Апелативният съд в Пловдив отложи делото срещу Ахмед Муса и 13-те имами за 21 март

Пловдив. Апелативният съд в Пловдив отложи делото срещу Ахмед Муса и 13-те имами, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Причината за това бе оттеглянето на пълномощните от защитниците им на трима  от подсъдимите. Съдът изиска назначаването на служебни защитници. На  предишни заседания други 6-ма също оттеглиха пълномощните си и на тях също им бяха назначени служебни защитници.
На предишното заседание съдът прие комплексната експертиза. Предстои изслушването на теологичната експертиза. Делото бе отложено за 21 март, като съдът назначи то да продължи в работните дни от 21 март до 5 април.
Делото се гледа за втори път, след като Върховният касационен съд отмени присъдата на Пловдивския апелативен съд и го върна за ново разглеждане от друг съдебен състав. По повдигнатите спрямо подсъдимия Ахмед Муса обвинения по чл.108 ал.1 НК, чл. 109 ал.2 НК, 164 ал.1 НК, при първото разглеждане на делото Апелативният съд му наложи общо наказание две години лишаване от свобода.
По повдигнатото обвинение по чл.109 НК неговите съучастници в деянието бяха освободени от наказателна отговорност и им беше наложено административно наказание по реда на чл.78а НК.
С отменителното решение на ВКС делото беше върнато за ново разглеждане в тези части.
Според наблюдаващият делото прокурор Недялка Попова се търсят всевъзможни причини за шиканиране на делото срещу Ахмед Муса и 13-те имами. В предишни заседания съдът сам чете определение, че има злоупотреба с право от страна на адвокати и от страна на подсъдими, като се търсят всевъзможни причини за неявяване, за да не се дава ход на делото.
Делото стартира на 6 октомври 2010 година. Според прокурор Попова се цели да изтече абсолютният давностен срок, който е в началото на месец април.
Цветана ТОНЧЕВА