Апелативен съд – Велико Търново провежда заседания в изцяло обновена съдебна зала

Велико Търново.  Съставите на Апелативен съд – Велико Търново вече провеждат заседания в напълно обновена съдебна зала. Това съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от пресцентъра на институцията. От там припомниха, че в сградата, в която се помещава съда, бе изцяло ремонтирана. Купени са и нови мебели, и оборудване.

В рамките на дейностите бе извършен демонтаж на остарялата подова настилка, която бе подменена с нова такава от гранитогрес и ламиниран паркет. Бе положена нова електрическа инсталация, допълнителни плоскости и профили и бе извършено пребоядисване на стените и тавана.

За първи път страните имат възможност да използват пълноценно мобилни технически устройства, като бюрата за тях са снабдени с изводи към LAN-мрежа, посредством която ще могат да свържат устройствата си с интернет, а също така и с контакти към захранващата електрическа мрежа. Страните ще имат достъп и до безжична интернет-връзка посредством Wi-Fi. Осигурен е нов монитор за съдиите, посредством който да се извършва контрол върху воденето на протоколите в съдебни заседания, подобрено е и качеството на осъществявания аудиозапис на заседанията, оптимизирана е и работата на оповестителната аудиосистема.

Стойността на извършения ремонт на залата е 5927 лева. Мебелите и оборудването струват  12 912 лева.  Средствата са осигурени с целево финансиране от Висшия съдебен съвет по направено предложение от председателя на Апелативен съд – Велико Търново Янко Янев.

Зала №10 в Съдебната палата е единствената зала на Апелативен съд – Велико Търново и в нея ежегодно се провеждат около 700 съдебни заседания. Към настоящия момент тя е и единствената съдебна зала в апелативния район  (включващ областите Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч и Плевен), която е снабдена със система за осъществяване на видеоконферентна връзка.

Луиза ТРАНЧЕВА