Апостол Апостолов, кмет на Община Симитли: Железният мост, свързващ кв. „Ораново“ с града ще бъде демонтиран и на негово място ще се изгради модерно съоръжение

Снимка: Община Симитли

Апостол Апостолов, кмет на Община Симитли, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Апостолов, как според Вас се промени Симитли през последните 50 години и как го виждате Вие?

Апостол Апостолов: Виждам го като един модерен, европейски град, в който има не само много природни забележителности, но и църковни такива. Освен това Симитли има модерна, екологично чиста промишленост. Също така при нас няма безработица. Има много красиви детски площадки, площадни пространства, красиви детски градини и училища. Въобще мога да кажа, че всичко, за което сме си мечтали като деца вече е факт. Дори сега, всеки, който посети Симитли би могъл да види какво представлява той 50 години, след като е обявен за град. Отново ще се повторя, но Симитли е един красив, модерен, европейски град, който ще продължаваме да развиваме и за в бъдеще. Ще се вслушваме в мнението на нашите съграждани и ще прави всичко, което е необходимо, което до сега не сме успели да направим, за да може града да продължава да се развива със същите темпове. Дори ще Ви издам една малка тайна – предстои направата на нова промишлена зона на територията на град Симитли. В нея ще бъдат осигурени допълнителни работни места за всички, които живеят не само в Община Симитли, но и в околните такива. Така, че развитието на Симитли е предначертано. Знае се какви неща ще се случват за в бъдеще. Едно мога да кажа със сигурност – ще ставаме все по-хубав, по-модерен и по-успешен град, но и по-добър за живеене.

Фокус: Открихте и музей на кукерите, който можем да кажем е доразширяване на фестивала „Симитлия – древната земя на кукерите“. Какво наложи неговото откриване?

Апостол Апостолов: Всички, които са свързани с фестивала „Симитлия – древната земя на кукерите“ знаят, че този музей беше по идея на моя приятел Красимир Узунов, президент на Агенция и Радиоверига „Фокус“. За съжаление той си отиде много млад от този свят, но все пак ние успяхме да осъществим тази идея. За сега той се помещава в малка зала, но за в бъдеще имаме намерението да направим една хубава, голяма зала, в която да бъде направен един модерен музей на кукерските и маскарадните игри. Идеята е там всяко едно село, всяка една кукерска група да бъде представена със своя експозиция. Друга идея, която обмисляме е музеят да не бъде дистанциран само в нашия град, но при интерес да бъде пътуващ такъв из цялата страна.

Фокус: Работите по подобряване на уличната и образователната инфраструктура, разкривате нови социални услуги. Преди малко обявихте, че предстои изграждането и на нова промишлена зона. Какво друго ще се случва в Община Симитли?

Апостол Апостолов: Това, което споменахте мисля, че съвсем не е малко и обхваща всички аспекти от развитието на всяка една община. И за в бъдеще ще продължаваме да работим и да правим всичко, което е необходимо. Освен това през следващата година плануваме да имаме един голям, модерен плувен комплекс, какъвто едва ли ще има в България.

Фокус: Тоест, може да кажем, че Община Симитли продължава да е пример за това как трябва да изглежда общини от нейния тип?

Апостол Апостолов: Бих казал, че може да сме пример не само за общини от нашия тип. Ние сме готови да се съревноваваме с всички общини в България, а защо не и в Европа. Когато човек има големи амбиции, големи мечти и успява да ги осъществява, то нещата се случват. Много от нещата, които успяхме да направим през последните 15 – 16 години едно време бяха химера, но макар някои хора да бяха скептици, всичко, което бяхме начертали като планове се случи. Това, което бяхме решили да свършим през мандатите, в които управляваме – успяхме да изпълним и то без изключение. За в бъдеще ще продължаваме да работим по този начин и нещо, което е много важно – ще се вслушваме в мнението на нашите съграждани. Ще продължаваме да правим не едно или две обществени обсъждания, както повелява закона, а напротив. Ако трябва ще правим обществени обсъждания на всяка улица, във всяка махала и ще се прави само това, което хората искат. С времето хората вече стават и по-претенциозни, искат доста по-модерни неща. След като бяха направени всички неща от първа необходимост като подмяна на водопроводи, на канализации, асфалтиране на улици, направа на тротоари, детски градини, паркови пространства и така нататък, хората станаха по-амбициозни и искат все повече и по-хубави неща. Ние изпълняваме това, което искат, защото техните мечти са и наши. Обичаме си града, обичаме си общината и ще продължаваме да работим в интерес на хората.

Фокус: Един от проблемите, които предстои да решите е свързан с така нареченият Железен мост, който свързва квартал „Ораново“ с град Симитли. Имате ли вече яснота кога ще се случи това?

Апостол Апостолов: Първо ще започна с това, че водихме една титанична битка, в продължение на над 10 години, за успеем да променим Железния мост. Към днешна дата можем да кажем, че промяната е въпрос на време, защото ако влезете в страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще видите, че мостът е включен в Лот 3.1 на автомагистрала „Струма“ и ще бъде изграден по-модерен начин. Вече има готов работен проект, очаква се разрешителното за строителството на Лот 3.1, след което ще започне и обновяването на мостовото съоръжение. По план сегашният Железен мост ще бъде демонтиран, а на негово място ще бъде изграден един модерен, двупосочен мост със съответните пасарелки, осветление и въобще всичко, което е необходимо за едно модерно съоръжение. По отношение срокът, в който трябва да започне неговата подмяна, то за момента се изчаква да приключат всички процедури по Закон. Принципно има възможност строителството да започне и след 1 месец, но по-реалистичния срок е 3-4 месеца. Имаме уверението и от председателят на УС на АПИ и от зам.-министър Николай Нанков, че всичко това ще се случи.

Фокус: А какво се случва с физкултурния салон в училището в село Крупник?

Апостол Апостолов: В момента тече процедурата по обществената поръчка. Да се надяваме, че ще мине гладко и няма да има обжалвания, което ще означава, че до 2 – 3 месеца ще може да започне строителството. В същото време в момента строим физкултурен салон в училището в село Долно Осеново. Така, че няма да остане училище на територията на Община Симитли, което да няма физкултурен салон.

Ливия НИНОВА