Пловдив: Апелативният съд увеличи от 14 на 16 години затвор наказанието на Илиян Рангелов, който уби приятелката си в село Куртово Конаре

Пловдив. Апелативният съд увеличи от 14 на 16 години лишаване от свобода наказанието спрямо Илиян Рангелов. Това съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив от прокуратурата. Той беше признат от Окръжния съд за виновен в това, че в нощта на 28.12.2016 г. в с. Куртово Конаре умишлено е умьртвил Милена Динова. В решението на съда е посочено, че наказанието е необходимо да се увеличи, като се вземе предвид поведението на подсъдимия по време и след извършване на деянието. Пострадалата била настигната на безлюдна улица в тъмната част на денонощието. Единственият, но фатален удар е нанесен с предварително подготвен нож. След пристигането на разследващите подсъдимият се е опитал да ги насочи към друго лице, което според него било с психични отклонения и се навъртало наоколо. В същото време, като смекчаващо отговорността обстоятелство е отчетено това, че по време на досъдебното производство мъжът направил самопризнания в присъствието на защитник, които са подкрепени и с други доказателства. Участвал в проведения следствен експеримент и подробно описал действията си в нощта на инцидента. По време на съдебното следствие подсъдимият отрекъл да е извършвал убийството.
Апелативните магистрати увеличиха и присъденото обезщетение за претърпени болки и страдания на родителите на Милена от по 150 хил.лева на по 180 хил. лева за всеки от тях.
Илиян Рангелов е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Решението не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.