АПИ: Пътуващите в област Смолян да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване в област Смолян, да тръгват на път само с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, повишено внимание и да не предприемат изпреварване на снегопочистващата техника. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегорините и възпрепятства пътуването на всички останали. От валежите през последното денонощие снежната покривка на места е до 35 см. Настилките се обработват и работата на снегопочистващите машини продължава за осигуряване проходимостта на републиканската мрежа. Трафикът на леки автомобили се осъществява без ограничения.

В момента за снегопочистване е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона и на ремаркета и полуремаркета през проходите „Печинско“, „Превала“ и „Рожен“, както и по път II-37 Батак – Доспат, по път III-863 Соколовци – Момчиловци – Виево и по път III-197 Борино – разклон за Осина и по всички републикански пътища на територията на община Доспат.

АПИ апелира туристите в Пампорово да не спират на пътното платно, тъй като паркирането на множество превозни средства затруднява работата на снегопочистващите машини, създават се задръствания и по-бавно предвижване при интензивен трафик в почивните дни.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.