Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Над 100 са църквите и параклисите в общината, към момента продължаваме изграждането на нови такива

Апостол Апостолов, кмет на Община Симитли в интервю за празничното издание на предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ на Радио „Фокус“ – Пирин посветено на празника на града.

Фокус: Г-н Апостолов какво да очакваме от празника на Симитли днес?

Апостол Апостолов: Тази година, както и предните сме направили всичко възможно, за да удовлетворим претенциите на всички жители на град Симитли и въобще на цялата община, както и на всички наши гости. Мисля, че празникът ни ще бъде страхотен и в него ще вземат участие както много жители на общината, така и многото гости, които идват на този празник в нашия хубав град.

Фокус: А какво всъщност се случва във вашия хубав град?

Апостол Апостолов: Случват се само хубави неща, но ако започна да ги изреждам едва ли ще ми стигне времето, така че тези, които искат да видят какво се случва в Симитли, то нека заповядат на празника ни и ще видят, че такава хубава община и такъв хубав празник не може да се направи и да се види никъде в нашата страна.

Фокус: Тъй като празникът на Симитли е на големия християнски празник Рождество Богородично, а ние знаем колко важно е за Вас изграждането на църкви, параклиси и манастири, то към днешна дата продължавате ли строителството на нови такива?

Апостол Апостолов: Разбира се, че продължаваме изграждането на нови храмове. Дори в момента строим една уникална църква в село Тросково. Продължаваме строителството на още 2-3 параклиса, а също така имаме намерението да започнем да правим параклис в местността „Кръста“, където направихме един огромен 22 – 23 метров кръст. Идеята ни е параклисът да носи името „Св. Александър Невски“, тъй като местността е посветена на това, че руските войски са стигнали до там по време на Руско-турската освободителна война. Докато стигнат глашетайте  да им кажат, че войната е свършила при Кочериново, те стигат до върха, така че този параклис и този кръст ще бъде посветен на нашите руски братя освободители. Мисля, че от тази гледна точка нашата община държи рекорди в България, тъй като имаме над 100 църкви и параклиси.

Фокус: А какво се случва с църквата в Симитли, която трябваше да изграждате? Като, че ли има някакви затруднения?

Апостол Апостолов: Не, нямаме затруднения. Чисто и просто имаме договорка с дядо Серафим от БПЦ да направи проекта за храма и вече година – година и нещо чакаме да го получим, тъй като всичко, което се прави като църква или параклис трябва да отговаря на канона, за да може да си изпълнява функциите така, както трябва. Готовност да направим първа копка имаме веднага, имаме отворена сметка за събиране на средства за църквата, има доста набрани средства в нея, така че ние сме абсолютно готови да започнем строителство, но първо трябва да изчакаме да стане готов проекта.

Фокус: Какво искате да пожелаете на нашите слушатели и читатели по повод празника на Симитли?

Апостол Апостолов: На симитличани искам да пожелая да бъдат живи и здрави, да продължават да живеят радостно и щастливо в Симитли. Пожелавам също да се раждат все повече малки деца в нашата община, тъй като лично на мен в момента ми се „пълни окото“ като гледам колко хубави малки деца има в нашия град. На нашите гости желая да бъдат живи и здрави. Нека България да преуспява.

Ливия НИНОВА