Апостол Апостолов, кмет на Община Симитли: Равносметката от 14-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ е, че той все повече се затвръждава като един от най-добрите

Апостол Апостолов, кмет на Община Симитли в интервю за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ по Радио „Фокус“ – Пирин.

 

Фокус: Г-н Апостолов, след края на 14-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ каква е Вашата равносметка?

Апостол Апостолов: Мисля, че се получи едно зрелище, един голям и хубав фестивал, в който взеха участие хиляди кукери, които направиха една пъстра палитра, едно страхотно шоу в нашата община, в нашия град. Мисля, че фестивалът продължава да се отвръждава и затвръждава като един от най-добрите, с най-хубави маски, костюми и всякакъв вид персонажи. Всеки който е бил част от фестивала е видял, че има над 40 – 50 различни персонажа – нещо, което едва ли го има на друго място. Освен това имаше доста групи от цялата страна, които са доста по-различни като персонажи от това което се прави в нашия регион. Всичко това допълнителни допълва палитрата и самото кукерство, което в България е датира и е възникнало още от най-ранни векове. Ние с нашия фестивал се стремим и мисля, че успешно успяваме да го доразвиваме.

Фокус: По време и след края на фестивала много хора коментираха, че с годините той се е развивал и е един от най-добрите в страната. Как гледате на това Вие и комплимент ли е за Вас и мислите ли вече за 15-то издание?

Апостол Апостолов: Ние, че мислим и за 15-то, и за 16-то и за 17-то издание мислим. Фестивалът никога повече няма и едва ли ще има сила, която да може да го спре. За нас това, което хората са казали наистина е комплимент и говори добре за нас като организатори, че фестивалът се утвърждава все повече и става по-хубав, по-масов и по-изпълнен с различни ритуали, тъй като всяка една група пресъздава някакъв ритуал, който е възникнал през вековете. Даже като се замисля това, което са казали хората не е толкова комплимент, защото много пъти съм казвал, че ние го правим този фестивал, защото искам да се запазят традициите и българския дух, който трябва да пребъде във вековете и мисля, че това е най-важното нещо.

Фокус: А имахте ли притеснение преди фестивала, че лошото време може да му попречи, но в крайна сметка въпреки прогнозите видяхме препълнен стадион?

Апостол Апостолов: Сам по себе си препълнения стадион в Симитли показа, че има интерес към фестивала. Имаше много хора, които идваха, отиваха си, пак се връщаха и непрекъснато имаше едно текучество на хора, а стадионът винаги оставаше пълен. Радостни сме много и от факта, че в публиката имаше хора както от Община Симитли, така и от цяла Благоевградска област, но и не само. Имаше много гости от страната и чужбина. Всичко това показва, че фестивалът е много харесван и хората с нетърпение го очакват, за да дойдат и да присъстват на него и да се насладят на това което групите показват. Мисля, че сътворихме едно страхотно шоу, което едва ли има равно по себе си.

Фокус: По време на вашето приветствие към гостите и участниците във фестивала казахте, че Симитли се превръща в крепост на българщината. Трудна ли е тази мисия обаче?

Апостол Апостолов: В днешните трудни времена, при това разделение което го има в цяла България аз мисля, че действително това е една трудна мисия, но в същото време ние като, че ли успяхме да се утвърдим като една община, в която трайно се настаниха тези български традиции, настани се българския дух. Ние се утвърдихме като една община в която има единение и вече нямаме такива партийни разнобои. При нас откровено всички партии в Общинския съвет работят в един отбор. Макар и не много всички партии работят заедно.

Фокус: Тоест може ли да кажем, че единството и обединението са нещото, което могат да спасят българския народ в трудните времена?

Апостол Апостолов: Това е очевидно и всички ние го знаем. Не случайно на българският парламент стои именно такъв лозунг, но за съжаление като че ли на другите места не се изпълнява. За тези 14 години ние в Общината съумяхме да го направим това нещо и да се обединим, макар че тръгнахме от едно страхотно разединение, едни негативизми между различните групи в Общинския съвет, в общината и в различните населени места. Все пак успяхме всички да се обединим и сега мисля, че спокойно може да кажем, че в Симитли има едно цяло – има Община Симитли и нищо друго.

Ливия НИНОВА