Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Важно е да запазим биомногообразието в Кресненското дефиле и смятам, че изграждането на автомагистрала „Струма“ в този участък няма да му навреди

Апостол Апостолов, кмет на Община Симитли в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Апостолов, около големия пожара в Кресненското дефиле, който се разрази на 24 август, започвайки от симитлийското село Мечкул се появиха спекулации свързани с автомагистрала „Струма“. На 11 септември в Симитли Ви предстои обществено обсъждане в общината. В тази връзка каква е позицията на Община Симитли по отношение на автомагистралата и кое трасе от предложените е най-удачния вариант?

Апостол Апостолов: Община Симитли е на мнение, че автомагистрала „Струма“ трябва да я има, защото тя е жизнено важна и необходима не само за нашата община, но и за цялата област Благоевград. Автомагистрала „Струма“ ще даде преди всичко тласък на икономическото развитие на региона, но и ще реши въпроса, който се отнася към опазване живота и здравето на хората. Всички сме свидетели на това, че в Кресненското дефиле почти няма седмица в която да няма катастрофа, включително има и много смъртни случаи. Смятам, че за да предпазим живота и здравето на хората най-важното което може да направим към този момент е да доизградим автомагистрала „Струма“. А що се отнася до вариантите на трасето мисля, че е излишно да ги коментираме. Имаме пари единствено за варианта, който е в двете посоки –  посока Гърция, магистралата да минава през Кресненското дефиле, като разбира се пътят се ушири, изградят се допълнителни съоръжения, за да стане един добър скоростен път и съответно в посока София да се направи обратното трасе, което ще бъде в билото на планината. Единствено за този вариант имаме пари, които са отпуснати от Европейския съюз (ЕС) по програма „Транспорт“. Мисля, че би било кощунство ако тези над 800 милиона бъдат с лека ръка пропилени и загубени. Нека се направи магистралата, а след време когато имаме финансови възможности в държавата нищо не пречи и двете трасета да се качат на билото на планината.

Фокус: По отношение на общественото обсъждане – притеснявате ли се, че за първи път в Община Симитли ще дойдат еколози, които да се срещнат с институциите, имащи отношение към изграждането на автомагистрала „Струма“?

Апостол Апостолов: Не виждам за какво би трябвало да ни притесняват еколозите, тъй като те и ние, ако те са нормални еколози, а не така наречените „псевдо еколози“, който правят всичко за пари, то би трябвало заедно да работим в една посока. Ние трябва да мислим по един и същи начин. За нас също не е маловажно да се запази биомногообразието в Кресненското дефиле и не напразно полагаме големи усилия белоглавия лешояд да се върне в дефилето. Тоест ние правим непрестанно усилия за разширяването на това биомногообразие. С нормалните еколози, с истинските еколози, които мислят по правилния начин и за които преди всичко трябва да е най-важно опазването на живота на хората – ние мислим по един начин. Смятам също, че не би трябвало да се обръща внимание на тези еколози, които са водени от финансови причини както от страна на нас като община, така и от цялата общественост, включително и от правителството. Подбудите на тези псевдо еколози са ясни – тях ги води единствено мотива те да са добре финансово и прочие. Тяхното мнение е най-добре да бъде игнорирано. В община Симитли ние също работим с еколози като „Флора и фауна“ и някои други, които са абсолютно съгласни с това, което мисли цялата общественост в нашата община и подкрепят идеята да се направи автомагистралата по този начин, по който е запланувано, тоест във варианта в двете посоки.

Фокус: Тъй като сме на тема „Инфраструктура“, то как стои положението в Община Симитли към момента? Имате ли някъде проблеми? Все пак идва есента, зимата, тоест има ли нещо, което трябва задължително да направите по отношение на пътищата в района или положението при Вас е добро?

Апостол Апостолов: По-голямата част от общинските ни пътищата се намират в много добро състояние. Друга част се намират в добро състояние – бяха изкърпени тези общински пътища със средства, които успяхме да подсигурим. Имаме и една част от общинските пътища, които са много малко използваеми, поради което смело мога да кажа, че се намират в лошо състояние. Това са пътища, които обслужват много малко хора от порядъка на около 10 – 20 човека. Нормално е ние да насочим нашите усилия към тези общински пътища, които са най-използвани в общината. За никого не е тайна, че със започването строителството на автомагистрала „Струма“ трябва да има съпътстващи пътища, което ще рече, че ще бъде направен основен ремонт на голяма част от общинските пътища, включително пътя Брежани – Ракитна – Мечкул – Сенокос, който ще продължава да бъде единствения съпътстващ паралелен път на автомагистралата в тази част, която е най-трудната, защото се намира в Кресненското дефиле. Най-вероятно ще бъдат отремонтирани  и други части от общинските пътища в общината, тъй като вече сме подали информация за тях към Агенция „Пътна инфраструктура“. Тези пътища са свързани с автомагистрала „Струма“. Така, че ето още един повод и причина ние да искаме още от утре да започне да се прави магистралата.

Фокус: Предполагам, че самата магистрала ще допринесе много и за развитието на туризма в община Симитли, тъй като имате доста места, които са интересни, посещавани са от хората?

Апостол Апостолов: Да, права сте. Вие виждате, че община Симитли непрестанно се опитва да развива туризма. Дори съвсем наскоро изградихме един 23 – 24 метров кръст в местността „Кръста“ до където са достигнали руските войски по време на Руско – турската освободителна война. Мястото което избрахме за този кръст никак не е случайно, тъй като той се виждат от всяка една точка на Кресненското дефиле и въобще на нашата община. Стремим се да правим неща, които още визуално да привличат туристите, а пък те един път да стъпят в нашата община, както и Вие казахте, ние имаме какво да им покажем. Не напразно по-голямата част от туристите, които идват на рафтинг в нашата община правят така наречените тийм билдинги, на които ние им показваме и част от нашите забележителности, които са много интересни, но и с доста важен исторически и всякакъв друг мотив.

Фокус: След броени дни Ви очаква нещо много интересно. Става дума за празника на Симитли. Кажете на нашите слушатели и читатели защо този празник е важен за Вас и какво да очакват в дните 7 и 8 септември?

Апостол Апостолов: Както всяка година, така и тази празникът ще бъде изпъстрен с доста богата програма. Ние винаги гледаме да задоволим желанията и претенциите на всички поколения като се започне от най-малките и се стигне до най-възрастните жители на общината. Не на последно място, дори може би на първо място трябваше да сложа това, че този празник е важен за мен, а и за всички симитличани, защото на него се прибират всички наши съграждани, които живеят по различни краища на страната – Варна, Видин, Бургас, Шумен и въобще във всяко едно кътче на света. Празникът на Симитли всъщност всяка година се превръща в една голяма земляческа, родова среща. Няма къща в която на този ден да няма гости. Смело мога да кажа, че това е може би един от най-хубавите и големи празници, които се правят в България.

Ливия НИНОВА