Архимандрит Антим: Видинският митрополит Неофит председателства заседанието на Светия Синод, когато архиереите  взимат историческото решение в защита на българските евреи

снимка: ИА "Фокус"

Архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия в интервю за Радио „Фокус“ – Видин

 

Радио „Фокус“: Посмъртно Видинският митрополит Неофит е отличен с почетния знак на Организацията на евреите в България  „Шалом“ за спасяването на евреите. Какво е неговото участие в това изключително дело?

Архимандрит Антим: Видинския митрополит Неофит  е  ярка фигура, оставила следа в живота, устройството и развитието на Българската православна църква. Той служи 63 години в Българската православна църква, от които  57 години като Видински митрополит и 14 години като наместник-председател на Светия Синод, През 2017 г.  по повод даване началото на чествания, посветени на 75 години от спасяването на българските евреи в централната Софийска синагога се състоя церемония по връчването на почетния знак на Организацията на евреите „Шалом“ посмъртно на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Неофит – наместник-председател на Светия Синод в периода 1930-1944 г.  Видинският митрополит Неофит председателства заседанието на Светия Синод, когато архиереите на БПЦ взимат историческото решение в защита на българските граждани от еврейски произход. Оценена е неговата роля като наместник-председател на Светия Синод за изработване на единна позиция на Българската православна църква по отношение спасяването на българските евреи.

Радио „Фокус“: Каква е позицията тогава на Светия Синод?

Архимандрит Антим: Позицията на Българската православна църква по еврейския въпрос се основава на хуманни, морални, патриотични и конституционни мотиви.  Реакцията на БПЦ е изключително силна – не се приема самата философия на гонението на хора по етнически и религиозен признак. А несъгласието с противоконституционното ограничаване правата на които и да било граждани говорят, че тези събития имат много по-широк

обхват от самото спасение, а именно, че са насочени срещу антисемитизма

изобщо. Изхождайки от християнското учение за ценността на човешкия живот, църквата надига глас за уважение и любов към всяка една човешка личност, въобще към цялото човечество. Мястото на моралните ценности като взаимно уважение и търпение са водещи в българското общество. Всички етнически прослойки в него живеят в духа на разбирателството и единението. А любовта към родината се пречупва именно през призмата на зачитане правото на мирно съществуване на различни етнически групи и недопускането на дискриминационно отношение спрямо „другия“.

Радио „Фокус“: Това е много смела позиция на Българската православна църква тогава.

Архимандрит Антим: Изключително смела и достойна позиция на православната ни църква ни, а така също и на Видинския владика Неофит, председателстващ тогава Светия Синод. Той поема отговорността за тази позиция и в същото време за опазване на самата църква в тези смутни години. Преследването на евреите като основна характеристика на политиката на нацистка Германия в годините на Втората световна война представлява предизвикателство за всяка държава, застигната от военния конфликт. За това и неговата роля бе почетена по достойнство от Организацията на евреите „Шалом“.

Радио „Фокус“: Видинският митрополит Неофит е известен и с това, че поставя началото на организираната църковно-просветна и благотворителна мисия на Църквата в страната.

Архимандрит Антим: Да, така е, през 1912 г. той е един от редакторите на „Църковен вестник“. Светско име на видинския митрополит Неофит е Никола Митев Караабов, роден е на 29 юни 1868 г. в село Гълъбово, Старозагорско (днес град Гълъбово). През 1896 г. завършва Петербургската духовна семинария, а през 1900 г. –  Петербургската духовна академия. Енорийски свещеник от 1889 г., но тъй като скоро овдовял, през 1891 приел монашески постриг. В периода 1900-1902 г. е протосингел в Сливен, през 1902-1905 г. във Видин, а през 1905-1906 г. в Св. Синод в София. Положил началото на организираната църковно-просветна и благотворителна мисия на Църквата в страната. Ректор е на Софийската духовна семинария от 1906 до 1912 година и един от редакторите на „Църковен вестник“. На 12 октомври 1914 е избран за митрополит на една от най-старите епархии в диоцеза на Българската православна църква – Видинската, която ръководи цели 57 години.

Радио „Фокус“: Продължава ли своята своята просветна и благотворителна мисия Негово Високопреосвещенство Неофит и във Видинска митрополия?

Архимандрит Антим: 1 105 340 лева, пари спестени от държавната издръжка дарява Видинския митрополит Неофит през 1935 г. С дарените от Светия Синод  605 340 лева се учредява фонд, управляван от Синода и предназначен „да подпомага подготовката на бедни, но способни юноши, възпитаници на духовните учебни заведения, за бъдещи пастири във Видинска епархия“. Видинският владика Неофит основа още един фонд „Желязка презвитера и син Желязко“. Фондът е в памет на починалите му съпруга и син, като Митрополит Неофит дарява на този фонд ценни книжа с номинална стойност 500 хиляди лева. Приходите от фонда се дават на Видинското женско благотворително дружество „Развитие“ за подпомагане на бедни деца от Видин. През 1938 година в град Лом, Видинският владика Неофит основава училище за малолетни осиротели девици, което е наречено Епархийско девическо професионално училище „Неофит Видински“. През 1940 г. с лични средства митрополит Неофит построява във Видин двуетажна сграда за детски дом, която и до днес се използва за детска градина и се намира в центъра на града. Митрополит Неофит откупува блатиста местност край Видин, която отводнява, залесява и превръща в парк, видинчани наричат този парк „Владикина бахча“. Това е една малка част от делата на Видинския митрополит Неофит.

Анна ЛОЗАНОВА