горещите следи, после вече е значително по-трудно. Но пожелавам успех на колегите, които работят тая работа. Убеден съм, че няма да се откаже държавата.

Милослава АНГЕЛОВА