Апелативният съд във Варна отмени домашния арест и потвърди задържането под стража на мъж, продавал наркотици от дома, в който отглежда 4-те си деца

Състав на Апелативен съд – Варна уважи протеста на Окръжна прокуратура и отмени определение на ОС – Варна от миналата седмица, с което е била изменена от „задържане под стража“ в „домашен арест“ мярката за неотклонение на Али А., разследван за наркоразпространение. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност на 4 ноември миналата година затова, че държал, за да разпространява значително количество високо рискови наркотични вещества – 320гр. марихуана и 1.95гр. амфитаминопроизводни.

Въззивната апелативна инстанция сподели изводите на ОС – Варна, че и в настоящия етап от разследването може да се направи обосновано предположение, че Али А. е съпричастен към престъплението, което е с висока степен на обществена опасност и е тежко, умишлено по смисъла закона. В материалите по делото има данни, че обвиняемият е претърпял оперативна интервенция, но никъде в медицинската документация не е посочено, че той не може да се възстанови в условията на следствения арест.

Варненският апелативен съд цени събраните доказателства, според които Али А. е продавал дрогата продължително време от дома си в с. Каменар, в който отглеждал 4-те си деца. Обвиняемият имал връзки с криминално проявени лица, а разпространявал забранените от закона вещества и на непълнолетни. Али нямал никакви други легални доходи, извън тези които получавал вследствие на престъпната дейност. Обвиняемият е криминално проявен, в миналото е бил осъждан и въпреки, че е реабилитиран по право съдът намира, че е налице опасност мъжът да извърши престъпление или да се укрие, за да избегне наказателната репресия спрямо него.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се отменя „домашния арест“ и се потвърждава задържането под стража на Али А., разследван за притежание на голямо количество марихуана и амфетамини, предназначени за разпространение е окончателно.