Апелативният съд в Пловдив отказа да освободи предсрочно Георги Сапунджиев, който уби на пешеходна пътека в Стара Загора 4-годишния Паоло

Пловдив. Апелативният съд отмени условното предсрочно освобождаване на Георги Сапунджиев, постановено от Окръжен съд – Стара Загора. Това съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив от пресцентъра на съда. Така той ще трябва да изтърпи остатъка от наложеното му наказание, което е шест години лишаване от свобода за това. Сапунджиев е обвинен затова, че на 02.06.2014 г. при управление на МПС е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 4-годишния Паоло.
Въззивният съдебен състав прие, че спазването на установения в затвора ред и трудовата ангажираност на осъдения по време на изтърпяване на наложеното му наказание не са достатъчни доказателства за неговото поправяне. За добро поведение на Сапунджиев е бил променен режима на изтърпяване на наказанието от „общ“ на „лек“.
Отделно от това, за положителните му прояви, осъденият постоянно е бил поощряван с домашен отпуск до две денонощия, от пет денонощия и годишна почивка извън затворническото общежитие от открит тип. В тази връзка апелативните съдии са отбелязали рядко срещаната от затворническата администрация активност – за престоя на Сапунджиев до момента са издадени 29 заповеди за награждаване с домашен отпуск, който в рамките на по-малко от три години е в общ размер от 102 дни.
В същото време, в материалите към затворническото му досие, съществуват данни, че осъденият продължава да не приема в пълна степен вредите, които е причинил с деянието си и размера на наложеното му наказание. По тази причина е прието, че с поведението си Сапунджиев не е дал предвидените в закона доказателства за своето поправяне, за да ползва изключението и привилегията на условното предсрочно освобождаване. В противен случай приложението на този институт би било единствено средство за корекция размера на наложеното на осъдения наказание.
Определението на Апелативния съд е окончателно.