Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Съхраняването на историческата памет е изключително важно, за да може една община да се развива в правилната посока

Снимка: Община Симитли

Апостол Апостолов, кмет на Симитли в интервю за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ на Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Апостолов, на 9 октомври връчихте званието „Почетен гражданин на Симитли“ на акад. Христо Григоров. Защо?

Апостол Апостолов: Ясно е защо – заради неговият дядо Ичко Бойчев, но и поради причината, че той продължава неговото дело, работейки в името на българщината. Освен това акад. Христо Григоров има големи заслуги относно съхраняването на българската история и спомага за това да се знае какво са направили нашите деди. За Симитли, а и за цяла Пиринска Македония, Ичко Бойчев е изключително важен, защото както акад. Григоров казва по време на Балканската война, Кресненското дефиле е било една „Малка Шипка“. Тогава само със 150 човека Ичко Бойчев успява да спре организирана и много мощна турска армия, която ако бе минала сигурно до днес все още нямаше да сме свободни. Така, че не може да не сме благодарни към делото на неговия дядо и към самия него за това, което прави през последните години, тъй като самият акад. Григоров казва: „Ако нашите деца не знаят историята, не знаят начина по който сме освободени, то всичко ще загуби смисъл“. В момента нашите деца, слушайки за миналото ще успеят да научат какво геройство са направили нашите деди, за да може днес ние да сме свободни. Мисля, че само по този начин българският народ ще бъде съхранен и ще има самочувствие. Много от нещата, които са свързани с историческата ни памет са забравени от поколенията, но е хубаво те да бъдат припомняни и да се знаят, за да пребъде българският народ и нация през вековете. Народ, който не си уважава историята, то значи не уважава себе си.

Фокус: Помнят ли симитличани своята история?

Апостол Апостолов: Разбира се. Показателно за това нещо са всичките чествания, които правим в общината. От 9 октомври 2012 година не сме пропуснали година, в която да отбележим Освобождението на Симитли, защото за нас това е паметна дата. Мисля, че начина по който хората приемат празника е знак, че симитилчани помнят своята история, уважават своята история и са благодарни на своите освободители. Всички жители на общината уважават и акад. Григоров за това, което той прави.

Фокус: А трудно ли Ви е да развивате модерна община, но в същото време да съхранявате историята?

Апостол Апостолов: Не, защото мисля, че това са две неща, които са взаимосвързани. Според мен през последните години ние направихме доста неща, за да покажем, че в Симитли българщината е съхранена. Всичко това не е само моя заслуга, но и на целият мой екип, на всички граждани на град Симитли и малките населени места, тъй като сам по себе си един човек едва ли би могъл да постигне подобно нещо. Вие виждате какви уникални празници прави в общината, с които съхраняваме историческото минало на Симитли.

Ливия НИНОВА