АПИ: Естеството на работа в Агенция „Пътна инфраструктура“ изкисква и наличието на високопроходими автомобили

София. Естеството на работа в Агенция „Пътна инфраструктура“ изкисква и наличието на високопроходими автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. АПИ прави това уточнение по повод запитвания от медии.
АПИ припомнят, че през миналата година е била проведена обществена поръчка за покупката на 51 нови автомобила, които са за областните пътни управления, които отговарят за текущото и зимното поддържане на близо 20 000 км републиканска мрежа, а с въвеждането на тол системата на тях ще се възлагат и редица други отговорности, свързани с поддържането на порталните рамки.
Двата високопроходими автомобила са необходими за шофиране през зимата и при тежки метеорологични условия, когато трябва да може да се преминава безпрепятствено и безаварийно през високопланински райони, през пресечени терени и участъци в строителство и т. н., което е невъзможно да се осъществи с автомобил, предназначен за градски условия.
През 2018 г. и 2017 г. са бракувани 117 превозни средства, а над 65% от автомобилния парк на пътната администрация е над 10-годишен и това налага неговото обновяване.