Апостол Апостолов,  кмет на Община Симитли: За един ден получихме близо 20 нови заявки за участие във фестивала „Симития – Древната заради отмяната на „Сурва“ – Перник

Снимка: Община Симитли

Апостол Апостолов, кмет на Община Симитли, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Апостолов, преди броени минути стана ясно, че ще има промяна по отношение организацията на 17-то издание на фестивала „Симитлия – древната земя на кукерите“ и вместо в един, ще се проведе в два дни. Какво наложи взимането на това решение?

Апостол Апостолов: Промяната беше наложена заради много групи, които са заявили желание да участват във фестивала тази година. По принцип ние от няколко години обмисляме да направим фестивала в два дни. С оглед случилото се с фестивала „Сурва“ – Перник решихме, че няма смисъл, както миналата година, да обявяваме наградите  чак в 23.00 часа на осветлението на стадиона в Симитли. По-добре ще бъде да го разделим в два дни. Нещата съгласувахме с по-голяма част от групите, заявили желание да участват.  Те се съгласиха с нас и така от 2020 година фестивалът ще бъде в два, а защо не и в три дни ако се явят още групи. Знаете, че принципа на нашия фестивал е не ние да изпращаме покани, а самите групи се обаждат и заявяват желанието си да участват като ние не връщаме никой.

Фокус: Как горе-долу като времеви диапазон ще се разпредели фестивала. Тоест, в колко ще започне в събота и до колко ще продължи и какво ще се случи в неделя?

Апостол Апостолов: И в двата дни фестивалът ще започне от 09.30 часа и ще продължи до 17.00 – 17.30 часа, а може и до по-късно. Трудно е да кажем точен час на приключване, защото регламента, който сме обявили за представяне трудно може да бъде спазен.

Фокус: До вчера групите бяха 36. Имате ли представа към момента колко са се увеличили?

Апостол Апостолов: Групите вече са близо 50, като в следващите дни очакваме броят да се повиши още. И в момента продължаваме да получаваме обаждания и заявки от групи, които са били заявили участие в Перник, но след като бе обявено, че там няма да има фестивал, то явно хората, след като са се подготвили, искат да се изявят. Вие, като пряк свидетел на фестивала виждате, че фестивалът в Перник трудно може да се конкурира с нашия. Така, че това също предупределя нещата – фестивала да се прави не в един, а в два дни. Освен това през последните години на нашия фестивал участват много повече групи, отколкото в Перник.

Фокус: Тоест, може ли да кажем, че фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ се превърна в най-големия в България за маскарадни игри?

Апостол Апостолов: Точно така.

Ливия НИНОВА