Архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия: Традицията Църковната Нова година да започва от 1 септември е от 6 век

Архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия в интервю за Радио „Фокус“ – Видин

Радио „Фокус“: Защо църковната нова година започва от 1 септември?

Архимандрит Антим: Традицията Църковната Нова година да започва от 1 септември е от 6 век, от времето на император Юстиниян I. Той въвежда това летоброене – индикта, периоди от 15 години, когато се е извършвала оценка на имуществото, облагано с данъци в империята. Това се е случвало на 1 септември. П това време църквата и Византийската империя са били тясно свързани и църквата възприема като начало 1 септември. От тогава е тази традиция. Българската православна църква е приемник на Византийската църква и за това и тя възприема Църковната Нова година да започва на 1 септември. Всички богослужебни книги, целия църковен устав и ред започват с 1 септември.

Радио „Фокус“: Има ли друго обяснение за това защо Църковната Нова година започва на 1 септември?

Архимандрит Антим: Друго предание, което свързва началото на Църковната Нова година с 1 септември е един случай от библейско време, от времето на Христос. Христос отива в Синагогата в Назарет , отваря книгата на Пророк Исаиа и започва да чете едно от пророчествата на Исаиа за самия него като месия. В това пророчество се казва за Иисус Христа, за Божия син, за това, че е изпратен от Бога да възвести на народа благодатна и спорна година, да дарува на пленените освобождение, на слепите – прозрение… Всичко това трябва да се разбира в духовен смисъл и тълкува. Това се случило някъде около 1 септември и за това този момент също е повлиял за отбелязването на Църковната Нова година на този ден

Радио „Фокус“: Как се отбелязва Църковната Нова година?

Архимандрит Антим: Всяко начало в природата, в човешкото битие е дадено от Бога, възприема се като един малък Господен празник. Всяко начало трябва да свързваме с Бога, за а бъде благословено от него и да бъде придружено с успех. На този ден Светата Църква извършва специален молебен за благослов в началото на годината.

Радио „Фокус“: На 1 септември Българската православна църква отбелязва и паметта на Свети Симеон Стълпник.

Архимандрит Антим: Съвпадение е, че на този ден се чества паметта на Симеон Стълпник, това е един силен светец. Родината му е пограничната област между Сирия и Киликия, в Мала Азия, роден е през 357 година . Произхождал от благочестиви родители християни, хора бедни и прости. Детските и юношеските си години прекарал като пастирче. Пасял чужди стада. Кротък, благ, смирен, Симеон се плашел от човешките похвали. Стремял се да ги отклони от себе си. Не искал да ги чува, за да не се възгордее и да падне в смъртен грях. За тая цел решил да си изгради стълб – кула и там, на върха й да живее, та посетителите да не го смущават, да не слуша похвалите им, да остане завинаги в смирението си. Живял като отшелник до 103 години, в молитва, в пост. Привлякъл е вниманието на хиляди хора, които са отивали да чуят неговите поучения. Още приживе е извършвал чудеса. При неговия стълб са отивали и други отшелници. Бог е дал в това време да живеят толкова свети хора. Сега те ни подпомагат духовно.
Анна ЛОЗАНОВА