Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Очакваме около 4 хиляди кукери от страна и чужбина на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“

 

Апостол Апостолов, кмет на Община Симитли в интервю за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ по Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Апостолов, каква бе 2016 година за Община Симитли и респективно за Вас като кмет?

Апостол Апостолов: Според мен за Община Симитли 2016 година бе доста успешна. Реализирахме доста инфраструктурни проекти на територията на цялата община, във всяко едно малко населено място. Отделно от това бяха отрити обекти, които бяха започнати през 2015 година, като един от тях е спортния комплекс в град Симитли. Успяхме да кандидатстваме с общо 18 проекта по различните оперативни програми и към момента чакаме развитие по тях през тази година. Но ако мога да кажа така по данни на база предварителните класирани голяма част от проектите, около 80 % от тях, ще бъдат осъществени което ще даде възможността през 2017 година в Община Симитли да се инвестират близо 20 милиона лева. Няма как всичко това да не ме радва и не може да не прави годината успешна и за мен в личен план. А съвсем в личен план това което най-много ме зарадва през 2016 година, изключваме това, че всичко което се прави в общината аз го приемам като личен успех на мен и моя екип и всичко това ми носи удовлетворение, бе раждането на моето внуче, което бе кръстено на мен и на което искам да пожелая да бъде живо и здраво, и да расте в една хубава и спокойна среда в нашия град с всички останали деца, да се радва на едни хубави детски градини, детски площадки и въобще всичко което е необходимо за израстването на едно нормално дете.

Фокус: Тоест може да кажем, че 2016 година е била успешна както за Община Симитли, така и за Вас?

Апостол Апостолов: Да, защото както винаги съм казвал все пак моите успехи са свързани с успехите на общината. Все пак това е работата, която върша и това, за което хората са ме избрали, така че аз никога не деля успехите на общината от моите. Предимно работата ми е насочена в тази посока. Мисля, че това е най-важно и за мен над всичко са интересите на общината и това което ежедневно правим за да подобряваме нивото, качеството на живот в нашата община, за да бъдат хората задоволени от това което се случва, от новите придобивки и да се чувстват все по-уютно и по-добре живеещи на територията на нашата община.

Фокус: В предходни две издания на предаването разговаряхме с кметовете на няколко от малките населени места в Община Симитли, които категорично заявиха, че между Вас и тях има изградени повече от перфектни професионални, но и приятелски отношения. В тази връзка как успявате да работите в такъв синхрон?

Апостол Апостолов: Ами вижте, то ако няма синхрон между мен и кметовете на малките населени места едва ли аз бих могъл, а и цялата администрация да стигнем до проблемите на всички хора, които живеят на територията на общината. Затова според мен е абсолютно нормално да ни свързва такова приятелство, тъй като аз мисля, че едно от най-важните неща в работата е приятелството, защото когато работим в синхрон по приятелски има и дисциплина, и качество на работата, и всичко това което желаем ние и кметовете на селата в нашата община успяваме да го сбъднем. Правим всичко с общи усилия, общи желания и с това, че знаем какво се случва на всякъде, близо сме до хората и знаем във всеки един момент какви са техните нужди и желания. Е, разбира се не винаги успява да се справим с исканията на хората. Има много важни проблеми, които тепърва трябва да се решават и, за които аз искам отново да подчертая, че имаме готовност, тъй като имаме готови работни проекти за всеки един голям проблем в нашата община. Всичко останало, което е по-малко като проблем успяваме да решаваме по оперативен ред. Всеки един кмет на малко населено място в нашата община може да ми звъни по всяко време и по всяко време може да се срещне с мен. Също така сме установили едно много хубава традиция – когато имаме тържества или празници се събираме всички заедно, но освен веселието си говорим и по важните теми, тъй като колкото повече хора мисля в една посока, толкова повече може да се свърши работата. Аз лично винаги гледам да се вслушвам в мнението на кметовете от нашата община, но знаете всеки винаги „дърпа чергата към себе си и своето село“ в което не виждам нищо лошо. Все пак много голяма част от проблемите на село Черниче, което беше обявено за евросело са решени и когато нещата са „на кантар“ между Черниче и Полена например, то приоритет би трябвало да се дава са проблемите в Полена. Общо взето така работим ние и мисля, че така е правилно. Колегите разбират всичко това и не се сърдят.

Фокус: Споменахте, че Симитли има нова спортна зала, също така обновен стадион, подобрение на ВиК мрежата в редица населени места, както и ремонти по инфраструктурата. Вие бихте ли добавили още нещо и какво всъщност стои зад всички тези подобрения?

Апостол Апостолов: За всичко това стои много работа, труд и лишения. Дори преди малко се прибирам от София до където се наложи да ида, за да внесем още няколко документа относно кандидатстването по един проект за подобряване на общинските пътища. Както се казва „В студ и пек, в зима и лято“ – ние трябва да работим и да съумяваме да правим всичко възможно по всяка една оперативна програма да може да кандидатстваме с това, което разбира се ни се разрешава на нас като община, тъй като  трябва да се знае, че ние не може да кандидатстваме по всяка една оперативна програма с всичко онова което ни се иска да се осъществи на територията на нашата община. Но там където на нас ни се отдава възможност и самата програма разрешава да кандидатстваме ние не сме изпуснали нито един шанс и всичко това води до подмяна на канализации, водопроводи, изграждане на нови улици и пътища, ремонти на образователната инфраструктура и въобще на всичко от което има необходимост една община със съответните нейни населени места.

Фокус: Януари месец в началото Ви предстои обсъждане на бюджета на Община Симитли за 2017 година. В тази връзка съставихте ли си вече план за действие през годината и кои са най-важните неща, които трябва да реализирате според Вас?

Апостол Апостолов: Ние най-важните неща, които трябва да реализираме ги знаем, но пак повтарям, че това ще стане най-вече със средства по различни програми. Определения за общината бюджет не ни касае чак толкова много, защото в него са заложени един така около 800 хиляди лева капиталови разходи, с които трудно може да се постигнат нещата в общината. Трудно се променя живота на хората. Затова както винаги съм казвал ние преди всичко разчитаме на инструментите на европейската солидарност, тоест на оперативните програми по които кандидатстваме със съответни проекти и в по-голяма част нашите усилия са насочени именно натам. Сами разбирате, че 800 хиляди лева трудно биха могли да променят качеството на живот.

Фокус: И преди с Вас сме говорили, че в Община Симитли има огромен брой църкви, манастири, параклиси изграждани през годините. Тази традиция продължихте и през 2016 година. Защо г-н Апостолов Община Симитли, а и жителите на общината инвестират време, средства, пари и труд в изграждането на храмове и ще продължите ли с това и през 2017 година?

Апостол Апостолов: Защо инвестираме? Защото народ без история, народ, който не си тачи историята, който не си тачи черквата, православието, религията не може да бъде народ. Както знаем през вековете българския народ се е съхранил заради вярата си в Бог, заради вярата си в българщината. Така че няма как да не съхраняваме тези традиции и ще продължим да го правим и в бъдеще. Тук е момента да спомена, че може би до месец, месец и половина ще бъде готово проекта за новата църква в Симитли, изграждането на която ще бъде започнато на площада в града. Църквата ще представлява един храм, който да може да задоволи потребности на града, тъй като сегашната ни църква вече няма капацитета да прави това. Ще продължаваме да строим параклиси, ще продължаваме да правим нашите празненства, така наречените курбани за здраве на всяко едно оброчище в Община Симитли. Ще продължаваме да пазим българщината, ще продължаваме да съхраняваме нашите български традиции, ще учим нашите деца да обичат родния си край, да обичат своята майка България. Всичко това се случва по този начин – със запазване на религията, със съхраняване на историята, със уважение към историята и аз мисля, че всеки един гражданин на тази държава би трябвало да се чувства задължен да прави тази неща.

Фокус: Съхраняването на традициите както и Вие казахте е важен приоритет за Община Симитли. Израз на това е и фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“, който ще се проведе на 14 януари. Защо решихте да създадете този фестивал и вече 14 години да го организирате?

Апостол Апостолов: Фестивалът започнахме да го организираме още в далечната 1986 – 1987 година, когато аз бях председател на дружеството по физкултура и спорт в Община Симитли, заедно с хората от читалището и най-вече Снежана Стоименова, която тогава работеше в него. След това имаше един период, в който може да се каже по политически причини фестивала беше прекъснат. След 1989 година се опитахме да го възстановим, направихме няколко фестивала и вече след като аз спечелих кметските избори през 2003 година направихме вече фестивала една постоянна величина за нашата община и от година на година става все по-многолюден, идват все повече групи от цялата страна, започват да се записват и групи от съседни на нас държави. Може би след 2-3-5 години фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще стане един от най-хубавите фестивали в България, а и в Европа. А иначе причината да го организираме е същата като за изграждането на църкви – да запазваме българщината, да запазваме българския дух, да съхраняваме традициите, защото няма нищо по-хубаво от това да видиш в една кукерска група дядовците, бащите, майките, бабите, внуците дори ако щете пра-внуците да участват в едно такова карнавално шествие и всички те да се възпитават в дух на обич към традициите, към българското. Всичко това мисля, че би трябвало да се чувства като задължение на всеки един гражданин. Само по такъв начин ние ще се съхраним като народ, като нация в бъдещето, във вековете.

Фокус: През 2016 година на фестивала имаше над 3 000 кукери. Колко очаквате да са през 2017 година?

Апостол Апостолов: Окончателно броят на кукерите ще се знае към 7 – 8 януари, но тенденцията е всяка година те да се увеличават. Мисля, че тази година бройката също ще бъде доста увеличена, а пък и имайки предвид, че в нашите населени места почти няма човек, който да не участва по някакъв начин при всички положения поне с 1000 души ще се увеличи числото на участниците тази година.

Фокус: Фестивала има и състезателен характер. Коя или кои са Вашите любими категории?

Апостол Апостолов: Всички категории и всички персонажи са хубави, любими. Трудно бих могъл да кажа, че имам любима, защото самите населени места в Общината, като например Брежани имат уникални костюми и традиционни маски, които не се срещат почти никъде в България. Черниче също си имат своите специфични неща, които трудно бихме могли да видим в другите групи, които участват в нашия фестивал. В Крупник е същото и въобще да не ги изреждам всичките малки населени места. Така, че всичко, което се прави на този фестивал, всички персонажи, та дори и хората, които просто са сложили по една шапка и участват във фестивала няма как да не ти носи радост. Самото желание на хората да участват масово във фестивала е най-удовлетворяващото и може би на мен най-любимото ми нещо около него е масовостта, с която участват хората.

Фокус: Тази година фестивала се завръща на обновения стадион в Симитли нали така?

Апостол Апостолов: Да, разбира се.

Фокус: А каква е целта на това нещо?

Апостол Апостолов: Вижте един фестивал се прави най-вече за хората, които го наблюдават. Без зрители фестивала би станал малко безсмислен. Стадион е много удобно място за зрителите, а и очаквайки повече групи тази година няма да се притесняваме как ще протече тяхното представяне, защото все пак имаме осветление на стадиона и ако трябва фестивала ще продължи до 00.00 – 01.00 часа.

Ливия НИНОВА