Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Местните жители са убедени, че отсечката на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле ще даде огромен тласък за развитието на региона

Снимка: Община Симитли

Апостол Апостолов, кмет на Община Симитли, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

 

 Водещ: В общините Симитли и Кресна се проведе обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на отсечката от автомагистрала „Струма“, която трябва да премине през Кресненското дефиле

Г-н Апостолов, кой от обсъжданите 5 варианта е най-приемлив за вас и защо?

Апостол Апостолов: Най-приемливият вариант за нас е  в двете посоки – посока Гърция през Кресненското дефиле, и в обратна посока под билото на планината. Защо? Защото всички останали, както се видя от оценката за въздействие на околната среда, са в известна степен опасни. Единственият от другите варианти, който е най-малко опасен, е да се направят двете трасета под билото на планината. Но при това положение, ако се качат горе двете трасета по билото на планината – това е лично мое мнение, вместо да стане един панорамен път, пътят на Кресненското дефиле ще се саморазруши само след 3-4 години, както много такива пътища в нашата държава. Така че не виждам нищо по-добро от това, което днес хората в град Симитли одобриха като оценка на въздействие на околната среда относно последния вариант, вариантът в двете посоки. И не е въобще за пренебрегване да кажем, че в спортната зала на Симитли имаше над 1400-1500 човека. Дебатът протече много интересно, с много мнения. Всички тези хора успяха да се обединят около едно общо мнение, а именно около това трасе за строителството на магистралата. Да обединиш толкова много хора за толкова кратко време, мисля че и мотивите, и аргументите както на хората, които са правили оценка за въздействие на околната среда бяха перфектни, а така също и на хората от Агенция „Пътна инфраструктура“, за което ги поздравявам.

Водещ: Предполагам, че сте в активен диалог с кмета на Община Кресна. На една позиция ли сте по отношение на избора на трасе от предложените варианти?

Апостол Апостолов: Разбира се, ние сме добри приятели от доста време. Коментирали сме го това нещо през последните няколко месеца многократно, първоначално имахме различия, но в крайна сметка след дълги коментари успяхме да се обединим около мнението, че това е най-доброто решение на въпроса. И да не говорим, че трябва да се направи всичко възможно да не се загубят парите от Европа, че трябва всичко да стане в срокове, за да се случи това. Но в крайна сметка, трябва всички да знаят и при нас вече всички хора са убедени, че в крайна сметка, магистралата ще даде един огромен тласък за развитието на нашия регион, тоест, на нашата област като цяло във всяка една посока, ако щете туризъм, ако щете промишленост, каквото и да било. Така че излишно е да коментираме важността на строителството на АМ „Струма“. Още повече, че тази магистрала ние трябваше да я имаме още 2004 година за Олимпиадата в Атина. Така че това огромно забавяне доведе до много минуси за развитието на областта като цяло.

Водещ: Казвате ли ни, г-н Апостолов, че няма граждани, които имат някакви опасения от строителството магистралата, тоест, 100% тя се одобрява?

Апостол Апостолов: Разбира се, че 100% се одобрява от гражданите на двете общини, аз бях и в Кресна. Имаше, но не граждани, а еколози, които не одобряваха строителството на магистралата в този й вариант. Те си казаха техните доводи. Но за огромно тяхно съжаление, техните доводи въобще по никакъв начин не бяха приети от населението на двете общини.

Водещ: Населението е обединено без никакви резерви към изграждането на трасето?

Апостол Апостолов: Разбира се, на 100%, със сигурност мога да кажа, че е така.

Водещ: Има ли оттук нататък вариант това трасе да не се случи?

Апостол Апостолов: Ако се зачита мнението на местната общност, би трябвало да няма такъв вариант. Доколкото съм в течение на нещата, тъй като вече 13 години се занимавам с европроекти, Европейската комисия винаги е зачитала на първо място мнението на местната общност. И мисля, че след като мнението на местната общност е такова, и е толкова единно разбира се, и в двете общини, мисля че по никакъв начин не би трябвало да има някакъв проблем със строителството на магистралата точно в този й вариант.

Водещ: Това е важно, тъй като както казаха  и експерти самата процедура, свързана с подготовката за изграждането на едно трасе, е доста по-трудна, отколкото самото й изграждане.

Искаме ми се да ви попитам и за огромните щети, които претърпяха общините Симитли и Кресна от неотдавнашния пожар в дефилето. Има ли вариант за компенсации на тези щети, предприети ли са мерки?

Апостол Апостолов: Община Кресна вече предприе акция за събиране на средства, тъй като знаем всички, че къщите, които изгоряха, са изцяло на територията на Община Кресна. Ние ще им помогнем с всичко, което е необходимо, с всичко, което можем. Днес бях приятно изненадан от един разговор, който чух от депутатите от нашия многомандатен район от ГЕРБ, които обещаха, че ще направят едно немалко дарение, за да може тези хора отново да доизградят своите домове, и да прекарат зимата така както подобава, като нормални хора. А що се отнася за засегнатите площи като горски фонд общински и държавен в Община Симитли, Община Кресна и Югозападното горско предприятие днес ние направихме една обща декларация, молба – Програмата за развитие на селските райони ще бъде отворена може би до месец-месец и половина, и ще може да се кандидатства точно по горските мерки, и по точно Мярка за залесяване. Ще искаме да ни бъдат одобрени три проекта – един на Община Симитли, един на Община Кресна и един на Югозападното горско предприятие за залесяване, за да можем тези гори, които изгоряха, да бъдат залесени по Програмата за развитие на селските райони с целеви проекти, които ние ще направим. И само след може би десетина години да няма следи от този пожар в Кресненското дефиле.

Росица АНГЕЛОВА