Апостол Апостолов: Корнелия Нинова си остава тоталитарен лидер в демократично време

Апостол Апостолов, кмет на Симитли, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: В отворено обръщение озаглавено „В Симитли значими са хората, а не партийните водачи“

кметът Апостол Апостолов обвини лидерът на БСП Корнелия Нинова в лъжа и тоталитаризъм. Защо? Потърсихме го за отговор. Г-н Апостолов, какво ви накара да се обърнете публично към лидера на БСП Корнелия Нинова? Защо предпочетохте формата на отворено обръщение?

Апостол Апостолов: Предпочетох формата на отворено обръщение, тъй като в крайна сметка лидерът на БСП госпожа Нинова явно все още не може да нарасне тоталитарния си манталитет. Като го казвам това, имам предвид, че общинската организация на БСП на 2-ри септември взе решение да подкрепи мен като кандидат за кмет на Община Симитли и да влязат в коалицията, оглавявана от мен, коалиция „Бъдеще за Община Симитли“ в листата за общински съветници хора от БСП. Абсолютно еднолично по моя информация госпожа Нинова забранява това да се случи. Което само по себе си кореспондира с това, което съм написал в обръщението си, тоест тя си остава тоталитарен лидер в демократично време. БСП винаги е имала претенцията, че е демократична партия, че не е лидерска партия. А пък в същото време се оказа, че всичко в БСП зависи от един тоталитарен лидер.

Водещ:  А известни ли са аргументите или съображенията на госпожа Нинова да предприеме такъв ход спрямо вас?

Апостол Апостолов: Не мога да кажа. Тя ме обвинява в някакво задкулисие, след като ме обвинява в задкулисие, явно едва ли знае, какво значи задкулисие. В някакъв контролируем вот и някакви подобни неща, които са пълна нелепица, пълна безсмислица. Едва ли има по-демократична община от Община Симитли, където хората спокойно могат да изповядат това, което мислят, спокойно могат да гласуват за този, за който те самите преценят и те самите искат. А самият факт пък, че аз съм избиран вече четири мандата с огромно мнозинство, в миналия мандат срещу мен нямаше друг кандидат, само по себе си това говори как се работи в нашата община. Явно хората харесват работата на мен и на моя екип. Явно може би е повлияло и това, че на миналите избори голяма част от хората в общината гласуваха за ГЕРБ. Но след като в Симитли се правят толкова много неща  през последните два мандата, в които управлява ПП ГЕРБ , и хората харесват това, което се прави, нормално е те да гласуват по съвест и да гласуват така.

Водещ: А вие от коя партия сте?

Апостол Апостолов: Никога не съм бил от БСП  и никога не са ме интересували партийните централи на която и да е партия. Винаги ме е интересувало единствено и само какво мислят хората по общината и какво мислят местните организации. След като местната организация ме е подкрепила, това, че не ме подкрепя централата на БСП, въобще не ме интересува. Тези неща са въобще безинтересни за мен. По принцип аз съм казал, моята партия е Община Симитли. Така че в моята коалиция може да влезе всяка друга партия, която иска да ме подкрепи, както мен, така и листата на коалиция „Бъдеще за Община Симитли“. Но самото мнение на централите и на ръководителите на партиите никога не е важало за мен и никога не ме е интересувало. Интересува ме единствено и само мнението на хората, живеещи в общината.

Водещ: И на предишни избори вие сте бил издигнат винаги от коалиция „Бъдеще за Община Симитли“. Много любопитно е, защо сега са променили решението си от БСП, след като са ви подкрепяли с тази коалиция?

Апостол Апостолов: Аз не мога да разбера, тъй като госпожа Нинова ме е обвинила, че всеки мандат едва ли не съм се кандидатирал от различни партии. Никога не съм се кандидатирал от партия, както вече казах. Винаги съм се кандидатирал единствено и само от коалиция „Бъдеще за Община Симитли“, която аз и мои съратници основахме още през 2000-а година. Така че обвиненията са нелепи, но това си е неин проблем.

Водещ: Каква е вашата кауза?

Апостол Апостолов: Винаги е била Община Симитли моята кауза. Бъдещето на Община Симитли е най-важно за мен и аз и моят екип работим точно в тази посока. За съжаление на някои партийни ръководители при нас абсолютно  всички партии са се обединили около тази кауза и всички партии почти, с много малки изключения, работим за нея. Каузата е „Бъдеще за Община Симитли“. Бъдещето на Община Симитли, бъдещето на нашите деца, бъдещето на нашия град, на нашата община – нищо друго не ни интересува, ако мога така да кажа. Всичко е съсредоточено в тая посока. Така че централите да си решават каквото си искат, това си е тяхно право. Но мисля, че в едно демократично общество не би трябвало да се подхожда по този начин. Не че въобще ми пука за тяхната подкрепа, буквално казано.

Водещ: Дали в Симитли и на тези избори, както и през 2015 г. ще се повтори феноменът: един-единствен кандидат за кмет и той е Апостол Апостолов?

Апостол Апостолов: Ще поживеем и ще видим. Всичко ще стане ясно, остана още малко време, нещата ще се изяснят. Така че е в ръцете на хората. Аз винаги съм казвал „Глас народен – глас Божи“. Когато хората не те искат, никой не може да ти помогне. Така че няма как, каквито и съпротивителни сили да притежаваш, решаващата дума е думата на хората, на населението на общините. И винаги съм се ръководил от мнението на хората в общината.

Водещ: Очаквате ли подкрепа от други политически централи?

Апостол Апостолов:  При всички положения подкрепата вече я има, и то от доста партии. Но пак казвам, не това е най-важното. Най-важното е подкрепата на местните хора, на нашите съграждани.

Водещ: Огорчен ли сте от поведението на госпожа Нинова?

Апостол Апостолов: По-скоро огорчен съм от това, че в национален ефир използват да се тиражират от нейна страна лъжи: че съм се бил кандидатирал от различни партии. Нещо, което е абсолютно  нелепо и измислено. Тя като че ли почва да си потвърждава и за жителите на Община Симитли един прякор, с който я бяха нарекли – Госпожа Лъжа. Така че нека да е жива и здрава. Да продължава в тоя дух и така да печели симпатизанти.

Цоня Събчева