Апелативен съд – Варна отново посреща делегация от Върховния областен съд на Нюрнберг

Днес започна официалното посещение на делегация от Върховния областен  съд-Нюрнберг, Германия в Апелативен съд – Варна, съобщиха от пресцентъра на съда.  Това е втората визита на немските магистрати в морската столица, след като през 2015 година новите ръководства на двете институции, подновиха партньорството, започнало със Споразумение за сътрудничество преди 12 години. Гостите отново са водени от президента на съда д-р Кристоф Щрьоц, придружаван от зам. председателя на институцията Манфред Швердтнер и съдия Байерлайн.

Първата дискусия между ръководствата на Апелативен съд – Варна и Върховния областен съд на Нюрнберг беше посветена на публичните комуникации на двете институции. Обсъдиха се въпроси, свързани с взаимодействието на съдилищата с медиите и с обществеността. Представиха се добрите практики в това отношение в Нюрнберг и във Варна.

Апелативен съд – Варна запозна гостите с последните си проекти, свързани с образователни и социални институции. Огромен интерес предизвика проектът, благодарение на който Апелативен съд – Варна оказва социална и институционална подкрепа на школата по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“. Гостите разгледаха третата изложба – живопис и релефи на Свилен Георгиев в специално създадения по този проект изложбен салон в Апелативен съд.  Интерес предизвика и проектът за „Гражданско наблюдение върху работата на Апелативен съд – Варна“, който се осъществява след подписания преди година Меморандум за сътрудничество и партньорство между съда и ВСУ „Ч.Храбър“ и ИУ – Варна.

През следващите два дни, делегацията от Върховния областен съд на Нюрнберг ще посетят съдилища от апелативния съдебен район и ще се запознаят със спецификата на работата в тях. Ще гостуват в Окръжен съд – Шумен и в Окръжен съд – Разград, като ще имат възможност да разгледат архитуктурни и исторически забележителности от региона на Североизтока – старата българска столица във Велики Преслав, Мадарския конник, Гробницата в Свещари, Втората българска столица Плиска, възстановения дворец и Двора на кирилицата.