Архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия: В Северозападна България във Видинска епархия са най-хубавите и благоустроени манастири

Архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия, в интервю за Радио „Фокус“

Радио „Фокус“: Посещавани ли са манастирите от Видинска митрополия от туристи през летния сезон?

Архимандрит Антим: В Северозападна България във Видинска епархия са най-хубавите и благоустроени манастири, които представляват голям интерес за туристите и поклонниците особено сега през летния период. Статистиката сочи, че най-големият манастир – Клисурския е най-много посещаван и то целегодишно. Неговото географско положение също благоприятства този поток от хора да не спира.-Манастирът е в близост до София, както и до областните центрове Враца и Монтана,  намира се до пътя през прохода Петрохан. Манастирът е посещаван от хора от различни краища на България, а през последните години и от чуждестранни туристи.  На територията на светата обител се намира и музейна сбирка, която съхранява лични вещи дарени от  Първия българския екзарх и Видински митрополит Антим I.

В Клисурския манастир има редовен богослужебен живот, той е женски манастир и в него живеят 10 монахини.

Радио „Фокус“: Продължава ли обновяването на Лопушанския манастир?

Архимандрит Антим: Лопушанския манастир се намира на  около  40 км от Клисурската света обитетел. В този манастир тази година ние финализирахме дейностите по проект по европейската програма „Развитие на селските райони“. Това е един прекрасен храм, който е умален проект на храма  на Рилския манастир. Целият Лопушански манастир е благоустроен. Интересното е, че през летните месеци ние провеждаме в Лопушански манастир   детски лагер  за деца от Видинска  епархия. По време на лагера децата се запознават с основните истина на нашата християнска вяра и християнските дородетели. Нещо, което добре бе възприето и приветствано от родителите във видинските училища, като нещо много необходимо.

Най-много туристи посещават Лопушанския манастир заради откритата чудотворна икона на Света богородица. Тя бе открита през 2013 г.  зазидана в стените на църквата на манастира Много хора идват за да се поклонят пред нея и да потърсят спасение и изцеление.

Радио „Фокус“: Хилядолетна е историята на Чипровския манастир, там какво се случва?

Архимандрит Антим. Така е . Чипровската света обител е не само с хилядолетна история, но за тези 1000 години съществуването му не е прекъсвано. Чипровският манастир пази костницата, в която са съхранени костите на въстаниците от Чипровското въстание, избити по време на бунта, посечени за вярата рода и родината  Това превръща Чипровския манастир в светиня. В църквата на манастира се съхранява частица от мощите на Свети Йоан Чудотворец всебългрския закрилник, известен церител, чудотворец и закрилник на българския народ. В Чипровския манастир  също бе реализиран проект по програмата „Развитие на селските райони“  и манастирът стана приятно място за посещение.

Радио „Фокус“: Ремонтират ли се по-малките манастири в епрахията?

Архимандрит Антим: Другите манастири са по-отдалечени от републиканските пътища и в двете области – Видинска и Монтанска. Такъв е Изворския мнастир край град Димово, където и до момента не са финализирани ремонтните дейности пак по европейската програма „Развитие на селските райони“. Друт такъв манастир е Раковишкият, който през последната година претърпя реконструкция на сградите  и на дворното място по тази европейска програма. Затруднен е достъпът до Добридолския манастир. В този манастир има параклис на светите лечители Козма и Дамян  В този параклис има целебен извор – аязмо, както се нарича по църковната терминология. Посещаван е от много хора от различни краища на страната. Това място е показало своите божествени и блогодатни сили. Местните хора от Лом, както и от Видин изключително много почитат Добридолския манастир като древна светиня.

По-малки манастири са Боровошкия, кой сенамира в една огърлица от Белоградчишките скали. Магнетично място заради скалите и невероятния изглед, който има към скалите. Свято място е Брусарския манастир, той не е действащ и е над възвищението на град Брусарци. Между селата Бойница и Градец се намира скалния манастир Алботин – почитан манастир от местните хора.

Анна ЛОЗАНОВА